huidig-nieuws
huidig-nieuws

Huidig nieuws 2024

           Nieuws Huidig nieuws
                                     
Boekhouding 2024 - klaar en naar de boekhouder
21 februari 2024

Gisteren boekhouding binnen gebracht bij de boekhouder met ons lijstje in de hand. Hoe werkt dat mensen aannemen? Wat zijn Pe lunca’s verplichtingen? Hoe salarissen uitbetalen? Pfff wat bangelijk allemaal. Vandaag eerst loon uitbetaald Dankzij de donatie van Carpatian Aid (Gary Torbet) vorige zomer is dit mogelijk. Nog twee maanden te gaan en bidden dat meer binnen komt om de lonen te kunnen hebben voor de mensen die we in dienst moeten nemen in het center. De teller staat intussen op 105€ Tijs is intussen ook weer begonnen aan de volgende nieuwsbrief! Succes meneer de president van Pe lunca.

  

Bezoek aan nieuwe dorpen in Orastie
14 februari 2024

Terwijl Samuel vandaag begon aan de stapelbedden, gingen Jessica, Dinah, Annelies en ik (Tijs) naar Orăştie om wat sociale enquetes te maken met die mensen waar we tot nu nooit eerder kwamen. Toen we aankwamen op de eerste plaats stonden we even versteld van wat we zagen. Het heeft hier de laatste dagen flink geregend en de arme Roma daar hebben het alleszins geweten. Sommige huisjes stonden tot buikhoogte onder water. Wat een ramp voor die mensen. Het zijn Roma die nochtans echt voor de vooruit zijn, ze doen wat ze kunnen. Ze werken al wat ze kunnen, kinderen gaan naar school. Al is het allemaal verre van evident als je ziet hoe ze moeten ploeteren. Wat natuurlijk ook heel jammer is, is dat ze staan op grond van de gemeente en dus niks van eigendomspapieren hebben. Dit was een oplossing nadat ze weg moesten uit hun sociale woning. De burgemeester laat hen voorlopig daar nog wonen, maar uiteindelijk wat voor zin heeft het. Al hun meubeltjes, eten, deuren, … allemaal kapot. Voor hen terug beginnen van nul, en wat als het dan weer zo regent? De burgemeester zei dat hij ging zien wat hij kan doen. Eventueel kijkt hij om heel wat aarde aan te voeren zodat de rivier niet meer uit z’n oevers kan treden. Maar de vraag is dan of dit al dan niet zal gebeuren. En zo ja, wanneer? We voelden ons allemaal even machteloos, stonden erbij en keken ernaar. Wel, was het enorm hartverwarmend te zien hoe ze vasthouden aan de Here Die vandaag zo duidelijk De onuitputtelijke Bron van kracht is. Zolang we zelf maar kiezen om ons aan Hem vast te ‘blijven’ klampen. Een grote les voor velen! Bidt aub mee met ons voor deze mensen, dat er toch op de één of andere manier een oplossing, of toch wat verlichting mag komen.

  

Tijd om de kamers aan te pakken voor de gasten
13 februari 2024

Met dank aan onze teams van vorig jaar kunnen we één van onze gasten kamers nog wat verbeteren. Een gepuzzel van slaapbanken, een stapelbed, dat bijna uit elkaar valt na 9 jaar in Pe lunca, en enkele aparte bedden zullen vervangen worden door stapelbedden. Dit zal de jongenskamer meer slaapplaatsen bieden en tegelijkertijd netter maken en ademruimte geven. Vandaag de kamer volledig vrijgemaakt en het hout gaan kopen met Meneer-Samuel-De-Bedden-Bouwer Dus… nog even werk en laat de groepen maar komen. Er staan al wat groepen gepland voor komende maanden van kinderwerk tot evangelisatie en we zien het helemaal zitten!

Laat de nieuwe elektriciteit maar komen
12 februari 2024

Dank u AMEN Trust, alweer een duwtje vooruit. De electrian is hard aan het werken. Bidt mee dan hij kan blijven voortdoen en ook verwarming kan geplaatst worden

Het gaat nog steeds om meer dan het center alleen
10 februari 2024

Gelukkig gaat het in Pe lunca niet alleen om het center. Momenteel is het inderdaad onze hoofd focus! Maar we geloven echt in de meerwaarde van het center dat zal helpen met de verandering voor de komende generatie en ook omdat de Roma zo steeds een plaats zullen hebben waar ze terecht kunnen. Maandag hebben we een afspraak met de sociale werkster, benieuwd naar de volgende stappen. Daarnaast proberen we natuurlijk nog te helpen waar we kunnen in Geogiu. Een gezin dat steeds hun best doet, gaat momenteel door een moeilijk periode en kreeg daarom een duwtje in de rug nadat we hen een mooi voedselpakket gaven. Olga pinkte een traantje weg in de auto en wist niet hoe haar dankbaarheid uiten. Ook enkele andere gezinnen werden geholpen met medicijnen. In Romos dan konden we enkele gezinnen helpen. Oma Lucretia die zorgt voor haar kleinzoontje Antonio had dringend nood aan een nieuwe kachel, daarnaast konden we twee mama’s helpen met een buggy en ook het gezin van Danuț kon echt wat hulp gebruiken. Zijn vrouwtje Denisa is pas bevallen van de kleine Gabriela. Vorige week nog brachten we hem naar Deva, want hij had geen financiën om daar te geraken. Denisa werd overgebracht omdat van het lokale ziekenhuis naar Deva daar er wat complicaties waren. Denisa is nu eindelijk thuis, maar het gezinnetje staat er echt niet goed voor. Ze wonen in een klein, triestig huisje. Best schrijnend. We konden helpen met wat pampers, verzorgingsproducten en kledij voor de kleine meid. En na mijn bezoek aan hen zag ik dat er weinig is om voor het meisje te zorgen. Komende week willen we nog een badje brengen, slaapmand… enz. Zo zullen ze toch wat vooruit geholpen worden. Maar daar zullen we het zeker niet bij laten. Persoonlijke opvolging en begeleiding zal ook voor hen zeker niet mis zijn.Tijs en Samuel brachten een bezoek aan een Roma vriend (Alin) die met zijn gezin in een leegstaand pand woont in de omgeving van het station. Redelijk afgelegen, maar ze hebben er toch een paar degelijkere kamers. Al heeft het gezin ook echt amper iets. We hadden er een goede babbel en reden wat rond met de 4x4 door de modderige dreefjes om de omgeving wat te verkennen. Er waren namelijk nog wat huisjes hier en daar. We ontmoetten nog een paar Roma die het amper konden geloven dat er überhaupt eens iemand geïnteresseerd was in hen. Zo verbaasd dat we de moeite deden tot bij hen te rijden en dan nog met de bedoeling om, hopelijk ook voor hen, van betekenis te kunnen zijn. Opnieuw schrijnende verhalen en situaties. Wat een ellende toch! Ook bij de barakken in Orăştie ploeterden we voor het eerst de heuvel op. En ook daar vonden we een twaalftal huisjes. Zelfde scenario! Behalve dat de Roma daar nog ‘zigeuners’ spreken en in originele klederdracht lopen. Dus werk aan de winkel. 


Newsletter of Amen Trust
9 februari 2024

AMEN Trust   · Have a read of this encouraging update from the Pe Lunca team and watch their 1 minute video. See Pe lunca group in facebook. https://www.amentrust.co.uk/.../Pe-Lunca-update-Feb-2024.pdf


Wij deden ons deel, alles weg en vrijgemaakt
7 februari 2024

Zo, alles van beneden in het center naar boven verhuist. Yes yes we did it Nu hopen dat de financiën binnen komen hè. Marius, de aannemer was vandaag alweer begonnen met werken, maar we moesten hem jammer genoeg zeggen dat de werken even zullen moeten wachten tot er budgetten zijn. Heel jammer natuurlijk. Want de kids staan te popelen tot we weer open kunnen.


Geen benefiet meer, maar nieuw evenement. Wees erbij!
3 februari 2024

Save the date... Onze jaarlijkse benefiet voor Pe lunca eind april gaat dit jaar niet door. Dit jaar organiseren we onze eerste vlaamse kermis/braderie. We willen jullie nu al van harte welkom heten op dit evenement dat doorgaat op 24 augustus 2024. Natuurlijk zijn we er graag vroeg bij om alles goed op punt te stellen. Hierbij kunnen we zeker jullie hulp gebruiken. Ben je gemotiveerd om mee te helpen dit nieuwe concept te realiseren met ons? Stuur ons gerust een mailtje (thuisfront@pelunca.be). Er wordt via whatsapp een werkgroep opgericht om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. P.S. mocht je meer een creatieve mind hebben ben je ook zeker welkom om je inspiratie te delen met ons. 

Alvast bedankt om te lezen en voor jullie enthousiaste medewerking.

Vandenameele Jonas

To translate this site, go to the bottom left of the page and choose language.