nieuws-2022
nieuws-2022

Nieuws 2022

           NieuwsNieuws 2022
       
a very busy week
26 September 2022

Vorige week? Bavo vloog in de boekhouding. Hupla mooi inhaal manoeuvre. Dank u wel Bavo. Goed gewerkt!! Huiswerkprogramma’s weer opgestart. Moeilijk zonder onze juf Anca. Maar moeilijk gaat gelukkig ook hè. Nadat de kids flink hun huiswerk hadden gemaakt mochten ze wat spelen. Hun blijdschap kon niet op! Een team van Engeland speelde samen met de kids Schooltassen uitdelen! Opnieuw bezoek aan het dorp. Controle!!! Wie gaat wel naar school wie niet? Pluspunten en minpunten uitdelen aiaiai!!!  Melk uitgedeeld aan de baby’s. Voetjes werden gemeten voor onze schoenen/laarzen actie. Kindjes naar school, maar daarvoor hebben ze schoenen nodig. Pe lunca wil hen daarbij helpen. Kledij verhuizen zodat we volgende week weer wat kunnen sorteren. Sleuren dus alweer. Dozen van opslag naar center. Gelukkig wat extra handen Dank u wel! Eerste programma met onze oma’s (ouderen). Gezellig samen breien en dekentje maken voor kleinkindje van Marioara (oma’tje links).  Als afsluit: mooi kinderprogramma, leuke armbandjes gemaakt. Kindjes verwent met vers stukje fruit door de groep van Engeland.
                              
lina
19 September 2022

Dit is Lina, een vrouw uit het Roma dorp in Geoagiu. Lina ontdekte enkele maanden terug dat ze kanker heeft. Deze bevind zich aan een grote ader aan haar hart. Ze heeft al enkele behandelingen gehad, telkens bestaande uit verschillende sessies. Daar betaalde ze telkens 387 lei voor. Deze behandelingen zijn een soort chemo. Tot nu toe heeft het gezin nog helemaal niets gezegd of gevraagd aan ons. Maar zo kennen we hen ook. Het zijn echte plan trekkers en grote werkers. Maar intussen moesten ze al heel wat geld samen krijgen. Iedereen helpt en werkt mee, zelfs de oudste kids. Maar dit kunnen ze niet blijven doen. Ze moeten ook nog iets kunnen eten, dus wanhopig vroegen ze ons om hulp. Daarom willen we vragen wie het op zijn hart heeft om Lina te helpen dit te doen op volgend rekeningnummer Op Het Veld/Pe lunca - BE58 1030 7716 4679, vermelding: Lina.
                        
another week at pe lunca
19 September 2022

Oké, even alles in een berichtje gooien hé voor onze lieve volgers. Vorige week hadden we bezoek van een geweldig gezin uit België. We hadden een prachtige tijd samen! Ook onze kindjes genoten van hun vier schatten. Ze waren echt een bemoediging! Meneer X was een grote hulp voor Bavo om de buitenkant van de schuur weer wat verder af te werken met hout. We gingen samen op bezoek in Orastië bij de Roma en natuurlijk ook in Geogiu bij onze mensen. Even checken hoe het zit met hun kippen en konijnen. Enerzijds wat we verwacht hadden (dood gegaan of opgegeten door honden of noem maar op) MAAR sommige gezinnen dan heel hoopgevend. Ze hadden nog de beesten. Ze waren mooie gegroeid. Zo zie je! Voor niemand makkelijk maar als ze willen kunnen ze vooruit. Ook was er een checkup voor onze schoolgaande kinderen. Wie was wel naar school en wie niet? Ze kregen dus een minpunt of een pluspunt. Die min vinden ze niet zo leuk natuurlijk, maar kijk we moeten ze stimuleren om te gaan hè. Wat gaan we doen met die punten? Dat vertellen we als de tijd rijp is. De schoolspullen werden allemaal op school afgeleverd. Spijtig genoeg dus geen persoonlijke foto met de kindjes, maar wel een leuke met de schoolbemiddelaar. Hij maakte het mogelijk dat alle pakketten aan de juiste klassen en kinderen bezorgt werden. 90 procent van wat de kinderen nodig hebben was voorzien! Prijs de Heer. Op vrijdag kwamen de kids mij bedanken voor de mooie stiften en schriften en en en… Dankbare snoetjes alom. Vrijdag voormiddag was het weer tijd voor onze mama en peuterclub. Er waren maar enkele mama’s en kindjes. Maar we genoten van de gezellige tijd samen. Dank u Dinah om de knutsel activiteit te voorzien Als afsluiter van de week hadden we opnieuw een kinderprogramma met een leuke vers. Bavo studeerde flink enkele liederen op de gitaar en ook hier maakten we mooie boompjes met de kindjes. De vers sprak enkele mama’s zeer aan. Misschien ook u?Jeremia‬ ‭17:7-8‬ ‭HSV‬‬ ‘Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen.’
                        
Doctor visit and school  parcels
09 September 2022

Making school parcels!!! And waiting for a visit at the doctor Some mama’s or helping us
                  
tomaatjes, tomaatjes en nog eens tomaatjes 
07 September 2022

Voor en na! Hele voormiddag gewerkt. Maar belange nog niet klaar. Tomaatjes opbinden en plukken. Emmertje vol en halfvolle cherry tomato
         
belgië achter de rug, daar gaan we dan 
06 September 2022

Ons bezoek aan België is achter de rug, waarvoor nogmaals een grote dank aan de mensen die dit mogelijk maakten. U heeft geen idee hoe gelukkig onze kindjes waren. Hun liefdes batterijtjes weer opgeladen en uitkijkend naar volgend bezoek in april 2023. Mama en papa natuurlijk ook blij dat we vrienden en familie konden terug zien, maar ook heel blij om er hier weer in te vliegen. Eindelijk!! We willen ons ook via deze weg excuseren aan de sponsors die niets vernomen hebben van ons deze Kerst. Zoals gewoonlijk werd aan iedereen een kaartje toegestuurd, maar tijdens ons bezoek in België hebben we vernomen dat er toch wat kaartjes verloren zijn gegaan. Als u niets gehoord hebt of u hebt een vraag, wilt meer weten over uw gezin of kindje, laat dan niet na om een berichtje of mailtje te sturen. Graag lieten we vaker iets weten, vaker de site updaten, bericht plaatsen, … maar er is zo veel werk en het is moeilijk allemaal bij te houden. In eerste plaats proberen we steeds het werk hier met de mensen zelf voorop te stellen. Maar ook daarvoor zijn vaak handen te kort. Nu, ik ga je laten. Straks vergadering met de schoolbemiddelaar (man is Roma, woont in het dorp en werkt op school. Hij helpt, stimuleert de kindjes om naar school te gaan). Meer hierover later.
         
doop bavo 
18 Augustus 2022

Zondag was het dan eindelijk zover, onze Bavo liet zich dopen. Eerst een hele emotionele dienst om dan daarna met heel de kerk naar de rivier te gaan. Eens allen gearriveerd waren stapten Bavo, z’n pa (Jan), ik (Tijs) en onze pastor Coco, het water in. Nog een kort woordje en dan was het HET moment. Bavo kopje onder en dus eindelijk wedergeboren. Wat een feest! Wat een vreugde! Daarna genoten we van een deftige BBQ en kon iedereen genieten van een ontspannen tijd aan en/of in de rivier.
        
onverwachts dan toch naar belgië 
18 Augustus 2022

Wat eerst totaal niet mogelijk leek, werd dus toch een mogelijkheid en ondertussen realiteit. Vorige week kregen we dan toch het nodige budget bijeen, wat het mogelijk maakte om naar België af te zakken. Wat waren/zijn de kinderen blij. Een leuke onverwachtse wending. Na twee dagen flink doorrijden spoelden we gisteren aan bij de familie Soetaert. Het wordt een kort bezoek deze keer, amper twee weekjes, maar door de onverwachte wending hebben we een rustig programma. We hadden de hele zomer bezoek, dus wat rust kunnen we nu wel goed gebruiken. Want eenmaal terug in Roemenië staan de volgende bezoekers alweer genoteerd. Nogmaals een grote dank om dit mogelijk te maken voor ons gezin!
        
Kamp met de kerk 
18 Augustus 2022

Een weekje kamp achter de rug, en wat voor één. Deze keer geen kamp georganiseerd door ons voor de Roma of voor de weeskinderen. Maar netjes georganiseerd door zes kerken, waaronder ook onze kerk ‘Punctul Central’. Bijna 200 mensen sliepen er in tenten en wasten zich een week lang in de mooie, maar heel koude, bergrivier. Het kamp was voornamelijk gericht op de jeugd, maar zowel groot en klein genoot met volle teugen. Zalige bergwandelingen, seminars, preken, dagelijkse tijd van lofprijs en aanbidding en genieten van het gezellig samenzijn vulde onze week. We hopen er volgen jaar zeker weer bij te kunnen zijn.
        
hoe gaat het hier? 
02 Augustus 2022

Wat de bouwwerken van Pe Lunca betreft! ->Aan het center ‘Inima Lui’ in Geoagiu kon dankzij de donaties van Amen Trust uit Engeland de volledige sanitaire blok, dokterskabinet en technische ruimte in ruwbouw gezet worden. Tot de laatste cent werd gespendeerd, maar nu is het potje leeg. -> Evenzo werd ook het oude dak van onze schuur of bijna Mission Center, thuis in Vaidei verder afgewerkt en waterdicht gemaakt. De dakplaten liggen erop, de deur en ramen werden geplaatst en de zijkanten werden bijna allemaal afgewerkt en bekleed met hout. Dit dankzij vele sponsors en een deel van de winst van de benefiet, want het andere deel is ook nodig om onze Roma te kunnen blijven helpen. Hoe nu verder? We vragen om mee te bidden voor verdere financiën. Want in Geoagiu moeten dringend platen komen op het dak zodat het hout en het doek niet aangetast worden. Evenals is een verdere afwerking nodig om de toiletten te kunnen in gebruik nemen en die zijn meer dan nodig in het center. Ook elektriciteit en verdere afwerking moet nog gebeuren voor zowel het center in Geoagiu als bij ons thuis in Vaidei. De volgende groepen staan al op de agenda, maar de ruimtes zijn verre van klaar. Misschien wilt u graag helpen? Of heeft u vragen? Of wilt u meer uitleg? Of…? Stuur ons gerust een berichtje. Ook sponsoring voor zelfstandigen is mogelijk onder de noemer van reclame. Dit kan ingebracht worden in de belastingen. Aarzel niet indien je meer wilt weten. Normaal stond gepland dat we halfweg augustus naar België zouden gaan, maar ook hier hebben we voorlopig nog steeds geen financiën voor. Vliegtickets staan heel duur, wat wel logisch is. Maar ook de diesel is bijna onbetaalbaar geworden. Onze kids hadden graag gekomen om familie en vrienden terug te zien. Hopelijk volgende beurt dan maar. Bidt ook hiervoor aub!!Maandag namen we weer afscheid van Wim & Delphy, twee leden uit ons thuisfronteam, samen met hu e n twee kids. Al meer dan 20 jaar vrienden. Het was leuk om samen wat te kunnen werken en genieten. Eind deze week vertrekken ook Dennis & Gaelle weer huiswaarts met hun vier kleine musketiers. Zij waren hier bijna twee maanden. Vele herinneringen dus. Maar eind deze week verwelkomen we gelukkig opnieuw onze Bavo en Dinah, en mogen wij genieten van een weekje kamp met de kerk.Mmm, veel nieuws over de bouw zou je kunnen zeggen, maar wat dan met de rest? Wel, de incubators draaien op volle toeren. Dus kippen komen en en de kippen gaan. In de voorbije drie maanden werden 150 kippen uitgedeeld en 44 konijnen. En nieuwe kleintjes zitten alweer te wachten op een nieuwe thuis. Bavo werd even verlost van de taken en Wim nam ze met veel liefde op hem. Ook werd er weer gewerkt aan een nieuwe kooi, want er blijven maar beesten bijkomen. Uit enkele oude en onvolledige bedden werd een mooi nieuw perk gemaakt. De groenten doen het ook enorme goed in deze warmte, maar vragen natuurlijk ook veel werk hé. Dennis doet zijn best om ze groen en vochtig te houden. En de vrouwtjes begonnen aan het inleggen. Het center in Geoagiu werd volledig leeg gemaakt voor de verbouwingswerken. Maar aangezien er niet langer kon gewerkt worden pasten we de zaal weer aan voor de kinderwerking met de groep van Amerika, dan weer aanpassen zodat onze dokter haar patiënten kon ontvangen en nu alles weer netjes gepoetst en geplaatst zodat de programma’s weer kunnen doorgaan. Joepie! Ook wat betreft de baby kleertjes worden de rekken aangevuld en uitgedeeld, aangevuld en uitgedeeld. Het loopt vlot! Nu ook weer tijd om de schooltassen te sorteren en te beginnen vullen. Komende weken gaan we inkopen doen en kunnen we erin vliegen. Maar eerst kamp dus! Bidt dat we een mooie tijd mogen hebben. Alle, veel zegen allemaal en geniet nog maar flink verder van de mooie zomer.
        
house of grace and brother ship
30 Juni 2022


      
Groep America "Clobal entcounters"
24 Juni 2022

We hadden een geweldige week met de Roma kids in Geoagiu en Romos. Bedankt aan het team uit Amerika voor alle leuke verhalen, knutselactiviteiten en spelletjes. Ook bedankt aan onze Roemeense vertalers voor vertaling, fun en liefde! Alweer een week dat die kids nooit meer zullen vergeten. Te veel leuke foto’s. Moeilijk om te kiezen. Geniet mee…

       

      
update center "inima lui"
17 Juni 2022

De werken vorderen in ons Center “Inima Lui”! De ringbalken werden gegoten, het hout structuur voor het dak werd geplaatst samen met het onderdak! Zo is het al voor een groot deel waterdicht! Als er nieuwe budgetten zijn, kunnen we beginnen met het plaatsen van dakplaten, ramen en deuren zodat de ruwbouw klaar is! Zo krijgen we groenlicht van de gemeente om te beginnen met het overdekt terras die zal gebruikt worden voor allerlei activiteiten! Kinderprogramma’s buiten organiseren met temperaturen van boven de 35 graden lijkt mij onverantwoord! We danken alvast iedereen voor de sponsoring! Maar als het van ons afhangt, blijven we gaan! De werken werden nu eventjes stilgelegd en het terrein werd voorbije dagen opgekuist. Want volgende week wordt een hele week kinderprogramma’s georganiseerd voor de roma kinderen! Dit wordt gedaan door een groep uit Amerika! Ook het kweken van de diertjes ligt niet stil. Gisteren konden we 15 gezinnen voorzien van konijnen of kuikentjes !! En we blijven kweken! Woensdag kregen we opnieuw twee palletten die werden overgebracht door GAIN. Dank opnieuw Krista en Geert en mannen van ons thuisfrontteam om dit te doen voor ons. Onze nieuwe toiletten voor het center zijn ook aangekomen hoor Mario.  De rekken met babypakketten werden meteen aangevuld. Dank u Dinah Vandaag kregen de roma’s de kans om op consultatie te komen bij de dokteres. En tegelijk werden er ook opnieuw babypakketten uitgedeeld. De rekken meteen weer wat leger. Maar zo konden ze opnieuw geholpen worden! Bedankt aan de doktor die dit vrijwillig wilt doen!

     

  
afscheid en blijdschap
31 Mei 2022

Hij zegt van niet, maar denk toch met wat pijn in het hart gaf Bavo vorige week 19 kleine konijntjes weg. Oud genoeg om weg te mogen van de mama. Nu is het de beurt aan de mensen om zelf te zorgen, baby’s te laten maken… Hopelijk lukt het. Volgende week gaan we eens alle dieren checken. Zien of ze goed verzorgd worden. Voorbije weken deden we een boekentassen oproep. Dat was jammer genoeg niet het grootste succes. Maar toch heel erg bedankt aan iedereen die er ene bracht en die mensen die er wat inzamelden. We danken onze mannen van het thuisfrontteam om de spullen voor te bereiden om mee te geven met de palletten. We zijn ontzettend dankbaar hiervoor. Ook dank aan Geert en Krista opnieuw voor jullie hulp hierbij. Nu wachten tot GAIN vertrekt richting Roemenië.

   

  
baby's en het center in Geoagiu
21 Mei 2022

Deze week kreeg ik hulp van enkele Engelse dames: Dinah, Nana en Sue. Samen doken we de opslagplaats in en gingen babypakketten uitzoeken voor de kleintjes van Geoagiu. Dankzij onze lieve Krista Dufour moeten we ze maar uitzoeken naargelang de leeftijd en geslacht en een naam opschrijven. Al heeeeel wat werk bespaart! Merci dames voor de hulp. Daarna gingen we ze uitdelen in het dorp. Ook de melk voor de baby’s hadden we bij. Ze groeien als kooltjes zeggen we dan. Jonatan is intussen een jaar geworden! Hieperdepiep. Zijn sponsor zal nu kleine Sofia verder helpen. Sofie is intussen 9 maand oud en komt uit een gezin met vier kinderen. Mama en papa doen hun best, maar zoals voor velen is het leven hard en moeilijk. Sofie is nogal klein voor haar leeftijd, maar we weten uit ervaring met het gezin dat de kinderen vele hongerige dagen hebben. Gelukkig is er opnieuw wat hulp door de melk sponsoring. Daarnaast ook een fotootje van de andere kleine spruitjes. Nicolas Iosif staat er voorlopig nog niet bij. Vergeten foto te nemen. Sorry lieve sponsor, we proberen er volgende keer aan te denken Daarnaast mochten we dankzij de budgetten van het kind sponsorprogramma alweer een gezinnetje helpen. Het gezin: Paul Lucian en Ancuta, kregen de nodige stenen om een huisje te bouwen. Ze zullen een oud kot neergooien en op de fundatie een kamertje bijbouwen. Ze kregen eerder nog niets van hulp, dus ze zijn ontzettend blij dat zij nu aan de beurt zijn. Dan ons oudere dametje Buna Viorica. Haar kleinzoon hielp haar met het renoveren van haar plafond! Eindelijk geen angsten meer dat het naar beneden komt. We lieten ook isolatie en materiaal om te kunnen bezetten leveren. Stap voor stap. Gisteren dan kochten we een nieuw (tweedehands) zetelbedje aan, zodat haar oude kapotte bed buiten kan. Ze is voor even in de zevende hemel en hopelijk op een dag voor eeuwig. Bidt dat ze mag beseffen hoeveel enkele Belgen om haar geven, dat ze door Zijn liefde gedreven werden haar te helpen. Grote dank. Haar mooie glimlach zegt het helemaal. En zo proberen we steeds te helpen waar we kunnen, maar ook aan het ‘mission center’ thuis wordt doorgewerkt. Bavo en Tijs plaatsten de oude trap die voordien binnen stond buiten, een kost gespaard, en nu geraken we tenminste makkelijker boven. En daarnaast maakten ze de nodige hout structuren zodat alles kan opgemeten worden en ramen en deur besteld kunnen worden. Woehoew!! Beneden werd de schuur volledig gekuist en opgeruimd. De oude sorteer plaats wordt aangepakt zodat hier een deftige ruimte van gemaakt kan worden. En dan gaan de spullen van de zaal hierheen en krijgt de zaal een nieuw doel. Daar later meer over… Ook in Geoagiu blijft de aannemer doorwerken tot aan de laatste cent. De betonnen ringbalk van de sanitaire blok is gegoten, op naar het plaatsen van het dak!!! Dus veel noden en veel werk. Maar zolang er budgetten blijven, doen we door. Zoals je uit dit bericht kunt begrijpen zijn voortdurend veel budgetten nodig. We willen daarom nogmaals een warme oproep doen. Misschien voelen kerken, jeugdgroepen, individuen zich aangesproken en willen jullie ons meehelpen dit alles te verwezenlijken. Wie wil en durft een actie op poten zetten? Jullie zien waar de budgetten heen gaan en wat er mee gebeurd. Op de website kunnen de stappen die in het center gebeuren op de voet gevolgd worden. Wie spaart samen mee en helpt iedere stap te verwezenlijken? Even alle rekeningnummers voor alle munteenheden op een rijtje voor wie graag erin wil vliegen: Steun project Pe lunca (vzw, België) IBAN: BE58103077164679BIC: NICABEBBSteun project Pe lunca (vzw, Roemenië)IBAN: RO16BRDE220SV60370862200 (LEI), RO53BRDE220SV90233512200 (GBP), RO77BRDE220SV60371582200 (EUR), SWIFT: BRDEROBU, vermelding: "waarvoor u steun bedoelt"

   

  
Prachtig om het te zien opbouwen
  Mei 2022

Onze wc'tjes voor de kids en het personeel!Dokterscabinet! Allemaal volgens de regeltjes!!
  


Het gaat vooruit
  12 mei 2022

In Geoagiu wordt er stevig gewerkt aan het gebouw! In de periode dat we weg waren in België, werden leidingen gelegd en beton gegoten. Vorige week werden de muren opgetrokken. En deze week wordt het ijzer gemaakt voor de betonringen boven de deuren en de ramen. Wat een verschil al!!Dat brengt ons in fase 3. Wat is fase 3? Op onze website kun je zien dat we de werken in verschillende fases hebben opgedeeld. Die fases geven een blik op waar we ons bevinden in de werken en hoeveel budgetten er nodig zijn voor de fase waarin we ons bevinden. Dus als je geïnteresseerd bent, neem gerust een kijkje. Net zoals bij onze andere projecten helpt elke euro mee. Hoe klein of hoe groot uw hulp dus ook mag zijn, ze helpt ons op vooruit te komen en de werken uit te voeren.Tot nu toe konden alle werken gebeuren door de opgespaarde budgetten. Maar die geraken stilletjes aan op. Bij deze moeten we dus opnieuw wat euro samen krijgen voor de volgende aankoop. Wie ons graag wil helpen kan dit doen door een bijdrage te storten op het rekeningnummer van de vzw: IBAN: 58103077164679,BIC: NICABEBB.Als er vragen zijn, laat nooit om ons een berichtje te schrijven.

   
  


Terug thuis, we vliegen erin
  12 mei 2022

Zo, de tuin is weer netjes en de eerste zaadjes zijn gezaaid. De serre kreeg nog een laatste onderhoud en daarna werden de plantjes erin gezet. En nu groeien maar lekkere groentjes! Gisteren gingen we op bezoek bij de families in Geoagiu. Dit was een blij weerzien! We mochten ook het goede nieuws van ons kippen-/konijnenproject meedelen. De eerste 25 kippen werden gisteren uitgedeeld. 5 kippen voor 5 families. Die moeten ze nu zelf groot brengen, zodat ze eitjes kunnen voorzien voor het gezin en op hun tijd kleine kuikentjes. De uitdaging wordt dus om ze niet meteen op te eten. Wie ze opeet vliegt van de lijst. Ik weet het: het klinkt streng, maar anders kunnen we nooit gaan werken aan hun zelf voorziening. Alle families die bereid zijn om mee te werken werden opgeschreven. Benieuwd dus bij wie het allemaal zal lukken. We mochten tot onze verassing bij één van onze gezinnen zien hoe ze al bezig waren met het kweken van dieren. Familie Motoi heeft zelf een varken, schapen, duiven, enkele eenden en enkele kippen. Hier moeten het dus al lukken. Bavo kreeg zelfs wat duiven onderwijs van Neluțu. Haha, fantastisch toch! Een zeer arm gezin, maar heel ijverig. We zijn dus zeer hoopvol :)

   
  


familie en kerkbezoeken, tis weer zo ver!
 April 2022

En we zijn er! Terug in ons eigen Belgenlandje. Zoals altijd wel raar om even terug te zijn, maar wel heel leuk. Toch zullen we Roemenië weer missen hoor komende twee weken. We kijken terug op een paar intense weken met mega bijzondere momenten met mega bijzondere mensen. Het dak van de schuur werd van bouwvallig omgetoverd tot een mega prachtig dak! We kunnen het bouwteam niet genoeg bedanken. Ook de laatste werkers, Hannes en Lynn ook vertrokken. Nogmaals 1000x dank voor jullie inzet en mooie werk! 

  


Bavo's beestjes
 April 2022

Ook even kleine update over Bavo zijn dierentuintje. Er werd al een eerste serie kuikentjes geboren en de tweede serie komt ook al piepen. Bij de konijntjes zitten we nu met drie nestjes en ook onze eerste twee duifjes zijn geboren. Boerke Bavo doet het goed hè. 

   

  
het dak van de schuur! en wat voor één!!
 April 2022

Het dak krijgt terug vorm. En er wordt afscheid genomen van Marc en Jona. Bedankt voor jullie werk mannen!!

   
  


wat een tijd met het mission team
 April 2022

We hadden mooie, bewogen en zeer drukke dag. Er werd een verscheidenheid aan programma's voorzien voor zowel jong als oud. De mamaatjes en omaatjes uit het Roma dorp genoten met volle teugen van de aandacht. Er werden mooie konijntjes gemaakt en gevuld met lekker chocolade nestjes, leuke vlaggetjes en letters gemaakt en versiert,... De voorbereiding werden steeds in de voormiddag getroffen. Dit was één groep natuurlijk, de andere groep ging samen met Tijs en Simona de straat om te gaan bidden en evangeliseren. In de namiddag werden er huisbezoeken gedaan in verschillende Roma dorpen. En daar werden ook voedselpakketten uitgedeeld die door het team voorzien werden. Tijd om een luisterend oor te hebben en liefde uit te delen. Ook was er tijd voor sport/spel en grime in het center. De kindjes gingen door het dolle heen. Dank u team om hun snoetjes zo mooi te versieren. Er werd verder ook veel gedeeld, gebeden, een Bijbelwandeling gemaakt, pizza gegeten, enzovoort, enzovoort. Het was een week waarin veel gebeurde. Waarin we de Here aan het werk zagen en mochten getuigen van zijn grootheid. 
        


en nog meer kleren uitdelen
 April 2022

Jaja, de mannen werken door hoor! Maar ook de vrouwtjes deelden nogmaals kleren uit in Geoagiu en ook aan het Roma dorp in Orastië werden kleren geleverd. Woehoew! Veel sleuren, veel zweten, maar het center is terug piekfijn! Vandaag weer een eerste mama en peuterclub. Wat hebben de kindjes, maar ook de mama’s genoten. En onze Dinah!! In dit werk ligt haar hart volledig. Quality time met de kleintjes. Ook Simona en Lynn waren erbij. In de keuken werd alles netjes afgewassen. Ook de tafels werden klaargezet zodat we volgende week het Belgian Mission Team kunnen ontvangen. Morgen bedden maken en boodschappen doen. Spannend!!!

      daar zijn ze dan
  Maart -april 2022

Ons Belgisch bouwteam: Hannes en Lynn Couchez. Goed en wel gearriveerd in Roemenië. En meteen vlogen we erin. Enkele dagen later kwamen ook Jona en zijn vader Marc aan. Nog twee geweldige bouwers om het team te vervolledigen. 
     
Maart, dank- en gebedspunten
24Maart 2022

- Het verliep jammer genoeg niet zoals gehoopt met Madalin, dus moesten we een moeilijke beslissing nemen. Intussen zijn we halverwege maart en kreeg Madalin een nieuw gezin. Hij was heel enthousiast nadat hij voor het eerst zijn nieuwe papa ontmoette. Op 14 maart verhuisde hij daarheen. Blij verder bidden voor hem


- Woehoew eindelijk!! De eerste werkkrachten kwamen veilig aan uit België. De schuur krijgt een volledig nieuw dak en aan één kant zullen ze de muur wat optrekken. Bid aub mee dat dit mag gelukken!  We gingen van start op 9 maart, zonder ook maar 1€, intussen konden we al het hout en alle cement, ijzer,… (voor de ringbalk) aankopen. Prijs de Heer! We zijn ontzettend dankbaar voor de hulp. Op naar de volgende schijf voor de aankoop van de dakpannen. 


- Ook Bavo ging van start en nodigde de jongeren uit om samen te komen. Samen voetballen en zo geleidelijk aan ook waarden meegeven, Gods woord bespreken,… Hij had alvast een geweldige tijd met hen en de jongens zijn dolenthousiast om te komen. Bidt dat er een mooie bloei en groei mag gebeuren bij deze jongeren. Bavo zet zich nog steeds voor 200% in voor de organisatie. In z’n vrije tijd is hij vooral bezig met verschillende bijbel studies en taallessen, heel goed bezig dus! Bid dat Gods wil heel duidelijk mag zijn voor hem en dat het vuur in z’n hart nooit meer verdwijnt. 


- Blijf ook bidden voor Dinah, onze lieve vrijwilligster uit Engeland. Er zijn wat gezondheidsproblemen en eerst mocht ze van de dokter niet reizen naar Roemenië, omdat nog te veel onderzoeken en dergelijke moesten gebeuren. Maar uit de laatste resultaten bleek alles dan toch weer in orde te zijn. Glorie Halleluja!! Intussen is ze alweer enkele weekjes bij ons en is haar hulp onbeschrijfelijk waardevol. Ze is echt een zegen voor onze kinderen, ons werk en onze Here. 


- Een puntje dat we dan niet zo graag melden maar wel heel belangrijk is voor ons. Als gezin leven wij ook van giften. We werden tot nu toe steeds goed gesteund. Toch merken we dat laatste tijd bedragen vermindert worden of wegvallen. Wat we best begrijpen. Niet voor iedereen is of blijft dit mogelijk. Maar voor ons is dit ons inkomen. We hebben geen kindergeld of andere inkomens, alleen dus sponsering. We blijven ons best doen om door te doen, maar we moeten natuurlijk ook kunnen leven en eten. Na zeven jaar konden we eindelijk Tijs deeltijds inschrijven onder de Belgische vzw. Toch hopen we dat ook voor mij, Jessica, en wie weet ook voor Bavo . Tijs en ik werken al zeven jaar vrijwillig, maar dat betekent ook zeven jaar zonder enige opbouw van pensioen. Dus als iemand het op zijn hart geeft, dan is alle hulp meer dan welkom. - Bidt aub mee voor ons. Ook dienden we een aanvraag in voor kindergeld, bidt dat we een positieve reactie kunnen krijgen. We willen toch iedereen bedanken die ons tot nu ook hielp. We waarderen ieders gebed en bijdrage heel erg. 


- De voorbije weken probeerden we ook de Oekraïense vluchtelingen te helpen. Persoonlijk of door een andere organisatie bij te springen of hen de nodige materialen te leveren, zodat de vluchtelingen konden geholpen worden. Pakkende verhalen, intense gebeurtenissen!!! Blijf bidden voor de mensen van Oekraïne, maar ook voor de Russen. Voor velen is dit verre van wat zij zouden willen. Bidt voor alle organisaties die zich inzetten en vooral dat God Zijn liefde in al deze daden mag herkent worden.  


- Blijf aub bidden dat in alles wat we doen, Zijn Naam zal verheerlijkt worden. Bid dat we nooit tekort schieten in geloof, maar dat we alles zullen grijpen wat onze Heer nog voor ons heeft klaarliggen.- Geprezen zij Zijn Heilige Naam! kleren worden uitgedeeld
  Maart 2022

In Geoagiu vlogen Dinah, Alina en ik weer hevig in de dozen. Kinderkledij verzamelen en sorteren in het center, zodat we de volgende dag aan de slag konden met uitdelen. En dat deden we ook! Steeds een hele klus, maar vele kindjes die opnieuw wat kleren zullen hebben voor komende maanden. Volgende week nog een dagje kleren uitdelen en dan het center opruimen voor de groep die komt. Die kleine snoetjes die dankbaar zijn voor een paar schoenen of een stukje speelgoed zegt genoeg hé.

      de werken gaan door
  Maart 2022

En zo ging het oude dak er volledig af. Ook het nieuwe hout werd geleverd. Ook alles wordt in gereedheid gebracht voor het maken van de ringbalk. Lassen, op en neer met emmers cement in de regen, het hoort er allemaal bij. Ook de dwarsbalken zijn klaar. Next step: OSB vloer leggen en dakpannen bestellen. 

   

   
Benefietavond 2022
 10 Maart 2022

Na twee jaar is het weer zover en mogen we terug onze Benefiet organiseren. Ook dit jaar zijn onze trouwe vrienden Tijs & Jessica samen met de rest van het gezinnetje opnieuw van de partij.

Dakpannen gaan eraf
 9 Maart 2022

Vandaag was eveneens een spannende dag voor onze Bavo. Dankzij de hulp van onze Pastor Coco, Sorin (een broer uit de kerk) en twee andere helpers waren alle pannen er in een halve dag af. Well done!!! Meteen ook een eerste lading hout die geleverd werd. Dank u aan allen die meehielpen om dit mogelijk te maken. Komende dagen schoorsteen verder afbreken, hout afbreken en voorbereidingen treffen voor het gieten van de ringbalk.

        


                                                       
Tijs terug thuis
 9 Maart 2022

Hij is terug thuis met een ervaring dat hij zeker nooit meer vergeet. Een laatste mededeling… Na een hele nacht ons te ontfermen over 60 vluchtelingen konden we eindelijk proberen alles helpen een beetje op een rij te krijgen voor de mensen. Sommigen wilden naar Turkije, anderen naar Spanje, ik zette ook al een gezin op de trein naar Vienna. Maar het merendeel weet gewoon op geen 1000 uren waarheen. We hielpen iedereen met het invullen van verplichte papieren en gingen samen met een paar door de hulpgoederen dat we ter beschikking hadden. In de namiddag vertrok ik dan uitgeput, met een gebroken hart naar huis. Iedereen verontwaardigd dat ik niet bleef, maar ik ben thuis ook nodig. Ze hebben mijn nummer en weten dat ik me paraat zal houden. Als ze me nodig hebben geven ze maar een seintje en ik zal steeds doen wat ik kan. Merci voor jullie steun en gebeden. Nu eindelijk weer, hopelijk, een normale, rustige nacht. Morgen dan weer hier aan de slag.Gods zegen

update van gebeurtenissen ter plaatse
 8 Maart 2022

Opnieuw kleine update van mijn ventje en Pete Malkin! Wat een inzet! En zeggen dat dit voor Pete al een week rijden is. Van Engeland naar Duitsland en dan naar Oekraïne en weer naar Duitsland en weer naar Roemenië en… Respect!!!! 


 Na wat liften geraakte ik gisteren uiteindelijk tot aan een hotel op zo’n goeie 40-50 km van de grens. Het hotel zat vol met vluchtelingen. Veel kleine kinderen en zelfs veel mensen met honden. Raar om in een hotel de slaap niet te kunnen vatten door blaffende honden en huilende baby’s. Na een korte, slapeloze nacht, vlug even ontbeten en opnieuw zo snel mogelijk terug proberen te geraken aan de grens. Pete (Peter Malkin) was ondertussen op komst met een bus vol mensen richting de Roemeense grens. 55 mensen om precies te zijn. Vooral mama’s met kinderen, gehandicapte kindjes, paar bejaarde koppels, allemaal halsoverkop en wanhopig gevlucht, niet wetend waarheen. Pete kreeg hen tot voorbij de eerste Oekraïense controlepost, maar zo’n kleine kilometer verder was de tweede grenscontrole die dan overgaat naar Roemeens grondgebied. Het probleem was dat ze net voorbij die eerste controlepost moesten stoppen en niet meer verder mochten. Ondertussen stond ik een paar kilometer verderop aan de eerste Roemeense controlepost, waar eveneens heel wat vrijwilligers met tenten vol eten en hulpgoederen klaar stonden voor de overstekende vluchtelingen. Uren en uren wachten zorgde ervoor dat ik met bijna iedereen gesproken had. Heel wat mensen werden bemoedigd, kregen een hart onder de riem, of werden geestelijk uitgedaagd. Zalige gesprekken, zalige tijd! Twee uur voordat onze Roemeense bus ging arriveren begon ik te discussiëren en onderhandelen met de politie om de komende bus tot bij Pete te krijgen. Politie werkte het eerste uur alleen maar tegen. Van de ene naar de andere agent, maar amper interesse, laat staan bereidheid tot hulp. Na een uur alles uit de kast gehaald te hebben kreeg ik toch plots een agent aan m’n zijde die zich samen met me begon in te zetten. Na dus bijna twee uur eindelijk alle agenten aan m’n kant gekregen en tegen dat de bus aankwam hadden ze me de toestemming gegeven om in te stappen in de bus en mee te rijden voorbij alle controleposten tot aan de Oekraïense grens. Daar aangekomen probeerde ik samen met die ene Roemeense agent met handen en voeten de militairen te overtuigen om ons de grens over te laten. Tegen alle verwachtingen in lieten ze enkel mij, samen met de bus (en chauffeur natuurlijk), de grens over tot bij Pete. Na uren wachten mochten alle mensen eindelijk uit de Oekraïense bus overstappen in de onze. Op naar de volgende rompslomp, alle papieren in orde doen aan de Roemeense grens. Ondertussen kwam er al wandelend een gezin met drie kleine kinderen de grens over. Niet wetend waarheen en wanhopig vroegen ze om hulp. Mijn auto, waarmee Pete de vluchtelingen tegemoet gereden was zo’n twee uur Oekraïne binnen. Stond geregistreerd met enkel één persoon, Pete dus. We waagden het erop de mensen toch in mijn auto te steken, en daar ik ondertussen door iedereen gekend en gerespecteerd was, was er dan ook absoluut niemand die hier ook maar één vraag over stelde. Na opnieuw heel lang wachten tot alle paspoorten en papieren geregeld waren, konden alle mensen eindelijk eens flink hun benen strekken en kregen dan voorbij de Roemeense grens eindelijk de kans om iets te eten en te drinken van hetgeen de vele vrijwilligers in aanbieding hadden. Na een klein uurtje dan maar weer iedereen ingestapt krijgen om dan weer maar eens ongeveer 3 uur te rijden. Waar we dan nu allemaal verblijven is een plaats waar normaal gezien kampen doorgaan. Maar hier werden we met open armen ontvangen, tafels stonden klaar met eten, verplegers stonden klaar om te helpen waar nodig en zelfs verschillende vertalers waren aanwezig. Een drukte van jewelste, maar uiteindelijk kregen we iedereen geregistreerd. Vlug nog een boterham en dan iedereen uitgeput naar hun kamers. Wij vergaderden nog even verder om te regelen hoe het van hier af aangepakt zou worden. De ene willen doorreizen, anderen blijven liever even ter plaatse, velen weten gewoon helemaal niet wat ze willen. Zoveel verschrikkelijke en hartverscheurende verhalen kregen we te horen. Mensen zakten in zak en as ineen toen we vroegen van waar precies ze kwamen. Ik zal één voorbeeld geven; Lily, moeder van Lies en Mark werden opgeschrokken door schietende geweren en inslaande bommen. Ze wisten niet waarheen of wat gedaan. Toen plots een bom insloeg twee blokken naast hen was de inslag zo hevig dan de grond hevig beefde en al haar ramen aan diggelen sloegen. In allerijl pakten ze vlug wat kleren in en sloegen op de vlucht. Niet wetend waarheen of wat gedaan, gewoon weg van daar. Uiteindelijk na drie lange nachten reizen kwamen ze uiteindelijk aan bij de bus dat naar ons toe kwam. Nu zijn ze hier, alles kwijt wat ze hadden en zo ver weg van het vertrouwde, dat nu uiteindelijk alleen maar puin is. Wat een ellende!! Zoveel leed en verdriet! Veel mensen schuiven makkelijk de schuld op God, terwijl het de mensen zelf zijn die oorlog voeren. Meestal is het niet de schuld van de ouders wanneer hun kinderen in ruzie komen om iets. Wel precies zo. Maar het is wel aan ons, wij die Zijn licht in ons dragen, om op te staan en te gaan schijnen in de duisternis!!Gods zegen allemaal!!!

mooie getuigenis om te delen
 7 Maart 2022

Het verhaal van die oudere vrouw vlakbij de grens trof me eigenlijk echt in m’n hart. Ze was zo boordevol verdriet en bitterheid. Haar leven had nog nooit even meegezeten, niemand had al ooit om haar gegeven. Als kind verloor ze haar beide ouders op jonge leeftijd, eigendomspapieren zijn dus nooit op haar naam komen te staan waardoor ze op straat belandde. Knokkend om te overleven had ze twee kinderen op de wereld gezet. Haar man had haar verlaten, dus kinderen maar alleen opvoeden. Haar eigen kinderen zijn in het buitenland kunnen gaan werken, goed voor hen, maar zien nu al jaren niet meer om naar haar. Ze weende bittere tranen. Met een super klein pensioentje huurt ze een kramakkelig kotje. Ze heeft zelfs geen water, niks. Ze had ook iets aan haar benen waardoor ze amper kon stappen. Je houd het gewoon niet voor mogelijk hoe zwaar en hard het voor sommigen kan zijn. Het deed haar enorm veel deugd dat iemand eens gewoon luisterde naar haar. Ik bemoedigde haar zoveel ik kon vanuit m’n hart, vanuit Gods Woord. Ze luisterde naar wat ik te vertellen had en liet me dan maar al te graag voor haar bidden. Ik kon haar ook financieel wat zegenen en daarna scheidden onze wegen weer. Het deed me wel wat! We kregen het vandaag voor mekaar om 55 vluchtelingen over de grens te krijgen morgen. En voor hen te zorgen en te voorzien. Maar tegelijkertijd haalde die vrouw me even helemaal uit m’n focus omtrent Oekraïne, en toonde me weer hoezeer we hier in Roemenië nodig zijn. Wat een ellende toch allemaal. Gelukkig zijn wij Lichtdragers en hebben we dagdagelijks de mogelijkheid/heden om zoveel mogelijk te schijnen in de duisternis om ons heen. Alle eer en glorie aan onze Bron van liefde, Jezus, onze Heer der heren!

eerst een meeting, dan richting oekraine
 7 Maart 2022

Deze morgen hadden we een meeting met nog twee andere mensen van nog een andere organisatie. Het was heel interessant, maar vooral heel vruchtbaar. Mede via hen konden we heel wat slaapplaats regelen rondom Oradea, plus vervoer voor de vluchtelingen van aan de grens. Via de contacten in Oekraïne zelf werd er dan vervoer geregeld tot aan de grens. Morgen komen er nu 55 mensen de grens over waarvoor we dus alles fijn geregeld kregen. Dit is pas de eerste groep. De bedoeling is dat dit, zolang het nodig is, een continuïteit zal zijn zodat nog veel meer mensen gered zullen worden. Er zal steeds gereden worden met zoveel mogelijk hulpgoederen om dan aan de grens de switch te maken, hulpgoederen en mensen switchen van convoy. Het is een eer hier een deel van te kunnen zijn. Jammer is wel dat ikzelf de grens niet werd overgelaten. Ik moest een paspoort hebben om Oekraïne binnen te mogen en doordat geheel Oekraïne nu beschreven staat als oorlogsgebied zijn ze mega streng. Gelukkig reed ik samen met Pete, ik overhandigde hem het stuur zodat hij toch de hulpgoederen kon brengen en morgen het convoy met vluchtelingen kan begeleiden tot in Oradea. Ikzelf zoek waar ik kan overnachten want hier in de buurt is er helemaal niks. En dan wacht ik morgen iedereen op aan de grens om me bij de convoy te voegen en verder mee te werken. Gelukkig bracht God me hier al in contact met een oudere vrouw, met een gebroken hart en zeer pijnlijke benen. Ik kon haar een luisterend oor bieden, deelde wat God op m’n hart legde voor haar en bad voor haar. God is goed!!

tijs vertrokken oekraine
 7 Maart 2022

Gisteren vertrok Tijs richting Oradea, waar hij Pete probeert te helpen met opvang, vervoer… van de vluchtelingen uit Oekraïne. Hopelijk na vandaag meer nieuws hoe concreter kan geholpen worden, want ik weet dat enkele mensen graag verder willen helpen. Blijf bidden voor leiding en bescherming voor hen. Dank u! Dit bericht kreeg ik zopas van Tijs: Plannen weer wat veranderd. Dinsdag was er een meeting gepland met andere mensen om te regelen hoe we 80 mensen hierheen in Oradea kunnen krijgen. Gisteren kregen we bericht dat er zodanig veel vluchtelingen staan te wachten, zonder voorzienigheden, om hierheen gebracht te worden. En er blijven er maar bij komen. Deze morgen houden we dus een spoedvergadering om te zien hoe we dit zo goed mogelijk geregeld krijgen. Het is de bedoeling om een continue stroom van mensen te creëren. Mensen worden Roemenië ingebracht voor een paar dagen en tegen dat ze allemaal doorgevoerd worden naar ‘vaste verblijfplaatsen’ zou alweer een volgende lichting moeten aankomen. Gisteren, terwijl ik onderweg was naar Oradea, kreeg ik bepaalde contacten op m’n hart. Ik nam meteen contact met hen op met als resultaat dat we plaats vonden voor maar liefst 100 vluchtelingen. Deze morgen samen bidden en brainstormen hoe de transporten geregeld krijgen. Als deze meeting vlot verloopt dan vertrekken we rond de middag naar Oekraïne naar een plaats waar heel veel mensen opgevangen worden. Heel veel mensen met beperkingen, wezen, mama’s met kindjes, … . We hebben heel wat voedsel mee en wat centen dat ze daar heel goed gaan kunnen gebruiken. Waarschijnlijk overnachten we dan in Oekraïne om dan dinsdag, hopelijk, met de eerste lichting van 80 vluchtelingen terug naar Roemenië te rijden. Hier blijven ze dan paar dagen vooraleer ze naar Vienna of Boedapest gaan (wat Pete al half geregeld kreeg).We bidden en vertrouwen op Gods leiding!Gods zegen.

korte update van Hannes couchez
 6 Maart 2022

Korte update over ons vrijwilligerswerk in Roemenië: Lieve vrienden/familie,Met veel dankbaarheid willen we jullie laten weten dat het geld voor het hout voor de schuur (die we zullen verbouwen) binnen is!! Dikke merci aan iedereen hiervoor!!! (een kleine 4000euro!)Natuurlijk hebben we niet enkel hout nodig, maar ook nog dakpannen, ramen en ander bouwmateriaal. Hiervoor hebben we nog een kleine 10000 euro nodig.Dus blijven we een warme oproep doen tot sponsoring voor dit bouwproject voor de organisatie PeLunca.Deze giften kunnen nog steeds gestort worden op rekening van:Op het veld /pelunca vzwBE58 1030 7716 4679met vermelding PGBVoor de mensen die nog niet weten wat we zullen doen in Roemenië:Wij zullen helpen het dak van een schuur te (ver)bouwen voor Tijs en Jessica, die de humanitaire hulporganisatie PeLunca trekken.Deze schuur moet al even dringend aangepakt worden, maar door het grote kostenplaatje en tijdsgebrek, werd dit project steeds op de lange baan geschoven.Nochtans is deze schuur heel belangrijk, omdat Tijs en Jessica deze willen gebruiken om de vele mensen/groepen vrijwilligers in op te vangen die komen helpen in hun organisatie. Ze vangen momenteel al jaren deze mensen op in hun eigen huis, maar dit is niet ideaal voor hun als gezin, ze hebben zelf immers ook 3 kinderen. Tijs en Jessica helpen met hun organisatie de allerarmsten in Roemenië ,waaronder ook vooral veel kinderen. Ze willen hun door middel van educatie, hulpverlening, spel en zorg uit deze vicieuze cirkel van armoede en ellende trekken. Momenteel zijn ze ook opgestart samen met vele anderen om eerste hulp te gaan bieden aan de vele oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Roemenië is immers een buurland van Oekraïne.Zij helpen dagelijks zoveel mensen, en dus willen wij hen nu op deze manier ook wat praktische hulp bieden met het dak van de schuur aan te pakken.Help jij ons mee om de nodige financiën hiervoor bijeen te rapen?Alvast een hele grote merci!! Hannes en Lynn

Hulp voor oekraine
 2 Maart 2022

Onze kerk ‘Punctul central’ en ‘Inima Inchinari’, (de kerk van Nicole) en ook een zeer lieve zus zamelden in een korte tijd wat hulpgoederen en een mooi bedrag in. Vandaag werden deze spullen en een deel van de centen gebracht naar een organisatie in Cluj. Alles helpen in -en overladen. Kort erna vertrokken zij al met twee volle wagens richting de grens. Super zalige en zeer ijverige mensen daar leren kennen. Tof om weer contacten bij te hebben. Nu zijn we bezig met het plannen om bij een dag of drie mensen uit Oekraïne te gaan halen. Onze vriend Pete, uit Engeland bracht al reeds een groep over vanuit Oekraïne tot in Stuttgart. Het gaat om voornamelijk mindervalide mensen. Deze overleven momenteel in geëvacueerde gebieden waar ze nu volledig aan hun lot overgelaten zijn. Een organisatie in Oekraïne zoekt deze mensen en maakt hen vervolgens klaar voor vertrek. Dan rijden wij naar de afgesproken plaats om hen daar weg te halen en brengen we hen tot in Oradea (Roemenië). Daar hebben we contact met een andere organisatie die heel wat plaats gecreëerd heeft om zoveel mogelijk van deze mensen op te vangen. Bid aub dat alles vlot en veilig mag verlopen. Dat er zich ook geen problemen zullen voordoen aan de grenscontroles en dat onze camionette zal standhouden.Wat een ellende, zo heftig e allemaal! Wat een pijn moet dit niet doen aan het Vaderhart van onze Here. Wij zien schrijnende beelden uit Oekraïne, maar Hij kent eenieder persoonlijk. Gelukkig gaan we een hoopvolle toekomst tegemoet. Gods zegen!!

bouwteam - de schuur wordt aangepakt
 23 Februari 2022

De tweede week, vorige week dus, kregen we bezoek van Hannes, Marc en Jona. Deze drie mannen zijn bereid om eind maart/begin april voor twee weken vrijwillig te komen werken aan de schuur. Eindelijk zal de schuur eens aangepakt kunnen worden. We brachten al alle mannen- en vrouwenkledij naar Geoagiu en een eerste lichting werd al uitgedeeld. Ook aan een ander Roma dorpje in Pricas werd een deel kledij afgeleverd. De schuur moet leeg, het moet vooruit gaan. Komende week delen we nogmaals uit en dan zijn de kinderen en babykleren aan de beurt. Spannend!! Tijdens de verhuis vonden we alvast de zwakke plekken van het dak. Op verschillende plaatsen regende het binnen. Jammer, maar dat kan ook niet anders met een dak in deze staat. Gelukkig toch niet veel kledij nat.Ook werkten de mannen mee met ons om ons winterhout opnieuw aan te vullen. Een hele klus, maar vele handen, maken licht werk. Hannes is zelfstandig timmerman en levert dan ook heel mooi vakwerk in België (timmerwerkenhannes.be). Hij wil graag de organisatie helpen door de aanpak van de schuur. We hebben steeds heel wat bezoekers en het is vaak puzzelen om ze een slaapplaats te geven als eveneens een plaats om even te zitten, eten, … Tot nu toe was dit steeds in en rondom ons huis. De schuur heeft een nieuw dak nodig en tegelijkertijd zullen we er dan een grote ontspanningsruimte van maken. Zodanig dat, wanneer groepen komen, we een ruimere plaats hebben om hen aan te bieden. Een ruimte om samen te kunnen eten, te kunnen relaxen en een boekje te lezen of een gezelschapsspel te spelen, een ruimte waar ze even kunnen terugtrekken en tot rust kunnen komen. Dus Hannes, Marc en Jona zijn mega enthousiast om aan de slag te gaan en dit project uit te werken. Na alles opgemeten en berekent te hebben komen we uit op een kostprijs van een 15.000€. Pfff daarvan zou een mens wel eens durven gaan zweten hé. Maar we hopen dat er heel wat zijn die hieraan willen meewerken. Voorlopig staat de teller op O€. We hopen dit bedrag dus bereikt te hebben tegen eind maart.

Belgian Mission team
 23 Februari 2022

Goed, hier zijn we weer! Wat een verassende twee weken hebben wij achter de rug zeg! De eerste week kregen we bezoek van Andre en Kristof uit België en hadden een heerlijke tijd samen. Twee nieuwe broers leren kennen, prachtige verhalen mogen horen en delen. Super!!! Weet je?! Soms vragen mensen zich af waar kan je God vinden? Hoe kan je God vinden?... Als je elkanders verhalen hoort, dan hoor je dat Hij al makkelijk te vinden is in onze levens. In onze levens als we ze maar willen en durven in Zijn handen te leggen. Worden ze dan niet saai?? Christen zijn lijkt voor velen saai. Maar stel je eens voor: je staat op met als doel je naaste lief te hebben, het avontuur van de dag aan te gaan of misschien die dag net een moeilijk obstakel te doorstaan. Interessant is: je bent nooit alleen. Hij is met je! Lijkt allemaal raar en te ver gegrepen, maar durf vertrouwen op Hem. Hij stelt niet teleur. Maar veeleer verwachten we eerst, nog voordat we zelfs durven vertrouwen. Wij hoorden prachtige verhalen uit het leven van Andre en Kristof, die op Hem vertrouwen. Hebben ze dan nu een leven vol rozengeur en maneschijn? Bijlange niet. Net als wij. Maar elke dag opnieuw vertrouwen we, volgen we, geloven we, delen we en stappen we uit!! Zo worden soms dagelijks menig levens aangeraakt, bemoedigd en zelfs compleet veranderd. We hopen dit in de toekomst alleen maar nog meer te kunnen doen.Dus het bezoek van Andre en Kristof ging natuurlijk niet enkel om verhalen delen. We bespraken hoe we een samenwerking kunnen hebben. Komen met een team uit België en dan… Wat gaan we doen? Hoe gaan we het doen? En wanneer? Dus het eerste team staat alvast gepland voor de eerste week van april. Komt u graag mee? (Meer info: "Roemenië: Paas actie :: Belgianmissionteam" https://www.belgianmissionteam.be/roemenie-paas-actie/).

Korte update
Februari 2022

Even een korte update van de afgelopen periode. Eindelijk nog eens even tijd om me hiermee bezig te houden. Zoals gewoonlijk hadden we weer een serieuze boekhouding rond te krijgen. Dit nam opnieuw een aantal weken volledig in beslag. De werking blijft maar groeien wat natuurlijk heel goed is, maar jammer genoeg groeit de boekhouding flink mee. We hebben dan ook niet één boekhouding, maar drie. Ene voor Roemenië, ene voor Engeland en ene voor België. En dan spreken we nog niet over de lijsten van de weggegeven kledij en hulpgoederen. Want ook hiervan wordt steeds een gedetailleerde lijst verwacht met de berekening in kilo’s van wat precies gegeven werd, wie kreeg wat en hoeveel. Alles mooi ondertekend door de ontvangers, en zo voort en zo voort… Een hele boterham dus. Tussen alle drukte van de boekhouding door lopen hier ook nog eens vier kinderen rond en werd nog steeds links en rechts wat geholpen met de Roma waar mogelijk. Zo hielpen we bijvoorbeeld een jonge mama zodat ze kon kijken voor haar kleine meisje die niet goed ziet, na wat onderzoeken heeft ze nu eindelijk een aangepast brilletje. Verschillende mensen werden verder geholpen met medicatie, babymelk, paar voedselpakketten, afspraken met projectontwikkelaar,… Maar gelukkig brengt het weekend even een pauze en wat rust hé. We hebben het voorrecht om al een tijdje te mogen genieten van de mooie sneeuw. Ook de winterperiode is steeds prachtig hier. Dus kan het niet anders dat we ons ook daar eens insmijten he. Dit zijn we onze kinderen verplicht, maar zeker ook nog steeds het kind in ons. Werk, werk, werk, maar vaak ook leuk, leuk, leuk! God is goed!!


heftige gezinsperiode
Februari 2022

Een heftige periode als gezin

 Als gezin gaan we door een nogal zware periode. Er blijkt maar geen verandering te komen in de situatie met Madalin. Dit maakt het voor iedereen heel lastig, elke dag nieuwe courage verzamelen, maar we geraken op het eind van ons latijn. Vooral Marie-Lou lijdt hier zwaar onder. We kregen twee weken geleden onverwachts telefoon van het adoptie bureau. Ze wilden het dossier, dat pas aan het eind van de maand verloopt, nu al beginnen afsluiten. Daarom gaven ze ons plots amper een week de tijd om een definitieve beslissing te nemen. Het idee om het proces te verlengen kon plots ook niet meer. Dit valt ons natuurlijk enorm zwaar. Marie-Lou omschreef uiteindelijk heel mooi hoe ze haar voelde de laatste zes maand. Het was de nagel op de kop voor ons allemaal. Ze maakte een hartje met haar handen en zei tegen Madalin: ‘Dit was ons gezin, één hart, allen perfect met elkaar verbonden, liefde, rust en vrede. We beslisten allen samen dit hart te openen om jou er bij te nemen.’ Ze opende het hartje dat ze vormde met haar handjes en zei: ‘Maar nu proberen we al zes maand dit hart weer te sluiten, maar het lukt niet, het geraakt niet meer dicht.’ De traantjes stonden in haar ogen toen ze zei: ‘En dit doet zo’n pijn, ik wil zo graag dat ons hart weer sluit’. Haar dit horen zeggen brak ons hart en we beslisten uiteindelijk, uit belang voor ons gezin, dat het misschien beter is Madalin weer los te laten. We blijven intens bidden dat we hier de juiste beslissing nemen. We bespraken al reeds met het adoptie bureau dat als Madalin opnieuw vertrekt naar een pleeggezin, dat we voor hem een open huis zullen houden. Hij zal hier steeds een plekje blijven hebben en we zullen er voor hem zijn hoe en waar we kunnen. Bid aub verder voor Madalin en voor ons gezin. 

De schuur wordt aangepakt!

Eind maart komt voor twee weken een groep vakmannen.  De schuur krijgt dan een volledig nieuw dak en aan één kant zullen ze de muur wat optrekken. Woehoew eindelijk!!Een hele karwei, dit zal ons de mogelijkheid geven in de toekomst om meer groepen te ontvangen.

Bid je mee dat dit mag gelukken, dat er financiën zullen binnenkomen. Momenteel hebben we geen enkele euro, bij deze een warme oproep!

Bidt je ook dat alles vlot en veilig zal verlopen, en  dat het een zegen zal zijn voor velen.       

Begin april komt een (eerste) ‘Belgian Mission Team’,  een mooie gebedsverhoring!!
Onverwachts kregen we een telefoontje uit België en komt dit team een weekje meehelpen. Bid dat ook voor hen dat Zijn liefde mag zichtbaar zijn en dat ook hun harten persoonlijk mogen aangevuurd worden door onze Heer en Koning, zowel voor het humanitair werk alsook hun diepere relatie met de Heer.

Deze groepen zijn volledig gericht op discipelschap. Waarin ze hun relatie met de Here  verdiepen, zodat het vuur bij één ieder zou aanwakkeren en ze dit op hun beurt kunnen doorgeven  in de plaats waar ze  naar terugkeren. 

Zoals Jezus zei:  de oogst is  groot, maar arbeiders weinig. Die weken van discipelschap  combineren we met humanitair werk, uitstappen in geloof,  en ook met bv. trektochten in de bergen. Gods natuur is zo prachtig en vooral ideaal om tot rust/tot Hem te komen.  

Bid dus verder met ons mee, dat we zo nog veel meer broers en zusters  mogen ontvangen en  aanvuren om te zien op onze Heer!

Een minibus in goede staat hebben we hard nodig,  bid je mee dat God ons ook hierin zal tegemoet komen.  Onze negen-plaatser nu,  is  verre van goed,  amper goed voor stukken. Eens deze helemaal wegvalt zijn we serieus onze  handen af.  Nu is het al knap lastig, omdat we hem niet veel meer kunnen gebruiken om extra kosten te vermijden. Deze bus is het transport voor de groepen die komen, en ook de vele verplaatsingen/ inkopen voor de werken in of aan het centrum / vervoer voor de hulpgoederen naar de dorpen enz. Momenteel riskeren we het niet  meer nog ver te rijden door de slechte staat van het voertuig.   

Goed nieuws! Meerdere programma’s kunnen weer stilletjes aan opgestart worden. Daar er sprake is dat de restricties meer en meer zullen wegvallen, kunnen we de Kinderwerking, mama’s en kleintjes, naschoolse huiswerkclub enz,…  terug opstarten! Bid je mee, uit deze programma’s komt steeds zoveel goeds voort. Doorheen deze programma’s kunnen we steeds dieper gaan werken in de levens van vele Roma, maar bovenal,  kunnen ze telkens opnieuw proeven van Gods liefde en waarheid. 

 Bid ook voor Dinah, onze lieve vrijwilligster uit Engeland. Zij is momenteel nog in Engeland, ze had gepland om al terug te zijn, maar sukkelt een beetje met haar gezondheid waardoor ze nog even moet blijven voor allerhande onderzoeken. Bid dat alles snel achter de rug mag zijn, en dat ze zo snel mogelijk, gezond en wel terug hier kan zijn. 

 Ook onze knappe Bavo is nog steeds van de partij. Hij zet zich nog steeds voor 200% in voor de organisatie, en in z’n vrije tijd is hij vooral bezig met verschillende bijbel studies! Bid dat Gods wil heel duidelijk mag zijn voor hem en dat het vuur in z’n hart nooit meer verdwijnt. 

 Blijf aub bidden dat in alles wat we doen, Zijn Naam zal verheerlijkt worden. Bid dat we nooit tekort schieten in geloof, maar dat we alles zullen grijpen wat onze Heer nog voor ons klaarliggen heeft.           Geprezen zij Zijn Heilige Naam!! 

In de startblokken
December 2021

We staan we in de startblokken om te beginnen aan de bouwwerken van het center!

We zijn zo ontzettend dankbaar, het koste ons al heel wat centen, tijd en energie, maar de stapels papierwerk zijn eindelijk achter de rug.  Alles is goedgekeurd, nu hebben we de autorisaties, al deze uitbreidingen zijn we verplicht uit te voeren om de werking van het centrum mogelijk te maken.  

• We hadden al een eerste contact met een aannemer. Het leek ons een oprechte mens. Nu bidden en hopen dat hij het hart op de juiste plaats heeft zodat alles goed mag verlopen. Ook naar de financiële kant zijn we zeer benieuwd.   Veel hebben we er nog niet voor,  maar bid je mee dat de financiën mogen binnenkomen zodat we in de lente van start  kunnen. 

• Bid je ook mee voor wijsheid, hoe we dingen  best aanpakken. Veel zaken mogen niet meer, of toch niet op dezelfde zorgeloze manier zoals we het tot voor kort gewoon waren.

.• Het zijn hele rare tijden met heel veel restricties. Bid je aub mee, zodat we nog steeds Zijn wil doen. Wie weet, andere tijden vereisen misschien een andere aanpak, of andere werken waar we misschien zelf niet opkomen. We willen gewoon alert blijven naar wat Hij van plan is!

Bid aub ook verder voor ons gezin. We zijn zo dankbaar voor ons gezin, voor onze fantastische kindjes en ons leven hier. Voor de goede gezondheid waarin we mogen verkeren. Voor elke dag eten op tafel. Voor ons brandhout dat ons opnieuw een volledige winter zal warm houden. Voor de vele groenten die we konden oogsten. Voor de gezonde dieren waarmee we af en toe menig maagjes kunnen vullen. Wat zijn we gezegend!

• Met Mădălin erbij blijft het nog steeds een hele boterham. Zoals ik al eens eerder vermelde is hij een jongen van negen, maar met een ontwikkeling  van een drie jarige kleuter. De afgelopen vier maanden is een behoorlijke rollercoaster geweest. Vooral Marie-Lou had het in momenten zo lastig dat ze er hartkloppingen door kreeg. Het is nu gelukkig opnieuw wat beter. Met elke dag wat nieuwe courage gaan we steeds verder. 

• Bid ook zeker voor de kinderen van Geoagiu. Door de restricties moesten we noodgedwongen verschillende programma’s stilleggen. Ook het wekelijks programma dat Jessica en Dinah onderhouden met de mama’s en hun kleinsten staat even on hold. Heel jammer allemaal!

• Heel dankbaar dat dokter Ariana  van start kan in ons center! Na twee jaar geen dokter meer gehad te hebben, hebben de Roma van Geoagiu nu dus eindelijk weer een dokter. Dokter Ariana is een goede vriendin van ons en doet dit dan ook met heel haar hart. Heel bijzonder voor de Roma om met respect behandelt te worden, door een dokter dan nog, en gratis dan nog! Prijs de Here!! Wat een getuigenis voor hen van Zijn liefde!

Ook Bavo blijft als vrijwilliger! Zijn vrijwilligerscontract liep ten einde halverwege oktober, maar hij vroeg ons of dat hij nog mocht blijven. Natuurlijk !Hij is  een enorme hulp en  gedreven, voor ons en de ganse werking een grote zegen. Bid dat ook hij Gods wil voor z’n leven mag verstaan. 

• Bidt je mee voor financiën voor hem. We vertrouwen dat als de Here hem hier wil, Hij hem ook daarin zal helpen. 

Onze camionette is ook een gebedspuntje. We zijn ontzettend dankbaar voor z’n  jaren dienst, maar hij raakt toch serieus versleten. Jaren werd deze kwassie dagelijks gebruikt voor personenvervoer en vervoer van materialen. Maar jammer genoeg valt onze trouwe 9-plaatser bijna uiteen. We investeerden laatst nog zo’n 500€ om hem nog staande te houden voor de tijd dat het nog zal duren. Maar het is redelijk rampzalig om er nog mee op baan te komen. Heel jammer, want het bemoeilijkt natuurlijk enorm het werk. Wil je dit mede voor Zijn troon brengen!

Ook onze huiskerk is een enorme zegen. Zo zalig om met een kleinere groep samen te komen met als enige focus ‘Jezus Christus’. Steeds een gezegende tijd van broederschap waarin we Zijn Woord ontleden om samen tot een dieper inzicht te komen. Draag dit aub mede in gebed zodat zoiets kostbaars ons niet geroofd mag worden.

 We zijn ook dankbaar voor  Alina, zij kwam nog niet zo lang geleden tot geloof en besliste na de laatste keer om haar te dopen.

• Ik denk dat, los van de zending, het heel belangrijk is om de Heer van de oogst te bidden om arbeiders. Er is zoveel gaande in de wereld en iedereen moet weten dat wij bedoeld zijn voor een tijd als deze, elk op zijn plaats! 

Bid je mee dat slapende broers en zussen van over heel de wereld zullen wakker worden en gaan opstaan om de wereld klaar te maken voor de komst van de Koning der koningen, en dat we in geen enkel opzicht ooit zullen tekort schieten aan geloof, ook dat Hij steeds in alles, de  eer en glorie zal ontvangen.

Greetings and God's blessing, den Tijs en Jessica


efkes Belgie nu terug in roemenie
september 2021

Na een relatief kort bezoek aan België konden we er hier meteen weer  invliegen . 

Van de ene drukte in de andere. 

Het bezoek aan familie en vrienden viel ons nogal zwaar, zwaarder dan anders. Na zo’n lange periode elkaar niet gezien te hebben was het toch knap confronterend hoe zwaar we elkaar gemist hebben. Vooral ook de kinderen hadden het héél moeilijk bij het vertrek en de daaropvolgende dagen. Knap pijnlijk om zoveel hartzeer te zien bij hen. 

Bid voor onze kinderen zodat ze dit steeds een plaats kunnen geven, zonder onze Here iets kwalijk te nemen. Vooral bij onze Marie-Lou ligt dit zeer gevoelig.  


 -bid aub voor ons als gezin, het is soms heel moeilijk om alles  op een rij te krijgen met onze adoptiezoon erbij. Hij is al negen jaar, en onderontwikkeld. Hij lijdt ook aan een ontremde hechtingsstoornis. Soms precies een negenjarige kleuter, wat zorgt voor serieus wat spanning en frustraties onder de kinderen. Dit heeft zo z’n uitwerking  op ons allemaal.

Bid voor geduld, wijsheid en liefde, voor ons en de kinderen. 


 -De kinderen startten het nieuwe schooljaar.  Rosalietje voor het eerst naar school. Marie-Lou voor het eerst met het busje naar school in Romos. 

Ook voor Mădălin, die een behoorlijke achterstand heeft , en geen mikpunt wordt want hij is  heel duidelijk een Roma, en onze Lowie die alles nu beter ziet met zijn aangepast brilletje (juist klaar voor vertrek)!


 -We komen steeds dichterbij het moment waarop de bouwwerken in Geoagiu mogen van start gaan.

De metalen constructie die er stond is eindelijk verdwenen, nu nog enkele documenten en we kunnen de bouw starten. 

Bidt voor: Gods leiding in de werken en goede, betrouwbare vakmannen en de verdere zegen van binnenstromende financieën!


 -Goed nieuws! Onze Belgische VZW is zo goed als klaar. Dwz dat we firma’s  kunnen aanspreken in België. 

Deze kunnen bijv een deel van hun belastingsgeld  doneren en zo meehelpen vanop afstand ipv het volle bedrag aan de belastingen te betalen.  Fantastisch toch!  

Laten  we danken en bidden!


 -Sowieso mag er keihard voor de werking in z’n geheel gebeden worden: Alles loopt goed, met de nodige aanpassingen natuurlijk.

 Bid dat we in alles Zijn wil blijven doen,  er komen misschien extra programma’s voorde mama’s en de jeugd. 


Er staan ook weer heel wat bezoekers gepland in de komende maanden waardoor:

 -Er ook bij ons thuis werken zijn gepland:

zoals aanpassingen aan de schuur en de zaal, zodat we meer slaapgelegenheid kunnen creëeren voor de helpende teams die komen!

Al enkele jaren wachten we op de aanpak van het lekkend dak van de schuur, wij vol ongeduld maar, alles op Zijn tijd en de Heer voorziet! 

Bidt voor: goede, enthoushiaste werkmannen, de kostprijs is geschat op £4000


Iets waar wij naar uitzien en dat op ons hart ligt:

Graag zouden we groepen ontvangen die komen met als specifieke doel ‘hun identiteit in Christus leren kennen’. Hiervoor hebben we al een compleet schema klaar. Samen de Heer zoeken, theorie en praktijk, hand in hand met het humanitaire werk. Ons hart brandt hiervoor meer dan een beetje.  


Bavo (onze EVS-vrijwilliger) mag ook zeker niet ontbreken van de gebedslijst: zijn contract loopt af in oktober, maar hij zou heel graag nog langer blijven. Bid aub ook voor hem en Gods leiding in zijn plannen!


Bid dat in alles wat we doen onze Heer mag verheerlijkt worden, en dat het ons nooit zal ontbreken aan geloof.     

To translate this site, go to the bottom left of the page and choose language.