nieuwste-nieuws
nieuwste-nieuws

Laatste nieuws

           NieuwsLaatste nieuws
       
Gebeds- en dankpunten
14 maart 2023

- Amen Trust hun fundraise voor het center gaat verder. Blijf meebidden voor hen aub. 

- Voor de werken aan het center. Dat ze vlot en correct mogen uitgevoerd worden, zodat we snel terug goedkeuring krijgen. 

- Bidt voor onze Roma kidjes die nu geen ondersteuning kunnen krijgen bij het huiswerk, hun maaltijd moeten missen… 

- Maar ook voor alle Roma die zo vaak terecht konden in het center. 

- Bidt voor de juiste sociale werker(ster). Iemand die dit werk met het hele hart wil doen. Dat het een extra zegen mag zijn voor Pe lunca. 

- Ook voor de nodige vaste financiën zodat we iemand in dienst kunnen nemen. 

- Bidt aub voor de familie Osaer. Alles achterlaten en richting Roemenië trekken is niet niets. Bidt voor geloof, wijsheid en sterkte voor hen. 

- Voor ons jongst koppel in de organisatie, Bavo en Salina. Wat is de Heer Zijn weg voor hen? 

- Voor Hannes en Lynn, die hun eigen financiële voorziening voor twee weken even loslaten om God te dienen. Niet niets voor een zelfstandige! Bidt dat God ook goed voor hen blijft zorgen.

- Bidt voor Mircea en zijn gezin. Mircea werkt veel voor ons en de organisatie. Er zijn wat gezinsprobleem, maar Hij vertrouwt dat God dit tot zegen kan omdraaien en levens (drank/drugsprobleem schoonzoon) kan veranderen. 

- Voor onze kindjes. In het bijzonder voor Marie-Lou. Ze had een bijzondere ervaring met God en kan er niet over ophouden. Ook op school wil ze de kinderen met religieuze achtergronden haar Levende God bijbrengen. Dit brengt natuurlijk verrassende situaties in haar jonge leventje. 

- Van 30 maart tot 17 april komen we naar België. Het beloofd druk te worden, maar bidt vooral voor een gezegende tijd. 

- Bidt voor opnieuw een geslaagde benefiet en voor ons thuisfront team dat weer veel werk zal hebben.  


Dank:  

- De werken aan het center gaan stapje voor stapje vooruit. We kregen een mega prachtige donatie dankzij Amen Trust uit Engeland!

- God is zo bij ons en wat onmogelijk lijkt, maakt Hij mogelijk! Donaties komen mooi binnen en het ene werk na het andere wordt aangepakt. God is groot!! 

- Dank voor alle donaties. Groot en klein, samen maken ze dat verschil! 

- Dankbaar dat de tijd voor een social werker(ster) gekomen is. Dit zal tegelijkertijd zo een meerwaarde worden voor Pe lunca.  

- Zo dankbaar voor het gezinnetje Osaer. Hoewel we elkaar niet kenden, lijkt God te weten dat het zou klikken. Super content hiervoor. 

- Mega dankbaar voor de dienstbaarheid van Hannes, Lynn, Jonas, Matthias en Andres! Dat ze veel zegen mogen ontvangen!!!

- We zijn zeer dankbaar voor onze kids hun vurig geloof. Prijs God. 

- Blij dat we in verschillende kerken welkom zijn. 

- Dankbaar voor het thuisfront team en Thibo en Josiah voor de hulp bij de reclame voor de benefiet en de benefiet zelf natuurlijk! 

                                                                                              
zo dankbaar
10 maart 2023

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Deeltje van ons team weer weg richting België. We gaan ze missen. Gelukkig maar voor 20 daagjes. Bye bye en ontzettend bedankt voor jullie mooie werk.
                                                                                              
God is good all the time
10 maart 2023

Geen woorden voor! Prachtig gewoonweg! We zijn zo dankbaar.
                                                                                              
God is good all the time
7 maart 2023

Oehoehoew onze vreugde kan niet op. Twee weken geleden kregen we een mooie donatie om weer van start te kunnen met de werken aan de schuur. En zo ging Tijs een heel deel materiaal aankopen en waren de centjes zo goed als weg. Jah, meer zullen we dus niet kunnen doen of aankopen zeiden we, maar we waren ontzettend dankbaar. Maar het zou onze God nie zijn als Hij de volgende dag zorgde dat er alweer een nieuwe mooie donatie binnen kwam. Dus geen zorgen en werken hè. Wij doen ons best en God doet de rest en zo is iedereen er alweer goed ingevlogen. Super content en dankbaar met ons nieuwe bouw team uit België.
                                                                                              
Volgend bezoek aan Belgie
7 Maart 2023

Hallo allemaal, jaja, nog een maandje en we zijn daar weer hoor. Op 30 maart stappen we het vliegtuig op richting ons Belgenlandje. En dan beloofd het best druk te worden. Waar kan je ons vinden gedurende deze periode? Zaterdag 1 april - 19u30, Grace Family Church, Steenstraat 1 Woesten/ Zondag 2 april - 10u00, Evangelische kerk Kortrijk, Pyfferoenstraat 13, 8501 Kortrijk/ Dinsdag 4 april - 19u30, De Kruispoort Dampoortstraat 168, Brugge (Indien u hier wenst aanwezig te zijn, gelieve een seintje te geven vooraf, hartelijke dank)/ Donderdag 6 april - 19u30, Levende Hoop, Markgravenstraat 82, Herentals 2200/ Vrijdag 7 april - 17u00, Bistro De Koornbloem, Markt 30, 8920 Langemark-Poelkapelle/ Vrijdag 14 april - 20u00, Het Lichthuis, Vaartstraat 24, 3945 Ham - Leopoldsburg/ Zaterdag 15 april - Benefiet avond vanaf 17u30, O.C. in ‘t RietSeelbachdreef 4, 8902 Ieper/ Zondag 16 april - 10u00, De Pottenbakker Meensestraat 83, 8500 Kortrijk. Wie weet zien we elkaar wel ergens. We kijken er naar uit. 
                                                                                 
daar is hij weer! onze benefiet
7 Maart 2023

De kaarten liggen klaar! Wees erbij. Wijken er alvast naar uit :)
                                                                         
sponsored walk
2 Maart 2023

Be there! If you can't, any support is welcome! :) Two AMEN volunteers, Malcolm & Anne McCulloch, are organising a sponsored walk on Saturday 15th April to help raise funds for the PeLunca community centre appeal. We would ask for your support in one of two ways:1) Enjoy a weekend in Stratford and come along and take part in the walk and advertise this to your friends and family, who may want to sponsor you. You can walk some or all of the route - any part of the total 14 mile distance from Stratford-upon-Avon to Meon Vale (along the Greenway) and back could be a challenge for you to meet? 2) Give a monetary donation towards the community centre building project on the below link. https://www.stewardship.org.uk/pages/PeLuncasponsoredwalkPlease get in touch with Malcolm & Anne (mccullochanne_malc@yahoo.co.uk) with any queries and if you would like to join them for some/all of the walk.https://www.amentrust.co.uk/.../amen-pelunca-development...
                                                                       
prachtige week met belgium mission team
1 maart 2023

Weer een enorm gezegende week achter de rug. Zondag een vijf uur lange rit, zodat iedereen van ‘Belgian Mission Team’ weer het vliegtuig op kon. Na een bijzondere week met elke morgen stille tijd onder het zonnetje sloeg het weer plots weer om naar het eerder typisch februari weertje. Heel koud, sneeuw, regen, … bah. Maar des te meer zien we ook op die manier Gods hand in alles wat we vorige week konden doen. De zon was ons gegund. Drie dagen vol van huisbezoeken in het Roma dorp in Orastië, voedselpakketten werden voorzien, kinderwerking in de namiddagen in Geoagiu, zalige wandeling in de bergen en ook heel wat intense en ontspannende momenten met de groep zelf. Heel wat Roma, alsook broers en zussen van BMT, kwamen dichter bij de Heer en ervaarden Hem zoals nooit tevoren. Kan het ooit vervelen om Hem aan het werk te zien? Het was een echte bijzonder gezegende week. Alle eer en glorie aan onze Koning! Nu in blijde afwachting om Hannes en Lynn te verwelkomen, samen met Matthias, Jonas en Andres. Klein bouw teampje om de schuur verder onder handen te nemen. We hebben een mooi budget om te kunnen starten, maar nog meer hulp is zeker welkom, zodat we toch zoveel mogelijk zouden kunnen afronden.Ook Samuel en co. verwachten we morgenavond weer. Een week of drie de Roemeense lucht komen opsnuiven, zodat ze er al een beetje aan kunnen wennen. Draag hen aub mee in gebed. Hopelijk kunnen tijdens deze drie weken wat praktische zaken geregeld worden en krijgen ze de duidelijkheid en de bevestigingen die ze nodig hebben.
                                                                                                   
een lang en turbulent verhaal
16 februari 2023

Hallo lieve vrienden. Ik probeer even een lang en turbulent verhaal in’t kort neer te typen want het is weer de ene situatie na de andere geweest hier. Het center was nog maar net weer opgekuist en gebruiksklaar gemaakt na de inbraak of er kwam alweer een klap in ons gezicht van een andere kant. Het is nu vijf jaar dat we werkzaam zijn in Geoagiu, in het center, heel wat programma’s worden er wekelijks verzorgd, vele blije kindjes, blije mama’s en gelukkige oudjes passeren wekelijks de revue. Eens al de verplichte verbouwingen aan het center klaar zijn, gingen we dan uiteindelijk onze accreditatie aanvragen. Simpelweg omdat dit zo hoort. Tot nu toe deden we dat niet, omdat we de goedkeuring hadden van de burgemeester om dit nog uit te stellen tot na de werken. En we hadden nu eenmaal niet al het geld om alle verplichte aanpassingen uit te kunnen voeren. Jammer genoeg zijn er toch wat mensen die het niet kunnen verdragen dat wij ons zo hard inzetten voor de Roma, dus uiteindelijk dreef iemand het zo ver om hierover hogere instanties in te lichten. Deze contacteerden ons en verplichtten ons alles stil te leggen totdat we geaccrediteerd zijn. Een heel jammere zaak, vooral de kindjes smeken ons om verder te doen, maar dan zouden we enorme boetes riskeren. We zijn dus genoodzaakt om een serieuze versnelling bij te zetten in de werken, zodat we zo snel mogelijk in aanmerking komen om geaccrediteerd te geraken. Dit houd natuurlijk in dat eerst nog heel wat gebouwd/verbouwd zal moeten worden. Maar God zij geprezen, we kregen al heel mooie donatie uit Engeland. Tuurlijk nog niet genoeg om alles af te ronden, maar wel heel goed om een goeie duw verder te doen. Super cool, net wanneer we dachten volledig blok te staan kwam er al meteen hulp tegemoet. Wat wel nog een interessante noodzaak is, is dat we verplicht zijn een sociaal werk(st)er in dienst te nemen. Dat is toch even krabben in het haar, maar ongetwijfeld zorgt onze trouwe Heer ook hier weer voor een oplossing. Het was even serieus verschieten, maar uiteindelijk zijn we er wel klaar voor. We vatten de koe bij de horens en gaan door! Alles komt goed! En ondertussen hebben we wat meer tijd voor andere zaken, alleszins meer dan werk genoeg, zelfs al liggen de programma’s in het center voor even stil. Bidt aub mee met ons dat ook deze periode snel achter de rug zal zijn en we al gauw terug alle blije gezichtjes kunnen binnenlaten in het center en we snel genoeg beschikken over de financiën om de juiste persoon in dienst te nemen. Wil je hieraan bijdragen, dan is je storting, met de vermelding ‘Pe lunca Sociaal Werker’, meer dan welkom! We hopen dankzij sponsoring een voltijds loon samen te krijgen. Een voltijds loon zal ons ongeveer 620€ maandelijks kosten, waarvan 42% naar de staat gaat. Zo’n 360€ is dus het minimum loon voor een sociaal werk(st)er.Volgende week hebben we dan ook weer het ‘Belgian Mission Team’ over de vloer. Gelukkig kunnen we wel het center gebruiken met deze groep en konden we een zaal huren in Geoagiu voor de programma’s met de kinderen in de namiddagen. Ook dit beloofd weer een zeer bewogen, maar gezegende week te worden. Eens dit Belgian Mission Team terug vertrokken is, dan verwachten we weer Hannes en Lynn, Matthias, Jonas en Andres om verder te komen werken in de schuur. Eindelijk zal dus de gezamenlijke ruimte wat meer vorm krijgen en gebruiksklaar geraken. Alle, als ook hiervoor toch wat centen binnenkomen. Voorlopig 0,0 budget hiervoor en binnen twee weken staat dit werk team hier al. Tis altijd zweten met al die nodige budgetten, maar we vertrouwen en geraken toch steeds verder en daarvoor zijn we dankbaar. Bidden, bidden, bidden dus!!
                                                                                 
enkele updates
7 februari 2023

Hallo, we zijn hier terug. Eerst en vooral zit de jaarlijkse boekhouding erop. Goed gedaan Jessica. Verder kregen we te horen dat een sponsor onze dakplaten wou betalen. Dus deze zijn besteld + al het nodige materiaal. Dus het dak kan eindelijk toe!! Door de hulp van ons vindingrijk en enthousiast thuis front team hebben zij een mooie bedrag samengeraapt!! En dit door de worstenverkoop en de opbrengst van de kerstmarkten. Dank jullie wel TEAM. Met dat bedrag konden we ook beginnen met een nieuwe badkamer. Dit voor onze outreach teams die gepland staan dit jaar. Beetje per beetje kunnen we onze groepen een betere accommodatie aanbieden. De constructie werken in de zaal werden afgerond. Nu kunnen we beginnen met afwerken, dit door het leggen van tapijt, plaatsen van deuren & elektriciteit. Zo kunnen we onze lieve slapertjes een goede nachtrust geven.De zaal zal in de toekomst nog verder aangepakt moeten worden. Stapelbedden bouwen, muren schilderen, plamuren, inrichten enzovoort. Maar dat zal voor de volgende budgetten zijn. Ook Dinah is terug in het land, onze Engelse vrijwilligster/beste nanny. Dankbaar dat zij ook weer terug is. We kijken uit naar het Belgian Mission team die volgende week zondag toekomt. Nog wat voorbereidingen en plannen maken en we kunnen er weer invliegen. Helaas heeft onze minibus het begeven. Alweer. Gelukkig hebben we iemand gevonden die ons uit de nood wilt helpen en hem komende week aan de praat zal proberen te krijgen. Ja, die hebben we volgende week ZEKER nodig. Dus hopen dat het lukt anders moeten we ook alweer daarvoor een oplossing zoeken. Maar even goede hoop houden. Ziezo dat was het dan weer.
                                                                                 
blij weerzien met Louis   
27 Januari 2023

Dag lieve mensen. Even een hartverwarmende update over de situatie thuis bij onze kleine vriend Louis. Het is niet alleen goed nieuws dat dit moedig kereltje terug thuis is en de vreselijke brandwonden helemaal genezen zijn, of het feit dat we hem terug aantreffen buiten spelend met zijn vriendjes. Nee nee, dit is allemaal heel goed nieuws. Maar wat ons hart het meest verwarmd is dat zijn papa een ‘reality check’ heeft gehad waardoor hij nu echt een papa (Vasile) probeert te zijn voor z’n kinderen. Een maand terug troffen we de kinderen steeds aan met amper iets van kledij, scheel van de honger, in een vuil, muf en koud huisje, alleen en aan hun lot overgelaten. Het koste ons uren om nog maar uit te vinden waar Vasile nu weer uithing. En eens we hem konden vinden om hem aan te spreken over zijn zoontje die dringend medische hulp nodig had, begon meteen een uitzichtloze discussie over het welzijn van zijn kind. De uitdrukking om beter te kunnen praten tegen de muren was hier echt op z’n plaats. Na een tijd, waarschijnlijk om van ons gezeur af te zijn, gaf hij toe om mee te gaan naar het ziekenhuis met zijn zoon. Toen de dokters kleine Louis meteen overbrachten naar Timisoara en vertelden dat dit levensbedreigend was, was dit voor Vasile een ijskoude douche. Hij bedankte ons achteraf vanuit het diepst van zijn hart en beloofde om van toen af aan een betere papa te zijn. En ik moet zeggen, tot nu toe is hij echt van z’n woord. Het is zo zalig om er nu aan te komen en hen aan te treffen in misschien wel hetzelfde kleine huisje. Maar nu is het steeds proper, opgeruimd en zelfs warm (als ze de mogelijkheid hebben). Maar bovenal is er al elke keer een welgezinde, trotse papa aanwezig!We zijn zo dankbaar voor jullie gebed en financiële bijdragen. We konden hierdoor niet enkel Louis helpen en de nodige medicatie aan kopen, maar we konden al verschillende goed gevulde voedselpakketten brengen, een deftige deur en een raam plaatsen, verder medische hulp kon geboden worden,… Hun dankbaarheid en vreugde kan niet op, stel je maar eens in hun plaats. Wij komen er zo vaak en kunnen het ons niet inbeelden hoe zwaar het moet zijn, hoeveel betekend onze/jullie hulp dan niet voor hen. Dank jullie wel!!Gods zegen lieve vrienden!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Positieve puntjes :)   
27 Januari 2023

En hup, nog wat positieve puntjes. De steeds groeiende boekhouding is bijna af, misschien voor jullie niet veel zeggend, maar zalig voor ons. Ons hoofd, vooral dat van Jessica, zal eindelijk eindelijk weer kunnen ontzwellen .En terwijl het einde van de boekhouding in zicht is kunnen we weer genieten van een kraaknet, super mooi gepoetst center. Gisteren vlogen Bavo en Salina volle bak in de kuis, ruimden op en richtten het weer mooi in. Nog een dagje volgende week en tis weer allemaal net! En nog een extra gelukje na dit vuile werkje. Vandaag kregen we telefoon van de schoolinspecteur van Hunedoara met de vraag of hij ons kon ontmoeten in het center. Deze morgen nog! Hij had al veel moois gehoord over ons en wou ons graag ontmoeten. Super toch!En nog meer goed nieuws! Gisteren kregen we eindelijk de offerte voor de dakbedekking van de sanitaire blok. Wat eerst geschat was op 2500€ zal nu maar 1800€ zijn. Ook dit heeft ons weer wat extra positieve vibes en energie om verder te doen. Want 1800€ is toch al veel haalbaarder en het dak moet echt dringend dicht. Wie hiermee wil meehelpen een duw te doen, alle hulp is meer dan welkom.Alle, hopelijk werkt onze feel good mood wat aanstekelijk en kan je mee genieten met ons van wat positieve wendingen hier.God blesssss.                                                                                                                                                                                                             
Eindelijk deuren en ramen in het center!! dank u wel :)   
26 Januari 2023

Hey iedereen, even een kleine update over vorige week. Het was een hele bewogen week, zowel positief als negatief. Terwijl we ons enorm verheugden over de donatie die we ontvingen, die exact het bedrag was wat we nodig hadden voor alle ramen en deuren van de sanitaire blok in Geoagiu, kwamen we tot de jammerlijke ontdekking dat er werd ingebroken in ons center alsook in de opslag. Er werd gelukkig heel weinig gepikt, maar wel wat kapot gemaakt en vooral vuil gemaakt. En met vuil gemaakt bedoel ik dan ook echt wel super smerig! We vonden echt overal uitwerpselen, zelfs tot in het dokters cabinet. Al de koffiepoeder werd gemengd met water en overal uitgegoten, tot in alle lades toe. Papier werd gescheurd en buitengegooid. En ook de opengebroken opslag is voorlopig nog een zwijnenstal. Deze ontdekking deden we de maandagavond. De dinsdagmorgen om 7u30 stond Viorel gepland om de ramen en deuren te komen plaatsen. Dus, … kak kuisen was de boodschap! Toegeven aan frustratie had toch geen zin, het gebouw behoort uiteindelijk de Here toe, dus kuisten we de op met een hart vol liefde voor onze Koning. We bidden dat de daders tot inkeer zullen komen. Misschien waren het de Roma, misschien enkele jaloerse Roemenen? Wie zal het zeggen. Loslaten en doorgaan. Het geeft geen zin om zelf een beschuldigde in te vullen als we geen bewijzen hebben. Deze week kuisen we de rest op en zetten we alles weer op z’n plaats. Doorgaan is de boodschap!! Dinsdag konden we dus al genieten van alle geplaatste ramen en deuren! Wat een zegen!! We zijn super dankbaar en zien ernaar uit om ook met de sanitaire blok te kunnen verder doen. De rest van de week was het voor Jessica en Tijs voornamelijk boekhouding. Elk jaar een steeds grotere karwei, maar de cijfers moeten kloppen!Ook werden er twee binnenmuren geplaatst in de zaal door Mircea en Bavo. Hopelijk krijgen ze dit projectje volgende week af. Dan gaan we eindelijk beschikken over twee slaapzaaltjes voor jongens en meisjes, al zal er met de tijd nog heel wat afwerkingen moeten gebeuren. Maar desalniettemin zal het in deze simpele versie toch al kunnen gebruikt worden door onze eerstvolgende groep in Februari. Hopelijk lukt het ons tegen dan ook de gezamenlijke badkamer functioneel te maken. Ook werden er een paar huisbezoeken gedaan en voedselpakketten bezorgd door Tijs en Salina en kreeg Salina haar allereerste Roemeense taalles van Tijs. Vrijdagavond konden we dan alles weer klaarzetten voor onze huisgroep, steeds een zegen om op die manier de werkweek te kunnen afsluiten. Dit zijn steeds enorme zalige avonden samen met onze broers en zussen uit de kerk. Zoals ik dus zei, het was een interessante week.                                                                                           
Deel 2 van de werken aan de gezamelijke ruimte  voor de bezoekers
15 Januari 2023

Terug van een fijne tijd in Roemenië bij onze lieve vrienden van de organisatie Pe Lunca. Wat zijn we dankbaar dat we enkele dagen op bezoek mochten komen, en we ons weer helemaal thuis mochten voelen bij jullie! Het was een warm weerzien! We waren natuurlijk ook heel benieuwd naar hoe de dakwerken van de schuur gevorderd zijn, sinds we het in April vorig jaar achterlieten in goede handen van Bavo en Tijs die verder hebben gewerkt hieraan. We zijn dan ook heel trots en enorm dankbaar met het resultaat van hoe het er nu al uitziet en hoe God mocht voorzien, net zoals velen van jullie die hieraan ook hebben bijgedragen... waarvoor nog steeds heel veel dank! Verder hebben we ook samengezeten met zijn allen en zijn we alweer enthousiast geworden om binnenkort nog eens terug te gaan om dit project van de schuur verder af te werken (binnenkant van de schuur). Zo kunnen ze effectief groepen ontvangen die mee helpen met hun humanitaire hulporganisatie Pe Lunca (Die de allerarmsten helpt in Roemenië ), en kunnen ze deze schuur daarvoor eindelijk gebruiken.- Wie hier graag financieel aan bijdraagt mag ons gerust een privé berichtje sturen voor meer info.
                                                                                  
Het nieuwe jaar gaat van start
11 Januari 2023

Hallo, hier zijn we weer en eerst met de beste wensen voor iedereen natuurlijk!! We zijn het nieuw jaar gestart met enkele bezoekers uit België, onze nieuwe vrijwilligster Salina & een stapel papierwerk voor de jaarlijkse boekhouding. Woehoew! Vandaag hebben we een bezoek gebracht in de barakken in “Orastie”. Daar hebben we huisbezoeken gedaan en gegevens verzamelt omtrent het aantal gezinnen met hun kinderen. In de toekomst willen we daar ook activiteiten opstarten. Het was een aangename, maar ook weer aanrakende gebeurtenis. We begrijpen waarom God ook deze mensen niet links wil laten liggen. Ook het bouwproject gaat weer verder: - Voor nieuwjaar werd de betonplaat bovenop het center afgewerkt. Een prijzige maar alweer een groot stap verder. Halleluja! - Het nieuwe jaar konden we starten met het nodige budget om ALLE ramen en deuren te laten plaatsen in het sanitaire gedeelde in Geoagiu. Deze worden volgende week geplaatst!! We kregen hiervoor een donatie van een kerk uit Engeland, die inzamelde voor drie projecten en achteraf gelijk verdeelde. Wij kregen het exacte bedrag dat nodig was voor de deuren en ramen. Moh als dat niet toevallig is. Super toch!! - We willen ook zo snel mogelijk het dak toeleggen met dakplaten. Daarvoor hebben we een bedrag van 2500 a 3000€ nodig. Dus Zo zien we dat steeds opnieuw de nodige bedragen worden verzameld! Vorige jaar was een prachtjaar waarin mega veel kon verbetert en verandert worden. Daarvoor zijn we steeds heel dankbaar. En we kijken dan ook uit wat Hij dit jaar weer in petto zal hebben.
                                                                                  
en nog meer cadeautjes
24 December 2022

De laatste week van het oude jaar. We kregen opnieuw mooie gevulde speelgoed dozen en konden opnieuw bijna 100 kindjes gelukkig maken in Vaidei, Romos en Piscinti. Grote dank aan Krista en Geert hiervoor. We kregen ook weer een mooie lading dekens en lakens, kleren,… dus we weten wat doen volgend jaar Op woensdag kwam Nicole Furdui om het laatste kinderprogramma te verzorgen met de kids. Ze vond het vooral heel uitdagend, maar ze was blij om dit voor onze Roma kindjes in Geoagiu te kunnen doen. Aan het eind hadden ze voor een 70 tal kids een leuke pakketje voorzien. Hartelijke dank. We gingen deze week ook weer langs bij het gezin van Louis. We gaven hen kleren, schoenen, speelgoed en eten. Ook van buren links en rechts kregen we vers vlees, kaas en boter mee voor het gezin. Mooi om al die liefde te zien Louis mocht normaal gisteren terug naar huis. We hebben de papa nog niet gehoord. Maar we laten zeker nog weten hoe het verder gaat met de kleine Louis. Voor nu: prettige feesten allemaal. We vrezen dat de kaartjes nog niet aangekomen zijn, maar ze zijn onderweg hoor. Een gezegende kerst voor iedereen. Geniet van elkaar! Want zoals Hij voor ons geboren werd, kregen ook wij elkander. Een tijd om dit des te meer te koesteren!!!
                                                                                
Pe lunca Building project (PBP)
19 December 2022

Pe lunca Building Project (PBP) - misschien ook even een update hierover. Altijd dat geld, inderdaad ook wij vinden dat zelf vervelend, maar zo draait ons project nu eenmaal. Uit vrijgevende harten. Maar des al niet te min kregen we intussen alweer 600€ voor onze deuren en ramen voor het aangebouwde stuk aan het center. Nog even en dan hebben we deftige toiletten voor de kids, zelfs een douche voor diegene die dat wel eens kunnen gebruiken… Dus we weten voor wie we het doen! En we danken God dat we dit hier mogen helpen doen Niet altijd makkelijk, maar we vertrouwen erop dat het goed komt.
                                                                           
ook veel vreugde
17 December 2022

Deze week naast het pijnlijke gebeuren van Louis ook veel vreugde bij kindjes. Donderdag mochten we aan 47 kinderen een cadeautje overhandigen. Ze hadden enkele weken geleden een brief geschreven of getekend met wat ze graag wilden krijgen voor Kerstmis. De mensen uit onze kerk ‘Punctul centraal’ in Deva kozen elke één of enkele brieven uit en zorgden dat deze wens in vervulling ging. Wat een vreugde!!
                                                                       
update Louis
17 December 2022

Dus lieve mensen… Intussen werd een nieuwe deur geplaatst in het huisje en ook het raam werd opgemeten om te veranderen. Dank hiervoor aan de warme harten die hieraan mee hielpen. Louis is nog steeds in het ziekenhuis. Nog tot donderdag. Dan gaan we moeten zien hoe hij terug kan komen. Papa kwam naar huis, want zij kunnen zich niet permitteren daar langer te blijven. Het gaat hier niet zoals in België. Bedje en bordje wordt bijgezet en de verzekering helpt mee. Neeneen. Maar kijk het belangrijkste is dat hij hulp heeft daar en donderdag proberen we te helpen om hem te gaan halen. We zien dan wel. Welke financiën nog nodig zijn voor de zorg of transport laten we zeker weten. Omdat we deze vraag kregen. We houden jullie op de hoogte. Blijf bidden voor het gezin. Veel zegen allemaal.
                                                                           
update Louis
15 December 2022

Vandaag ging ik (Tijs) er dus opnieuw langs met een voedselpakket, en natuurlijk om te zien hoe het nu gaat met de kleine kerel. Blijkbaar werden z’n brandwonden proper gemaakt in het ziekenhuis van Orastië, maar daarna werd hij met spoed naar Timisoara (190km van hier) gebracht waar hij vandaag geopereerd werd. Blijkbaar was alles zodanig geïnfecteerd dat het amper een kwestie van dagen was tegen dat hij heel ziek ging worden en uiteindelijk zou dit dodelijk geweest zijn. We kregen al meteen enige reacties op m’n vorige bericht en vertrouwen er dan ook wel op dat de nodige financiën zullen toekomen. Ik belde meteen Viorel op, de man die ramen en deuren maakt en plaatst. Hij is zo’n goede man, steeds bereid om te doen wat hij kan om ons te helpen. Morgen zal Viorel dus al gaan om hun een nieuwe deur te steken (jaja, ik had die al opgemeten) en hij zal ook de afmetingen van hun kapotte raam nemen. Op z’n minst zal hun huisje toch al opnieuw winddicht zijn. Wat ook goed is is dat de vader blijkbaar zodanig geschrokken is van de ernst van de situatie van zijn zoon dat z’n besef is aangewakkerd om er te moeten zijn voor z’n kinderen. Hij vond het dan ook verschrikkelijk dat hij niet bij z’n zoon kon zijn in het ziekenhuis in Timisoara. Het manneke was daar helemaal alleen want papa had absoluut geen geld om een taxi te betalen om zover te rijden. Hij was dan ook enorm blij en dankbaar toen ik er voor een tweede keer verscheen met de centen zodat hij toch nog kon gaan.
                                                                       
Familie Bacrau en kleine Louis
15 December 2022

Één van de familie sponsors hielp een gezinnetje met een nieuwe kachel. Waarvoor ontzettend grote dank! Mama werkte eigenlijk als prostituee. Plots, enkele maanden terug kwam ze op een avond niet meer thuis. Niemand wist waar ze was of wat gebeurd was en bleek dat ze vertrokken was naar Duitsland. Alle kinderen zomaar achter gelaten. Papa probeert elke dag opnieuw wat werk te vinden om iets te kunnen voorzien op tafel, maar dat is niet simpel. Gelukkig bleven nog wat centen over van de sponsor en zo beslisten we samen om de kindjes een kerstcadeautje te geven. Ze vertelden elk wat ze graag wilden hebben. En zo gezegd zo gedaan. Maandagmorgen mochten ze elk hun pakje ontvangen. Wat een blijdschap Maar tegelijkertijd zagen we dat er een pijnlijk voorval was geweest. Een van de kleintjes (5 jaar oude Louis) was met zijn achterste tegen de kachel gevallen. De wonden zagen er afschuwelijk en pijnlijk uit. Intussen hielp onze dokter van Alba en haar man, die sociaal werker is, en gingen we er samen heen om de wonden wat beter te onderzoeken. Ze constateerden dat de wonden veel te erg ontstoken waren, dus trachtten we de vader te vinden om samen naar het ziekenhuis te gaan. Bleek een hele opdracht te zijn want die vader is vaak waar de wind hem maar heen blaast, ergens ook wat radeloos als alleenstaande vader. Maar na een paar uur slaagden we erin hem te vinden en te overtuigen om mee te gaan naar het ziekenhuis. Aangezien papa er heel vaak niet is, soms wel dagen niet, zorgen oudste broer Vasile 17 jaar en zus Roxana 15 jaar voor alle andere 7 kinderen. Het jongste kind is 2 jaar. We proberen vanaf nu zo vaak mogelijk langs te gaan om o.a. wat eten te brengen voor deze kindjes en er gewoon even te zijn, maar bidden en hopen nog veel meer te kunnen doen. Hun situatie is gewoon te erg voor woorden, we hadden geen idee dat ze het zo op hun eentje moesten doen. Hun levensomstandigheden zijn niet te omvatten. Je zit al tot aan je enkels in de modder eer je hun voordeur bereikt. En wat voor deur dan nog?! De helft van de deur zou moeten bestaan uit glas, maar da’s amper nog een los flapperend stukje plastiek folietje. Dan kom je binnen in een veel te klein, donker, koude en muffe ruimte waar al deze kinderen leven met niks! Of beter gezegd overleven. Toen we er aankwamen liep het kleine manneke gewoon buiten, met niks meer dan een dun T-shirtje, in de vrieskou, in de modder, met heel diepe brandwonden. Ongelofelijk! Toen we binnen kwamen lag Roxana (zusje van 15) te slapen, ze had namelijk heel de nacht opgezeten met haar hongerig, en verkleumd van de koude, broertje van twee jaar. Wat een hartverscheurende situaties treffen we toch steeds aan hier. Bidt aub voor eenieder van hen. We gaan vandaag nog eens langs met wat eten en om te horen hoe het in het ziekenhuis verlopen is met de kleine Louis.
                                                                       
Pe lunca Building project
15 December 2022

Update Bouw Geoagiu! Zoals je ziet zijn de werkmannen bijna klaar met het gieten van de betonplaat bovenop het gebouw. Morgen zullen de werken afgerond worden & is het gebouw winter klaar. Dit als plan om volgend jaar een 1ste verdiep te realiseren. Zoals je ziet liggen er nog geen dakplaten op het sanitaire gedeelte. Dit moet ook zo snel mogelijk toegelegd worden! Daarvoor is er nog geen budget beschikbaar. Wanneer de dakplaten geplaatst zijn kunnen we verder gaan met het plaatsen van de ramen en deuren. Een offerte is gemaakt en de aannemer kan starten wanneer we het budget beschikbaar hebben. We spreken over 3800€. Nogmaals bedankt, zonder jullie kunnen we dit niet realiseren!
                                                                       
Dank u Amen trust
14 December 2022

Maandag konden we dankzij ’Amen Trust’ uit Engeland kerstdozen brengen naar de Roma kindjes in Orastië en Pricaz. Mooi hoe een doos zo veel kan betekenen voor een kindje. Dank aan allen die zich hiervoor telkens inzetten! Dank aan Simon Williams voor de mooie foto’s!!
                                                                       
Tijs zijn beurt :)
11 December 2022

Dag lieve mensen. Vandaag nog eens mijn toer om een berichtje te plaatsen si. Sowieso was het voor meerdere kwesties mijn toer deze week want Jessica was jammer genoeg compleet buiten spel. Zij en Marie-Lou waren beiden heel de week ziek. Enorme veel keelpijn en hoge koorts hadden hen serieus geveld. Het goede nieuws is wel dat we deze week Lavinia erbij hadden. Dit zorgt er trouwens voor dat ik even tijd had om dit berichtje te maken. Terwijl ik hier op m’n gemakje zit te typen verzorgen Bavo, Dinah en Lavinia het leuke programma met de oma’s en opa. En ook ons dokter kabinet wordt weer druk bezorgd. Wij en de mensen zijn nog steeds zo dankbaar dat onze trouwe dokteres en vriendin dit nog steeds van ganser harte doen. Dinsdag en donderdag verliep ook het huiswerk weer goed. Er waren deze keer misschien wat minder kindjes aanwezig, maar desalniettemin was het heel goed geweest. Ook hier was Lavinia aanwezig, alsook bij het opkuisen en aankleden van het center. Dus ook hier genieten we nu dus met z’n allen van de gezellige kerstsfeer. Lavinia is een super lieve en enthousiaste meid die ons al eerder dit jaar hielp als vertaler tijdens de week met de Amerikanen. Voorlopig studeert ze nog, maar staat toch al te popelen om ons te helpen wanneer en hoe ze maar kan. We zien wel wat de toekomst brengt. Voorlopig zijn we alleszins heel dankbaar met haar hulp. Het dienend en liefdevol hart is alleszins ook bij haar heel zichtbaar. Eens de activiteit met de oma’s en opa erop zit, dan is het vlug ‘changement décor’. Want om 14u is het dan alweer tijd voor een programma met de kinderen. De liedjes en de pasjes voorbereiden voor het kerstfeest gevolgd door een leerrijke kinderfilm die dan besproken kan worden. En ‘last but not least’. Ook aan het dak van het center werd deze week serieus doorgewerkt. Hopelijk krijgen ze dit klaar voor het al te hard gaat vriezen. Opnieuw een groot werk, maar we verheugen ons enorm bij elke stap die we kunnen zetten. Elke stap die gezet wordt is er weer één dichter bij de grotere visie die we al jaren in ons hart dragen.
                                                                       
hulp aan een gezin
8 December 2022

Hallo! Dit keer is het mijn beurt (Bavo) om iets nieuw te delen. Al enkele jaren sponsor ik met 3 vrienden een sponsorkindje. Ze leven met 17 in een huisje die bestaat uit 2 kamers en een kleine keuken. Het is een gezin die graag vooruit wil. Werkend en ploeterend komen ze beetje per beetje vooruit. Daarom wou ik toch iets extra doen voor hen. Ik ging een tijdje geleden op bezoek en zag dat ze een huisje aan het bouwen waren voor 1 van hun zonen en zijn gezinnetje! Maar ze hadden nog een deur nodig en de winter kwam dichterbij! Ik vertelde dat we geen budget hebben om een deur aan te schaffen! Maar ik stelde voor aan mijn vrienden om samen een deur te bekostigen! Zo gezegd zo gedaan! Daarbij had ik ook nog een 2de hands zetelbed op de kop getikt voor hen. Ze konden nu eindelijk met hun baby intrekken in hun nieuwe, warme & droge woning. Ik krijg regelmatig berichten van mensen hier in het dorp die hun meubels wegdoen. Ik haal die op en voer ze door om weg te geven in het zigeunerdorp. Zo heb ik vandaag nog een zetelbed, babybed, maxi-cosi en een kinderstoel kunnen doneren. Ja ze waren heel tevreden. 

  

                                                  
ook in belgie zitten ze niet stil!
28 November 2022

Intussen in België zit ook het thuisfront team niet stil! Niet alleen op een Kerstmarktje zijn ze te vinden, nu komen ze ook langs in enkele kerken. Tijdens de dienst bakken ze heerlijke braadworsten en nadien kan de kerk deze gezellig samen opeten. Jaja, daar krijg je een warme neus van tijdens deze koude dagen! En je helpt weer een steentje bijdragen!! Dank u wel aan allen die hen ontvangen en zij die zich hiervoor inzetten.
                                                  
en zo zijn we weer van start gegaan
28 November 2022

En zo zijn we weer van start gegaan. We kunnen het gebouw niet langer laten staan. Dus in volle vertrouwen zijn we begonnen. Één van de muren en een stukje van het plafond in de bureau en de keuken worden nat. Ook kunnen we tijdens de koude winter, met hoge vries temperaturen geen beton meer maken. Dus moet het nu gebeuren. Bidden dus maar dat alle nodige budgetten binnen komen! Dank u wel!!
                                                
een geweldige week
28 November 2022

Oi, oi, oi, de winter is begonnen hoor! Eerst ik (Jessica) ziek, onze Rosalie, dan onze Dinah en Simona. Leuk is anders! Maar wie kon deed verder met de programma’s en gelukkig was Salina hier ook om wat bij te springen. De kindjes kregen hun eerste puree maaltijd. Verrassend om bij sommigen die onwennige gezichtjes te zien. Ze lijken eerst even terughoudend om dit ongekende eten op te eten, maar al gauw valt het in de smaak. Dank u opnieuw aan onze chef Alina en alle kids sponsors. Wil u graag meehelpen met dit project, neem een kijkje op de website. Daarnaast ging het huiswerk, voetbal, kinderprogramma,… door voor zoverre dit mogelijk was tijdens de korte onder bemanning Maar intussen zijn we er weer allemaal en volop aan het voorbereidingen voor het feestje in het center, de kerstkaartjes voor de sponsors,…
                                                
pricaz, alweer een dorp met grote nood en geen hulp ;(  Laten we ook hier een verschil maken!!!! 
19 November 2022

Terug thuis na enkele dagen voorbereiden in Roemenië. We hopen tijdens de krokusvakantie de focus te leggen op 1 heel arm dorpje. We spraken er enkele mensen en deze gaven aan dat er niemand is die naar hen omkijkt. Er is veel hopeloosheid en schrijnende leefsituaties. We hopen hier met 19 Belgen wat Hoop te brengen tijdens de krokusvakantie.                                                            Kerstmarktje op 04/12 
18 November 2022

Voor wie nog leuke kerstcadeaus zoekt, kom zeker eens langs. We zijn er tevinden met de stand van Pe lunca. Monica Bekaert ondersteunt met Bistro 'De Koornbloem' reeds jaar en dag het project.Place to be: Bistro de koornbloem, Markt 30, 8920 Langemark-Poelkapelle.

  

belgian mission team 
16 November 2022

Gisteren aangekomen in Roemenië met prachtige zichten vanuit het vliegtuig. Vandaag de planning voorbereiden om eind februari met een groep van 19 naar hier te komen. Zo steken we mensen in armoede een hart onder de riem!

  

een weekje vol 
14 November 2022

Vorige week hadden we voetbal - huiswerk en soep - lekkere salami stutjes - een overdruk moeders en hun peuters programma - ons thuisfront op de VVP dag - sorteren en uitdelen van mutsen, sjaals en kousen en als afsluit uitdelen van laarzen. Mooie tijden voor ons Roma’s. Nietwaar? Een plaats waar ze warm worden ontvangen. Ik hou zo van ons center ‘Inima Lui’.

                                                            

crea namiddag voor het pe lunca team 
13 November 2022

Pe lunca crea namiddag Kom naar de Kerstmarktjes en koop onze leuke werkjes… Ook handwerk van onze naaiclub met de mama’s, evenals leuke shopping bags van onze kids tijdens de kinderclub…

                                                            

Roma boots for our Roma! love it!! 
11 November 2022

Vrijdag kregen onze kindjes in Geoagiu nieuw laarsjes! Dank u Samuel Bistrian! Roma boots! Super!! Daarnaast kregen ze ook zelf gebreide sokken, een muts en een sjaal. Klaar voor de winter!! Check their website: https://romaboots.com/ 

                   

VVP ontmoetingsdag 
11 November 2022

Iedereen welkom vandaag op onze stand op de VVP ontmoetingsdag. Reinhard Lemaire. 
                                                
Het center in Geoagiu
10 November 2022

Beste vrienden, sponsors, supporters & geïnteresseerden.!! Vanaf nu kan iedereen Pelunca sponsoren zonder 1 eurocent extra uit te geven!! Wat???? ----->>>>> Iedereen die online shopt kan ons sponsoren door gebruik te maken van ''Trooper". Via trooper kan je online shoppen in je favoriete webshop & door je aankoop krijgen wij een percentage zonder dat jij er extra voor betaald!! 

Hoe? In onderstaande video zie je hoe je te werk gaat! 

https://youtu.be/4KqIlkKtC8A En via deze site kan je beginnen met shoppen!

https://www.trooper.be/nl 


Veel succes & shopplezier.


PS: Kerst & nieuw ligt voor de deur...

                                                
Het center in Geoagiu
09 November 2022

Dakversteviging voor de opbouw van het extra verdiepWe kunnen van start gaan met het eerste deel momenteel hebben we nog een budget van 3000€ staan, dus hebben we nog 4000€ nodig om de werken te kunnen laten uitvoeren. Marius (de aannemer) staat klaar, dus vanaf dat wij de budgetten hebben, kunnen ze erin vliegen. We hopen dat dit werk nog voor de winter kan gebeuren, want dat is mega belangrijk. Eens het te koud wordt, kan geen beton meer gegoten worden.De bedoeling is dus om een betonnen ringbalk te gieten, zodat de muren dan opgetrokken kunnen worden. En een stuk van het aangebouwde deel moet nog voorzien worden van een betonnen platvorm zodat het ook niet langer daar kan binnen regenen.
                                                
eerste maaltijd
09 November 2022

Vandaag voor de eerste keer tijdens het huiswerk soep en brood break voor onze kids. Het smaakte! Hun blijdschap kon niet op! Dank u sponsors om dit mogelijk te maken voor de kids! Dank u Alina voor de heerlijke soep!
                                                
een geweldige week
08 November 2022

Ons bezoek had een geweldige week. Allé als we ze mogen geloven toch hè Hihi! Wij hebben alvast erg van hen genoten. Theeft wel iets bijzonder hè mensen op bezoek die eigenlijk al meer dan 20 jaar vrienden zijn. Elkaar weer wat beter leren kennen. Super leuk! Sandra vond het geweldig om mee te helpen met het sorteren van de baby/peuter- en kinderkleding. Ook haar dochter Kaylee had tegen het eind van de week de smaak te pakken Samen met Dinah en Cristiana (vrijwilliger) maakten ze onder andere ook kledij pakketten voor de kids in Orastië. Deze gingen we dan donderdag samen brengen. Alsook een voedselpakket voor twee van onze PFF gezinnen. Ik denk dat de wereld even op z’n kop werd gezet voor onze bezoekers. Mensen, kinderen in deze omstandigheden moeten zien leven. Het lijkt niet realistisch. Ook 11 kinderen zo, alleen aantreffen, amper verwarming, zonder eten. Het is even een shock. Toen we de kinderen vroegen wat hun grooste verlang zou zijn voor Kerstmis als ze dat zouden mogen vertellen, wilden bijna alle jongens een auto met afstandsbediening en Roxana (het oudste meisje van 15 jaar) een pop. Een pop?!? Zelfs mijn wereld was even ondersteboven hier. Welk meisje van 15 ken ik nu die een pop zou willen? Zo zie je maar hoeveel deze kids missen in hun leventjes. De mannen mochten buiten aan de slag met Bavo. Er was wat opkuis werk en het resultaat mag er zijn!!! Onze huiswerk programma’s waren ook weer een groot succes. De band groeit echt met een aantal kids op deze manier. Vrijdagvoormiddag hadden we bingo met de oudjes. Hemels was het! Wat hebben ze genoten. En gelachen. De teleurstelling was er even wanneer we klaar waren. Ze wilden nog spelen. We raapten wat spullen bijeen en maakten er een tweede ronde van. Zalig! We weten dus voor de volgende keer dat bingo een grote meevaller wordt. Nu nog wat andere activiteiten zoeken voor met de oudjes, want dit zin wij natuurlijk niet gewoon hè. Alle hulp is welkom In de namiddag hadden we een overvol programma met de kids. Plaats te kort kun je wel zeggen. Ook deze kids mochten op een brief hun verlangens tekenen/schrijven. Via onze kerk in Deva ‘Punctul Central’ hopen we voor alle kids een schenker te vinden, zodat deze kinderen voor 1 keer ook datgene mogen krijgen dat ze zo graag zouden willen.
                                                
bezoek belgie april 2023
08 November 2022

Het is weer zo ver! Hopelijk zijn we er deze keer wat op tijd bij om aan te kondigen. Dus van 1 april 2023 tot en met 16 april 2023 zijn we opnieuw in ons Belgenlandje. We willen ons bij deze beschikbaar stellen om te komen spreken in uw kerk, huisgemeente, jeugdgroep of noem maar op. Misschien kwamen we nog niet eerder bij jullie langs,maar we komen zeker met veel liefde en plezier om u meer te vertellen over ons project. Op 15 april zijn we bezet voor onze jaarlijkse benefiet. Maar dan zien we elkaar daar wel hè :)                     
getuigenis revivenews.be
05 November 2022

https://revivenews.be/tijs-jessica-leven-onder-de-romas-een-verstoten-bevolkingsgroep-in-roemenie/   

                  
een weekje vakantie
28 Oktober 2022

Zo zo, deze week is het wat genieten van de vakantie. Wel ja genieten?!? Je kent het wel: een weekje thuis, maar dan is het thuis weer werken en in orde doen hé! Maar ik ben blij om een weekje thuis te werken en bij mijn kindjes te zijn, want tijdens de week ben ik veel in Geoagiu natuurlijk. Samen met Marie-Lou ruimden Tijs en ik de zaal op, zodat deze weer netjes is voor ons bezoek komende week. Vorige week hadden we een geweldige week in Geoagiu. Er werden keukenspullen uitgedeeld. Wauw we durfden nooit denken dat het zo makkelijk en vlot zou gaan. Toch al opmerkelijk verschil hoor bij onze Roma. Fantastisch!!!! Het was beginnen met een klein, zenuwachtig hartje, maar het eindigde met een groot verwarmd hart! Ook de huiswerk club verliep opnieuw super! We zijn dankbaar voor de hulp die we krijgen van Simona. En ook één van de oudere Roma meisjes komt ons wat bijspringen. Als ze dit zou blijven doen, zou dat natuurlijk geweldig zijn. Laten we hopen hè Vrijdagvoormiddag hadden we programma met de mama’s en de baby’s. Weet je, soms voelt het zo zwaar om telkens opnieuw naar het center te gaan. Ik bedoel dit niet slecht, maar het vraagt veel energie. Deze mensen hebben weinig geduld, zijn onverdraagzaam naar elkaar, weinig begrip en en en… Maar door er te zijn en het voorbeeld te leven zien we inderdaad verschil. Toch voelt het soms zwaar en heb je er even geen zin. Maar geen zin, daarmee veranderen we niets hé. Dus… toch gaan naar het center hé. EN we hadden een geweldige en gezellige tijd met de mama’s. Opnieuw uitten ze hun dankbaarheid dat wij daar aanwezig zijn in het center. Mama Iuliana vertelde me hoe dankbaar ze is dat ik er steeds voor hen ben. Dat ik eigenlijk een tweede mama voor haar ben (ik?!?!). ‘Je weet wel, zoals mijn mama Margareta! Je kent ze toch? Zo ben jij voor mij. Als ik zorgen heb of mijn hart wil luchten of raad wil, dan weet ik dat jij er voor me bent!!’ Even sprakeloos was ik en mijn hartje helemaal verwarmt. Want daar gaat het net om! Dat wij Zijn liefde mogen uitdragen en doorgeven. Een volk dat helemaal niet geliefd is hier in Roemenië. En elke dag wanneer wij met deze mensen werken snappen we wel waarom ze zo moeilijk zijn. Want dat zijn ze jammer genoeg wel. Maar kijken we dan wel eens naar onszelf? Naar de fouten die wij hebben? En alle kansen die wij kregen? Kans tot opvoeding, onderwijs, voeding, deelnemen aan de maatschappij, herkent worden als een waardig mens… Beeldt je maar eens in als dit alles jouw niet was gegeven. Zou jij dan wel zo een “goed” mens zijn? Hij kwam, voor diegene die anderen afwijzen. Ik ben blij dat ik als Hem mag liefhebben en deze mensen mag zien door Zijn ogen. Zoals ik zei: niet elke dag rozengeur en maneschijn, maar er komt verandering. Dat geduld heeft Hij ook met ons hoor! Daarvoor ben ik Hem zo dankbaar: dat wij, net zoals Hij ons nooit opgeeft, wij ook deze mensen niet opgeven!!!! Daarom is dit center zo belangrijk en zorgde Hij dat het er is! Nu is het aan ons om te blijven doorgaan…
                                          
na de rust vloog ik er weer in
14 Oktober 2022

Vorige week lieten we niet veel van ons horen, maar door de manke voet was het eerder nog een rustige en teleurstellende week. Na een huiswerk programma deed mijn voet erg pijn, dus rust was gewoon nog aan de orde. Op vrijdag had Dinah opnieuw een tof programma voorbereid. We zaten met een overvolle zaal. Maar het was mega leuk! Deze week werd gestart met een vergadering. Hoe zag vorige week eruit en wat doen we komende week? Plannen maar… We sorteerden heel wat mannen en vrouwen kleren en op donderdag mochten de mensen komen kiezen. Dat verliep heel aangenaam en rustig. Ook de huiswerk programma’s deze week verliepen zeer aangenaam. Het is ontzettend moeilijk voor de kids om al aan hun huiswerk te beginnen, maar nog erger is dit afwerken. Toch hadden we enkele leuke ervaringen deze week van doorzetten. Zo leerden ze als ze maar half werken, ze maar half beloond worden, maar wanneer ze er volledig voor gaan krijgen ze de volledige snoep reep. Hopelijk motiveerde hen dit om het volgende week opnieuw zo goed te doen. Simona kwam op dinsdag ons helpen met de kids. Super bedankt lieve Simona, want zonder jouw gaat het 10x moeilijker. Vandaag was onze lieve dokter weer present en haar kabinetje was de hele tijd gevuld. Mensen kwamen in alle rust. Wachtten flink op hun beurt. Oma’s werden intussen verwend met een knutselactiviteit en kleintjes mochten wat spelen met de leuke auto’s. In de namiddag hadden we opnieuw een leuk knutsel programma, ook alweer verzorgt door onze lieve Dinah en Danny!! Leeuwtjes uit het verhaal van Daniël. Super leuk! Als belonging kregen ze een Lion snack. Dat vonden ze super!!! Een mooie week om op terug te kijken!!! En als afsluit van de week kwam Viorel, deze man maakt telkens de ramen en deuren en plaatst deze ook voor ons. Alle deuren en ramen voor in de toiletblok werden opgemeten en uitgerekend. Volgend bedrag dat we dus nodig hebben is 3800€. Wie wil graag helpen? Alle hulp is meer dan welkom. Wanneer we het bedrag samen hebben gaat Viorel aan de slag om alles te maken.
                                        
omgeslagen voet legt me even lam
01 Oktober 2022

Wat een week! Maandagavond sloeg ik mijn voet om en zo was de hele week in eens naar de knoppen. Ik hoopte dat het snel beter zou worden, maar pas gisteren kon ik effectief wat eerste stappen zetten. Om dan nog niet te spreken van de pijn die er daardoor weer bijkomt. Gelukkig kwam mijn lieve buurvrouw elke morgen en avond mijn voet masseren met zwijnenvet. Blijkbaar een oud, maar doeltreffend middel.  Gelukkig liet ze haar idee van Marie-Lou haar urine opnemen met een handdoek en deze rond mijn voet binden achterwege. Nog een oud middeltje blijkbaar. Pffff een hele week zitten! Dat is echt niets voor mij hoor. En wetende dat alle programma’s opnieuw goed opgestart waren en de Roma enthousiast waren om te komen. Gelukkig zorgden Dinah en haar team van Engeland voor een programma vrijdag namiddag met de kids. Simona was er opnieuw om hen te helpen! Super erg bedankt om de kindjes opnieuw een leuke namiddag te bezorgen. Bavo en Salina zaagden deze week het brandhout voor komende winter en legden het netjes binnen. Goed gewerkt hoor. Nog een deel en we kunnen de winter weer door. Tijs maakte een trap in huis. Deze werd samen gepuzzeld uit oude stukken hout van de verbouwingen aan de schuur, maar het mag er zeker zijn. Ik ben zeer blij. Alweer een trapje vooruit. En hij verstevigde ook het andere wiebeltrapje waar ik dus mijn voet omsloeg om dit dus in de toekomst te voorkomen. Blijf aub bidden voor hem dat zijn heupen herstellen, want ieder werk hoe klein of groot gaat gepaard met ongelofelijk veel pijn. Blijf dus meebidden voor die genezing!!!!
                              
a very busy week
26 September 2022

Vorige week? Bavo vloog in de boekhouding. Hupla mooi inhaal manoeuvre. Dank u wel Bavo. Goed gewerkt!! Huiswerkprogramma’s weer opgestart. Moeilijk zonder onze juf Anca. Maar moeilijk gaat gelukkig ook hè. Nadat de kids flink hun huiswerk hadden gemaakt mochten ze wat spelen. Hun blijdschap kon niet op! Een team van Engeland speelde samen met de kids Schooltassen uitdelen! Opnieuw bezoek aan het dorp. Controle!!! Wie gaat wel naar school wie niet? Pluspunten en minpunten uitdelen aiaiai!!!  Melk uitgedeeld aan de baby’s. Voetjes werden gemeten voor onze schoenen/laarzen actie. Kindjes naar school, maar daarvoor hebben ze schoenen nodig. Pe lunca wil hen daarbij helpen. Kledij verhuizen zodat we volgende week weer wat kunnen sorteren. Sleuren dus alweer. Dozen van opslag naar center. Gelukkig wat extra handen Dank u wel! Eerste programma met onze oma’s (ouderen). Gezellig samen breien en dekentje maken voor kleinkindje van Marioara (oma’tje links).  Als afsluit: mooi kinderprogramma, leuke armbandjes gemaakt. Kindjes verwent met vers stukje fruit door de groep van Engeland.
                              
lina
19 September 2022

Dit is Lina, een vrouw uit het Roma dorp in Geoagiu. Lina ontdekte enkele maanden terug dat ze kanker heeft. Deze bevind zich aan een grote ader aan haar hart. Ze heeft al enkele behandelingen gehad, telkens bestaande uit verschillende sessies. Daar betaalde ze telkens 387 lei voor. Deze behandelingen zijn een soort chemo. Tot nu toe heeft het gezin nog helemaal niets gezegd of gevraagd aan ons. Maar zo kennen we hen ook. Het zijn echte plan trekkers en grote werkers. Maar intussen moesten ze al heel wat geld samen krijgen. Iedereen helpt en werkt mee, zelfs de oudste kids. Maar dit kunnen ze niet blijven doen. Ze moeten ook nog iets kunnen eten, dus wanhopig vroegen ze ons om hulp. Daarom willen we vragen wie het op zijn hart heeft om Lina te helpen dit te doen op volgend rekeningnummer Op Het Veld/Pe lunca - BE58 1030 7716 4679, vermelding: Lina.
                        
another week at pe lunca
19 September 2022

Oké, even alles in een berichtje gooien hé voor onze lieve volgers. Vorige week hadden we bezoek van een geweldig gezin uit België. We hadden een prachtige tijd samen! Ook onze kindjes genoten van hun vier schatten. Ze waren echt een bemoediging! Meneer X was een grote hulp voor Bavo om de buitenkant van de schuur weer wat verder af te werken met hout. We gingen samen op bezoek in Orastië bij de Roma en natuurlijk ook in Geogiu bij onze mensen. Even checken hoe het zit met hun kippen en konijnen. Enerzijds wat we verwacht hadden (dood gegaan of opgegeten door honden of noem maar op) MAAR sommige gezinnen dan heel hoopgevend. Ze hadden nog de beesten. Ze waren mooie gegroeid. Zo zie je! Voor niemand makkelijk maar als ze willen kunnen ze vooruit. Ook was er een checkup voor onze schoolgaande kinderen. Wie was wel naar school en wie niet? Ze kregen dus een minpunt of een pluspunt. Die min vinden ze niet zo leuk natuurlijk, maar kijk we moeten ze stimuleren om te gaan hè. Wat gaan we doen met die punten? Dat vertellen we als de tijd rijp is. De schoolspullen werden allemaal op school afgeleverd. Spijtig genoeg dus geen persoonlijke foto met de kindjes, maar wel een leuke met de schoolbemiddelaar. Hij maakte het mogelijk dat alle pakketten aan de juiste klassen en kinderen bezorgt werden. 90 procent van wat de kinderen nodig hebben was voorzien! Prijs de Heer. Op vrijdag kwamen de kids mij bedanken voor de mooie stiften en schriften en en en… Dankbare snoetjes alom. Vrijdag voormiddag was het weer tijd voor onze mama en peuterclub. Er waren maar enkele mama’s en kindjes. Maar we genoten van de gezellige tijd samen. Dank u Dinah om de knutsel activiteit te voorzien Als afsluiter van de week hadden we opnieuw een kinderprogramma met een leuke vers. Bavo studeerde flink enkele liederen op de gitaar en ook hier maakten we mooie boompjes met de kindjes. De vers sprak enkele mama’s zeer aan. Misschien ook u?Jeremia‬ ‭17:7-8‬ ‭HSV‬‬ ‘Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen.’
                        
Doctor visit and school  parcels
09 September 2022

Making school parcels!!! And waiting for a visit at the doctor Some mama’s or helping us
                  
tomaatjes, tomaatjes en nog eens tomaatjes 
07 September 2022

Voor en na! Hele voormiddag gewerkt. Maar belange nog niet klaar. Tomaatjes opbinden en plukken. Emmertje vol en halfvolle cherry tomato
         
belgië achter de rug, daar gaan we dan 
06 September 2022

Ons bezoek aan België is achter de rug, waarvoor nogmaals een grote dank aan de mensen die dit mogelijk maakten. U heeft geen idee hoe gelukkig onze kindjes waren. Hun liefdes batterijtjes weer opgeladen en uitkijkend naar volgend bezoek in april 2023. Mama en papa natuurlijk ook blij dat we vrienden en familie konden terug zien, maar ook heel blij om er hier weer in te vliegen. Eindelijk!! We willen ons ook via deze weg excuseren aan de sponsors die niets vernomen hebben van ons deze Kerst. Zoals gewoonlijk werd aan iedereen een kaartje toegestuurd, maar tijdens ons bezoek in België hebben we vernomen dat er toch wat kaartjes verloren zijn gegaan. Als u niets gehoord hebt of u hebt een vraag, wilt meer weten over uw gezin of kindje, laat dan niet na om een berichtje of mailtje te sturen. Graag lieten we vaker iets weten, vaker de site updaten, bericht plaatsen, … maar er is zo veel werk en het is moeilijk allemaal bij te houden. In eerste plaats proberen we steeds het werk hier met de mensen zelf voorop te stellen. Maar ook daarvoor zijn vaak handen te kort. Nu, ik ga je laten. Straks vergadering met de schoolbemiddelaar (man is Roma, woont in het dorp en werkt op school. Hij helpt, stimuleert de kindjes om naar school te gaan). Meer hierover later.
         
doop bavo 
18 Augustus 2022

Zondag was het dan eindelijk zover, onze Bavo liet zich dopen. Eerst een hele emotionele dienst om dan daarna met heel de kerk naar de rivier te gaan. Eens allen gearriveerd waren stapten Bavo, z’n pa (Jan), ik (Tijs) en onze pastor Coco, het water in. Nog een kort woordje en dan was het HET moment. Bavo kopje onder en dus eindelijk wedergeboren. Wat een feest! Wat een vreugde! Daarna genoten we van een deftige BBQ en kon iedereen genieten van een ontspannen tijd aan en/of in de rivier.
        
onverwachts dan toch naar belgië 
18 Augustus 2022

Wat eerst totaal niet mogelijk leek, werd dus toch een mogelijkheid en ondertussen realiteit. Vorige week kregen we dan toch het nodige budget bijeen, wat het mogelijk maakte om naar België af te zakken. Wat waren/zijn de kinderen blij. Een leuke onverwachtse wending. Na twee dagen flink doorrijden spoelden we gisteren aan bij de familie Soetaert. Het wordt een kort bezoek deze keer, amper twee weekjes, maar door de onverwachte wending hebben we een rustig programma. We hadden de hele zomer bezoek, dus wat rust kunnen we nu wel goed gebruiken. Want eenmaal terug in Roemenië staan de volgende bezoekers alweer genoteerd. Nogmaals een grote dank om dit mogelijk te maken voor ons gezin!
        
Kamp met de kerk 
18 Augustus 2022

Een weekje kamp achter de rug, en wat voor één. Deze keer geen kamp georganiseerd door ons voor de Roma of voor de weeskinderen. Maar netjes georganiseerd door zes kerken, waaronder ook onze kerk ‘Punctul Central’. Bijna 200 mensen sliepen er in tenten en wasten zich een week lang in de mooie, maar heel koude, bergrivier. Het kamp was voornamelijk gericht op de jeugd, maar zowel groot en klein genoot met volle teugen. Zalige bergwandelingen, seminars, preken, dagelijkse tijd van lofprijs en aanbidding en genieten van het gezellig samenzijn vulde onze week. We hopen er volgen jaar zeker weer bij te kunnen zijn.
        
hoe gaat het hier? 
02 Augustus 2022

Wat de bouwwerken van Pe Lunca betreft! ->Aan het center ‘Inima Lui’ in Geoagiu kon dankzij de donaties van Amen Trust uit Engeland de volledige sanitaire blok, dokterskabinet en technische ruimte in ruwbouw gezet worden. Tot de laatste cent werd gespendeerd, maar nu is het potje leeg. -> Evenzo werd ook het oude dak van onze schuur of bijna Mission Center, thuis in Vaidei verder afgewerkt en waterdicht gemaakt. De dakplaten liggen erop, de deur en ramen werden geplaatst en de zijkanten werden bijna allemaal afgewerkt en bekleed met hout. Dit dankzij vele sponsors en een deel van de winst van de benefiet, want het andere deel is ook nodig om onze Roma te kunnen blijven helpen. Hoe nu verder? We vragen om mee te bidden voor verdere financiën. Want in Geoagiu moeten dringend platen komen op het dak zodat het hout en het doek niet aangetast worden. Evenals is een verdere afwerking nodig om de toiletten te kunnen in gebruik nemen en die zijn meer dan nodig in het center. Ook elektriciteit en verdere afwerking moet nog gebeuren voor zowel het center in Geoagiu als bij ons thuis in Vaidei. De volgende groepen staan al op de agenda, maar de ruimtes zijn verre van klaar. Misschien wilt u graag helpen? Of heeft u vragen? Of wilt u meer uitleg? Of…? Stuur ons gerust een berichtje. Ook sponsoring voor zelfstandigen is mogelijk onder de noemer van reclame. Dit kan ingebracht worden in de belastingen. Aarzel niet indien je meer wilt weten. Normaal stond gepland dat we halfweg augustus naar België zouden gaan, maar ook hier hebben we voorlopig nog steeds geen financiën voor. Vliegtickets staan heel duur, wat wel logisch is. Maar ook de diesel is bijna onbetaalbaar geworden. Onze kids hadden graag gekomen om familie en vrienden terug te zien. Hopelijk volgende beurt dan maar. Bidt ook hiervoor aub!!Maandag namen we weer afscheid van Wim & Delphy, twee leden uit ons thuisfronteam, samen met hu e n twee kids. Al meer dan 20 jaar vrienden. Het was leuk om samen wat te kunnen werken en genieten. Eind deze week vertrekken ook Dennis & Gaelle weer huiswaarts met hun vier kleine musketiers. Zij waren hier bijna twee maanden. Vele herinneringen dus. Maar eind deze week verwelkomen we gelukkig opnieuw onze Bavo en Dinah, en mogen wij genieten van een weekje kamp met de kerk.Mmm, veel nieuws over de bouw zou je kunnen zeggen, maar wat dan met de rest? Wel, de incubators draaien op volle toeren. Dus kippen komen en en de kippen gaan. In de voorbije drie maanden werden 150 kippen uitgedeeld en 44 konijnen. En nieuwe kleintjes zitten alweer te wachten op een nieuwe thuis. Bavo werd even verlost van de taken en Wim nam ze met veel liefde op hem. Ook werd er weer gewerkt aan een nieuwe kooi, want er blijven maar beesten bijkomen. Uit enkele oude en onvolledige bedden werd een mooi nieuw perk gemaakt. De groenten doen het ook enorme goed in deze warmte, maar vragen natuurlijk ook veel werk hé. Dennis doet zijn best om ze groen en vochtig te houden. En de vrouwtjes begonnen aan het inleggen. Het center in Geoagiu werd volledig leeg gemaakt voor de verbouwingswerken. Maar aangezien er niet langer kon gewerkt worden pasten we de zaal weer aan voor de kinderwerking met de groep van Amerika, dan weer aanpassen zodat onze dokter haar patiënten kon ontvangen en nu alles weer netjes gepoetst en geplaatst zodat de programma’s weer kunnen doorgaan. Joepie! Ook wat betreft de baby kleertjes worden de rekken aangevuld en uitgedeeld, aangevuld en uitgedeeld. Het loopt vlot! Nu ook weer tijd om de schooltassen te sorteren en te beginnen vullen. Komende weken gaan we inkopen doen en kunnen we erin vliegen. Maar eerst kamp dus! Bidt dat we een mooie tijd mogen hebben. Alle, veel zegen allemaal en geniet nog maar flink verder van de mooie zomer.
        
house of grace and brother ship
30 Juni 2022


      
Groep America "Clobal entcounters"
24 Juni 2022

We hadden een geweldige week met de Roma kids in Geoagiu en Romos. Bedankt aan het team uit Amerika voor alle leuke verhalen, knutselactiviteiten en spelletjes. Ook bedankt aan onze Roemeense vertalers voor vertaling, fun en liefde! Alweer een week dat die kids nooit meer zullen vergeten. Te veel leuke foto’s. Moeilijk om te kiezen. Geniet mee…

       

      
update center "inima lui"
17 Juni 2022

De werken vorderen in ons Center “Inima Lui”! De ringbalken werden gegoten, het hout structuur voor het dak werd geplaatst samen met het onderdak! Zo is het al voor een groot deel waterdicht! Als er nieuwe budgetten zijn, kunnen we beginnen met het plaatsen van dakplaten, ramen en deuren zodat de ruwbouw klaar is! Zo krijgen we groenlicht van de gemeente om te beginnen met het overdekt terras die zal gebruikt worden voor allerlei activiteiten! Kinderprogramma’s buiten organiseren met temperaturen van boven de 35 graden lijkt mij onverantwoord! We danken alvast iedereen voor de sponsoring! Maar als het van ons afhangt, blijven we gaan! De werken werden nu eventjes stilgelegd en het terrein werd voorbije dagen opgekuist. Want volgende week wordt een hele week kinderprogramma’s georganiseerd voor de roma kinderen! Dit wordt gedaan door een groep uit Amerika! Ook het kweken van de diertjes ligt niet stil. Gisteren konden we 15 gezinnen voorzien van konijnen of kuikentjes !! En we blijven kweken! Woensdag kregen we opnieuw twee palletten die werden overgebracht door GAIN. Dank opnieuw Krista en Geert en mannen van ons thuisfrontteam om dit te doen voor ons. Onze nieuwe toiletten voor het center zijn ook aangekomen hoor Mario.  De rekken met babypakketten werden meteen aangevuld. Dank u Dinah Vandaag kregen de roma’s de kans om op consultatie te komen bij de dokteres. En tegelijk werden er ook opnieuw babypakketten uitgedeeld. De rekken meteen weer wat leger. Maar zo konden ze opnieuw geholpen worden! Bedankt aan de doktor die dit vrijwillig wilt doen!

     

  
afscheid en blijdschap
31 Mei 2022

Hij zegt van niet, maar denk toch met wat pijn in het hart gaf Bavo vorige week 19 kleine konijntjes weg. Oud genoeg om weg te mogen van de mama. Nu is het de beurt aan de mensen om zelf te zorgen, baby’s te laten maken… Hopelijk lukt het. Volgende week gaan we eens alle dieren checken. Zien of ze goed verzorgd worden. Voorbije weken deden we een boekentassen oproep. Dat was jammer genoeg niet het grootste succes. Maar toch heel erg bedankt aan iedereen die er ene bracht en die mensen die er wat inzamelden. We danken onze mannen van het thuisfrontteam om de spullen voor te bereiden om mee te geven met de palletten. We zijn ontzettend dankbaar hiervoor. Ook dank aan Geert en Krista opnieuw voor jullie hulp hierbij. Nu wachten tot GAIN vertrekt richting Roemenië.

   

  
baby's en het center in Geoagiu
21 Mei 2022

Deze week kreeg ik hulp van enkele Engelse dames: Dinah, Nana en Sue. Samen doken we de opslagplaats in en gingen babypakketten uitzoeken voor de kleintjes van Geoagiu. Dankzij onze lieve Krista Dufour moeten we ze maar uitzoeken naargelang de leeftijd en geslacht en een naam opschrijven. Al heeeeel wat werk bespaart! Merci dames voor de hulp. Daarna gingen we ze uitdelen in het dorp. Ook de melk voor de baby’s hadden we bij. Ze groeien als kooltjes zeggen we dan. Jonatan is intussen een jaar geworden! Hieperdepiep. Zijn sponsor zal nu kleine Sofia verder helpen. Sofie is intussen 9 maand oud en komt uit een gezin met vier kinderen. Mama en papa doen hun best, maar zoals voor velen is het leven hard en moeilijk. Sofie is nogal klein voor haar leeftijd, maar we weten uit ervaring met het gezin dat de kinderen vele hongerige dagen hebben. Gelukkig is er opnieuw wat hulp door de melk sponsoring. Daarnaast ook een fotootje van de andere kleine spruitjes. Nicolas Iosif staat er voorlopig nog niet bij. Vergeten foto te nemen. Sorry lieve sponsor, we proberen er volgende keer aan te denken Daarnaast mochten we dankzij de budgetten van het kind sponsorprogramma alweer een gezinnetje helpen. Het gezin: Paul Lucian en Ancuta, kregen de nodige stenen om een huisje te bouwen. Ze zullen een oud kot neergooien en op de fundatie een kamertje bijbouwen. Ze kregen eerder nog niets van hulp, dus ze zijn ontzettend blij dat zij nu aan de beurt zijn. Dan ons oudere dametje Buna Viorica. Haar kleinzoon hielp haar met het renoveren van haar plafond! Eindelijk geen angsten meer dat het naar beneden komt. We lieten ook isolatie en materiaal om te kunnen bezetten leveren. Stap voor stap. Gisteren dan kochten we een nieuw (tweedehands) zetelbedje aan, zodat haar oude kapotte bed buiten kan. Ze is voor even in de zevende hemel en hopelijk op een dag voor eeuwig. Bidt dat ze mag beseffen hoeveel enkele Belgen om haar geven, dat ze door Zijn liefde gedreven werden haar te helpen. Grote dank. Haar mooie glimlach zegt het helemaal. En zo proberen we steeds te helpen waar we kunnen, maar ook aan het ‘mission center’ thuis wordt doorgewerkt. Bavo en Tijs plaatsten de oude trap die voordien binnen stond buiten, een kost gespaard, en nu geraken we tenminste makkelijker boven. En daarnaast maakten ze de nodige hout structuren zodat alles kan opgemeten worden en ramen en deur besteld kunnen worden. Woehoew!! Beneden werd de schuur volledig gekuist en opgeruimd. De oude sorteer plaats wordt aangepakt zodat hier een deftige ruimte van gemaakt kan worden. En dan gaan de spullen van de zaal hierheen en krijgt de zaal een nieuw doel. Daar later meer over… Ook in Geoagiu blijft de aannemer doorwerken tot aan de laatste cent. De betonnen ringbalk van de sanitaire blok is gegoten, op naar het plaatsen van het dak!!! Dus veel noden en veel werk. Maar zolang er budgetten blijven, doen we door. Zoals je uit dit bericht kunt begrijpen zijn voortdurend veel budgetten nodig. We willen daarom nogmaals een warme oproep doen. Misschien voelen kerken, jeugdgroepen, individuen zich aangesproken en willen jullie ons meehelpen dit alles te verwezenlijken. Wie wil en durft een actie op poten zetten? Jullie zien waar de budgetten heen gaan en wat er mee gebeurd. Op de website kunnen de stappen die in het center gebeuren op de voet gevolgd worden. Wie spaart samen mee en helpt iedere stap te verwezenlijken? Even alle rekeningnummers voor alle munteenheden op een rijtje voor wie graag erin wil vliegen: Steun project Pe lunca (vzw, België) IBAN: BE58103077164679BIC: NICABEBBSteun project Pe lunca (vzw, Roemenië)IBAN: RO16BRDE220SV60370862200 (LEI), RO53BRDE220SV90233512200 (GBP), RO77BRDE220SV60371582200 (EUR), SWIFT: BRDEROBU, vermelding: "waarvoor u steun bedoelt"

   

  
Prachtig om het te zien opbouwen
  Mei 2022

Onze wc'tjes voor de kids en het personeel!Dokterscabinet! Allemaal volgens de regeltjes!!
  


Het gaat vooruit
  12 mei 2022

In Geoagiu wordt er stevig gewerkt aan het gebouw! In de periode dat we weg waren in België, werden leidingen gelegd en beton gegoten. Vorige week werden de muren opgetrokken. En deze week wordt het ijzer gemaakt voor de betonringen boven de deuren en de ramen. Wat een verschil al!!Dat brengt ons in fase 3. Wat is fase 3? Op onze website kun je zien dat we de werken in verschillende fases hebben opgedeeld. Die fases geven een blik op waar we ons bevinden in de werken en hoeveel budgetten er nodig zijn voor de fase waarin we ons bevinden. Dus als je geïnteresseerd bent, neem gerust een kijkje. Net zoals bij onze andere projecten helpt elke euro mee. Hoe klein of hoe groot uw hulp dus ook mag zijn, ze helpt ons op vooruit te komen en de werken uit te voeren.Tot nu toe konden alle werken gebeuren door de opgespaarde budgetten. Maar die geraken stilletjes aan op. Bij deze moeten we dus opnieuw wat euro samen krijgen voor de volgende aankoop. Wie ons graag wil helpen kan dit doen door een bijdrage te storten op het rekeningnummer van de vzw: IBAN: 58103077164679,BIC: NICABEBB.Als er vragen zijn, laat nooit om ons een berichtje te schrijven.

   
  


Terug thuis, we vliegen erin
  12 mei 2022

Zo, de tuin is weer netjes en de eerste zaadjes zijn gezaaid. De serre kreeg nog een laatste onderhoud en daarna werden de plantjes erin gezet. En nu groeien maar lekkere groentjes! Gisteren gingen we op bezoek bij de families in Geoagiu. Dit was een blij weerzien! We mochten ook het goede nieuws van ons kippen-/konijnenproject meedelen. De eerste 25 kippen werden gisteren uitgedeeld. 5 kippen voor 5 families. Die moeten ze nu zelf groot brengen, zodat ze eitjes kunnen voorzien voor het gezin en op hun tijd kleine kuikentjes. De uitdaging wordt dus om ze niet meteen op te eten. Wie ze opeet vliegt van de lijst. Ik weet het: het klinkt streng, maar anders kunnen we nooit gaan werken aan hun zelf voorziening. Alle families die bereid zijn om mee te werken werden opgeschreven. Benieuwd dus bij wie het allemaal zal lukken. We mochten tot onze verassing bij één van onze gezinnen zien hoe ze al bezig waren met het kweken van dieren. Familie Motoi heeft zelf een varken, schapen, duiven, enkele eenden en enkele kippen. Hier moeten het dus al lukken. Bavo kreeg zelfs wat duiven onderwijs van Neluțu. Haha, fantastisch toch! Een zeer arm gezin, maar heel ijverig. We zijn dus zeer hoopvol :)

   
  


familie en kerkbezoeken, tis weer zo ver!
 April 2022

En we zijn er! Terug in ons eigen Belgenlandje. Zoals altijd wel raar om even terug te zijn, maar wel heel leuk. Toch zullen we Roemenië weer missen hoor komende twee weken. We kijken terug op een paar intense weken met mega bijzondere momenten met mega bijzondere mensen. Het dak van de schuur werd van bouwvallig omgetoverd tot een mega prachtig dak! We kunnen het bouwteam niet genoeg bedanken. Ook de laatste werkers, Hannes en Lynn ook vertrokken. Nogmaals 1000x dank voor jullie inzet en mooie werk! 

  


Bavo's beestjes
 April 2022

Ook even kleine update over Bavo zijn dierentuintje. Er werd al een eerste serie kuikentjes geboren en de tweede serie komt ook al piepen. Bij de konijntjes zitten we nu met drie nestjes en ook onze eerste twee duifjes zijn geboren. Boerke Bavo doet het goed hè. 

   

  
het dak van de schuur! en wat voor één!!
 April 2022

Het dak krijgt terug vorm. En er wordt afscheid genomen van Marc en Jona. Bedankt voor jullie werk mannen!!

   
  


wat een tijd met het mission team
 April 2022

We hadden mooie, bewogen en zeer drukke dag. Er werd een verscheidenheid aan programma's voorzien voor zowel jong als oud. De mamaatjes en omaatjes uit het Roma dorp genoten met volle teugen van de aandacht. Er werden mooie konijntjes gemaakt en gevuld met lekker chocolade nestjes, leuke vlaggetjes en letters gemaakt en versiert,... De voorbereiding werden steeds in de voormiddag getroffen. Dit was één groep natuurlijk, de andere groep ging samen met Tijs en Simona de straat om te gaan bidden en evangeliseren. In de namiddag werden er huisbezoeken gedaan in verschillende Roma dorpen. En daar werden ook voedselpakketten uitgedeeld die door het team voorzien werden. Tijd om een luisterend oor te hebben en liefde uit te delen. Ook was er tijd voor sport/spel en grime in het center. De kindjes gingen door het dolle heen. Dank u team om hun snoetjes zo mooi te versieren. Er werd verder ook veel gedeeld, gebeden, een Bijbelwandeling gemaakt, pizza gegeten, enzovoort, enzovoort. Het was een week waarin veel gebeurde. Waarin we de Here aan het werk zagen en mochten getuigen van zijn grootheid. 
        


en nog meer kleren uitdelen
 April 2022

Jaja, de mannen werken door hoor! Maar ook de vrouwtjes deelden nogmaals kleren uit in Geoagiu en ook aan het Roma dorp in Orastië werden kleren geleverd. Woehoew! Veel sleuren, veel zweten, maar het center is terug piekfijn! Vandaag weer een eerste mama en peuterclub. Wat hebben de kindjes, maar ook de mama’s genoten. En onze Dinah!! In dit werk ligt haar hart volledig. Quality time met de kleintjes. Ook Simona en Lynn waren erbij. In de keuken werd alles netjes afgewassen. Ook de tafels werden klaargezet zodat we volgende week het Belgian Mission Team kunnen ontvangen. Morgen bedden maken en boodschappen doen. Spannend!!!

      daar zijn ze dan
  Maart -april 2022

Ons Belgisch bouwteam: Hannes en Lynn Couchez. Goed en wel gearriveerd in Roemenië. En meteen vlogen we erin. Enkele dagen later kwamen ook Jona en zijn vader Marc aan. Nog twee geweldige bouwers om het team te vervolledigen. 
     
Maart, dank- en gebedspunten
24Maart 2022

- Het verliep jammer genoeg niet zoals gehoopt met Madalin, dus moesten we een moeilijke beslissing nemen. Intussen zijn we halverwege maart en kreeg Madalin een nieuw gezin. Hij was heel enthousiast nadat hij voor het eerst zijn nieuwe papa ontmoette. Op 14 maart verhuisde hij daarheen. Blij verder bidden voor hem


- Woehoew eindelijk!! De eerste werkkrachten kwamen veilig aan uit België. De schuur krijgt een volledig nieuw dak en aan één kant zullen ze de muur wat optrekken. Bid aub mee dat dit mag gelukken!  We gingen van start op 9 maart, zonder ook maar 1€, intussen konden we al het hout en alle cement, ijzer,… (voor de ringbalk) aankopen. Prijs de Heer! We zijn ontzettend dankbaar voor de hulp. Op naar de volgende schijf voor de aankoop van de dakpannen. 


- Ook Bavo ging van start en nodigde de jongeren uit om samen te komen. Samen voetballen en zo geleidelijk aan ook waarden meegeven, Gods woord bespreken,… Hij had alvast een geweldige tijd met hen en de jongens zijn dolenthousiast om te komen. Bidt dat er een mooie bloei en groei mag gebeuren bij deze jongeren. Bavo zet zich nog steeds voor 200% in voor de organisatie. In z’n vrije tijd is hij vooral bezig met verschillende bijbel studies en taallessen, heel goed bezig dus! Bid dat Gods wil heel duidelijk mag zijn voor hem en dat het vuur in z’n hart nooit meer verdwijnt. 


- Blijf ook bidden voor Dinah, onze lieve vrijwilligster uit Engeland. Er zijn wat gezondheidsproblemen en eerst mocht ze van de dokter niet reizen naar Roemenië, omdat nog te veel onderzoeken en dergelijke moesten gebeuren. Maar uit de laatste resultaten bleek alles dan toch weer in orde te zijn. Glorie Halleluja!! Intussen is ze alweer enkele weekjes bij ons en is haar hulp onbeschrijfelijk waardevol. Ze is echt een zegen voor onze kinderen, ons werk en onze Here. 


- Een puntje dat we dan niet zo graag melden maar wel heel belangrijk is voor ons. Als gezin leven wij ook van giften. We werden tot nu toe steeds goed gesteund. Toch merken we dat laatste tijd bedragen vermindert worden of wegvallen. Wat we best begrijpen. Niet voor iedereen is of blijft dit mogelijk. Maar voor ons is dit ons inkomen. We hebben geen kindergeld of andere inkomens, alleen dus sponsering. We blijven ons best doen om door te doen, maar we moeten natuurlijk ook kunnen leven en eten. Na zeven jaar konden we eindelijk Tijs deeltijds inschrijven onder de Belgische vzw. Toch hopen we dat ook voor mij, Jessica, en wie weet ook voor Bavo . Tijs en ik werken al zeven jaar vrijwillig, maar dat betekent ook zeven jaar zonder enige opbouw van pensioen. Dus als iemand het op zijn hart geeft, dan is alle hulp meer dan welkom. - Bidt aub mee voor ons. Ook dienden we een aanvraag in voor kindergeld, bidt dat we een positieve reactie kunnen krijgen. We willen toch iedereen bedanken die ons tot nu ook hielp. We waarderen ieders gebed en bijdrage heel erg. 


- De voorbije weken probeerden we ook de Oekraïense vluchtelingen te helpen. Persoonlijk of door een andere organisatie bij te springen of hen de nodige materialen te leveren, zodat de vluchtelingen konden geholpen worden. Pakkende verhalen, intense gebeurtenissen!!! Blijf bidden voor de mensen van Oekraïne, maar ook voor de Russen. Voor velen is dit verre van wat zij zouden willen. Bidt voor alle organisaties die zich inzetten en vooral dat God Zijn liefde in al deze daden mag herkent worden.  


- Blijf aub bidden dat in alles wat we doen, Zijn Naam zal verheerlijkt worden. Bid dat we nooit tekort schieten in geloof, maar dat we alles zullen grijpen wat onze Heer nog voor ons heeft klaarliggen.- Geprezen zij Zijn Heilige Naam! kleren worden uitgedeeld
  Maart 2022

In Geoagiu vlogen Dinah, Alina en ik weer hevig in de dozen. Kinderkledij verzamelen en sorteren in het center, zodat we de volgende dag aan de slag konden met uitdelen. En dat deden we ook! Steeds een hele klus, maar vele kindjes die opnieuw wat kleren zullen hebben voor komende maanden. Volgende week nog een dagje kleren uitdelen en dan het center opruimen voor de groep die komt. Die kleine snoetjes die dankbaar zijn voor een paar schoenen of een stukje speelgoed zegt genoeg hé.

      de werken gaan door
  Maart 2022

En zo ging het oude dak er volledig af. Ook het nieuwe hout werd geleverd. Ook alles wordt in gereedheid gebracht voor het maken van de ringbalk. Lassen, op en neer met emmers cement in de regen, het hoort er allemaal bij. Ook de dwarsbalken zijn klaar. Next step: OSB vloer leggen en dakpannen bestellen. 

   

   
Benefietavond 2022
 10 Maart 2022

Na twee jaar is het weer zover en mogen we terug onze Benefiet organiseren. Ook dit jaar zijn onze trouwe vrienden Tijs & Jessica samen met de rest van het gezinnetje opnieuw van de partij.

Dakpannen gaan eraf
 9 Maart 2022

Vandaag was eveneens een spannende dag voor onze Bavo. Dankzij de hulp van onze Pastor Coco, Sorin (een broer uit de kerk) en twee andere helpers waren alle pannen er in een halve dag af. Well done!!! Meteen ook een eerste lading hout die geleverd werd. Dank u aan allen die meehielpen om dit mogelijk te maken. Komende dagen schoorsteen verder afbreken, hout afbreken en voorbereidingen treffen voor het gieten van de ringbalk.

        


                                                       
Tijs terug thuis
 9 Maart 2022

Hij is terug thuis met een ervaring dat hij zeker nooit meer vergeet. Een laatste mededeling… Na een hele nacht ons te ontfermen over 60 vluchtelingen konden we eindelijk proberen alles helpen een beetje op een rij te krijgen voor de mensen. Sommigen wilden naar Turkije, anderen naar Spanje, ik zette ook al een gezin op de trein naar Vienna. Maar het merendeel weet gewoon op geen 1000 uren waarheen. We hielpen iedereen met het invullen van verplichte papieren en gingen samen met een paar door de hulpgoederen dat we ter beschikking hadden. In de namiddag vertrok ik dan uitgeput, met een gebroken hart naar huis. Iedereen verontwaardigd dat ik niet bleef, maar ik ben thuis ook nodig. Ze hebben mijn nummer en weten dat ik me paraat zal houden. Als ze me nodig hebben geven ze maar een seintje en ik zal steeds doen wat ik kan. Merci voor jullie steun en gebeden. Nu eindelijk weer, hopelijk, een normale, rustige nacht. Morgen dan weer hier aan de slag.Gods zegen

update van gebeurtenissen ter plaatse
 8 Maart 2022

Opnieuw kleine update van mijn ventje en Pete Malkin! Wat een inzet! En zeggen dat dit voor Pete al een week rijden is. Van Engeland naar Duitsland en dan naar Oekraïne en weer naar Duitsland en weer naar Roemenië en… Respect!!!! 


 Na wat liften geraakte ik gisteren uiteindelijk tot aan een hotel op zo’n goeie 40-50 km van de grens. Het hotel zat vol met vluchtelingen. Veel kleine kinderen en zelfs veel mensen met honden. Raar om in een hotel de slaap niet te kunnen vatten door blaffende honden en huilende baby’s. Na een korte, slapeloze nacht, vlug even ontbeten en opnieuw zo snel mogelijk terug proberen te geraken aan de grens. Pete (Peter Malkin) was ondertussen op komst met een bus vol mensen richting de Roemeense grens. 55 mensen om precies te zijn. Vooral mama’s met kinderen, gehandicapte kindjes, paar bejaarde koppels, allemaal halsoverkop en wanhopig gevlucht, niet wetend waarheen. Pete kreeg hen tot voorbij de eerste Oekraïense controlepost, maar zo’n kleine kilometer verder was de tweede grenscontrole die dan overgaat naar Roemeens grondgebied. Het probleem was dat ze net voorbij die eerste controlepost moesten stoppen en niet meer verder mochten. Ondertussen stond ik een paar kilometer verderop aan de eerste Roemeense controlepost, waar eveneens heel wat vrijwilligers met tenten vol eten en hulpgoederen klaar stonden voor de overstekende vluchtelingen. Uren en uren wachten zorgde ervoor dat ik met bijna iedereen gesproken had. Heel wat mensen werden bemoedigd, kregen een hart onder de riem, of werden geestelijk uitgedaagd. Zalige gesprekken, zalige tijd! Twee uur voordat onze Roemeense bus ging arriveren begon ik te discussiëren en onderhandelen met de politie om de komende bus tot bij Pete te krijgen. Politie werkte het eerste uur alleen maar tegen. Van de ene naar de andere agent, maar amper interesse, laat staan bereidheid tot hulp. Na een uur alles uit de kast gehaald te hebben kreeg ik toch plots een agent aan m’n zijde die zich samen met me begon in te zetten. Na dus bijna twee uur eindelijk alle agenten aan m’n kant gekregen en tegen dat de bus aankwam hadden ze me de toestemming gegeven om in te stappen in de bus en mee te rijden voorbij alle controleposten tot aan de Oekraïense grens. Daar aangekomen probeerde ik samen met die ene Roemeense agent met handen en voeten de militairen te overtuigen om ons de grens over te laten. Tegen alle verwachtingen in lieten ze enkel mij, samen met de bus (en chauffeur natuurlijk), de grens over tot bij Pete. Na uren wachten mochten alle mensen eindelijk uit de Oekraïense bus overstappen in de onze. Op naar de volgende rompslomp, alle papieren in orde doen aan de Roemeense grens. Ondertussen kwam er al wandelend een gezin met drie kleine kinderen de grens over. Niet wetend waarheen en wanhopig vroegen ze om hulp. Mijn auto, waarmee Pete de vluchtelingen tegemoet gereden was zo’n twee uur Oekraïne binnen. Stond geregistreerd met enkel één persoon, Pete dus. We waagden het erop de mensen toch in mijn auto te steken, en daar ik ondertussen door iedereen gekend en gerespecteerd was, was er dan ook absoluut niemand die hier ook maar één vraag over stelde. Na opnieuw heel lang wachten tot alle paspoorten en papieren geregeld waren, konden alle mensen eindelijk eens flink hun benen strekken en kregen dan voorbij de Roemeense grens eindelijk de kans om iets te eten en te drinken van hetgeen de vele vrijwilligers in aanbieding hadden. Na een klein uurtje dan maar weer iedereen ingestapt krijgen om dan weer maar eens ongeveer 3 uur te rijden. Waar we dan nu allemaal verblijven is een plaats waar normaal gezien kampen doorgaan. Maar hier werden we met open armen ontvangen, tafels stonden klaar met eten, verplegers stonden klaar om te helpen waar nodig en zelfs verschillende vertalers waren aanwezig. Een drukte van jewelste, maar uiteindelijk kregen we iedereen geregistreerd. Vlug nog een boterham en dan iedereen uitgeput naar hun kamers. Wij vergaderden nog even verder om te regelen hoe het van hier af aangepakt zou worden. De ene willen doorreizen, anderen blijven liever even ter plaatse, velen weten gewoon helemaal niet wat ze willen. Zoveel verschrikkelijke en hartverscheurende verhalen kregen we te horen. Mensen zakten in zak en as ineen toen we vroegen van waar precies ze kwamen. Ik zal één voorbeeld geven; Lily, moeder van Lies en Mark werden opgeschrokken door schietende geweren en inslaande bommen. Ze wisten niet waarheen of wat gedaan. Toen plots een bom insloeg twee blokken naast hen was de inslag zo hevig dan de grond hevig beefde en al haar ramen aan diggelen sloegen. In allerijl pakten ze vlug wat kleren in en sloegen op de vlucht. Niet wetend waarheen of wat gedaan, gewoon weg van daar. Uiteindelijk na drie lange nachten reizen kwamen ze uiteindelijk aan bij de bus dat naar ons toe kwam. Nu zijn ze hier, alles kwijt wat ze hadden en zo ver weg van het vertrouwde, dat nu uiteindelijk alleen maar puin is. Wat een ellende!! Zoveel leed en verdriet! Veel mensen schuiven makkelijk de schuld op God, terwijl het de mensen zelf zijn die oorlog voeren. Meestal is het niet de schuld van de ouders wanneer hun kinderen in ruzie komen om iets. Wel precies zo. Maar het is wel aan ons, wij die Zijn licht in ons dragen, om op te staan en te gaan schijnen in de duisternis!!Gods zegen allemaal!!!

mooie getuigenis om te delen
 7 Maart 2022

Het verhaal van die oudere vrouw vlakbij de grens trof me eigenlijk echt in m’n hart. Ze was zo boordevol verdriet en bitterheid. Haar leven had nog nooit even meegezeten, niemand had al ooit om haar gegeven. Als kind verloor ze haar beide ouders op jonge leeftijd, eigendomspapieren zijn dus nooit op haar naam komen te staan waardoor ze op straat belandde. Knokkend om te overleven had ze twee kinderen op de wereld gezet. Haar man had haar verlaten, dus kinderen maar alleen opvoeden. Haar eigen kinderen zijn in het buitenland kunnen gaan werken, goed voor hen, maar zien nu al jaren niet meer om naar haar. Ze weende bittere tranen. Met een super klein pensioentje huurt ze een kramakkelig kotje. Ze heeft zelfs geen water, niks. Ze had ook iets aan haar benen waardoor ze amper kon stappen. Je houd het gewoon niet voor mogelijk hoe zwaar en hard het voor sommigen kan zijn. Het deed haar enorm veel deugd dat iemand eens gewoon luisterde naar haar. Ik bemoedigde haar zoveel ik kon vanuit m’n hart, vanuit Gods Woord. Ze luisterde naar wat ik te vertellen had en liet me dan maar al te graag voor haar bidden. Ik kon haar ook financieel wat zegenen en daarna scheidden onze wegen weer. Het deed me wel wat! We kregen het vandaag voor mekaar om 55 vluchtelingen over de grens te krijgen morgen. En voor hen te zorgen en te voorzien. Maar tegelijkertijd haalde die vrouw me even helemaal uit m’n focus omtrent Oekraïne, en toonde me weer hoezeer we hier in Roemenië nodig zijn. Wat een ellende toch allemaal. Gelukkig zijn wij Lichtdragers en hebben we dagdagelijks de mogelijkheid/heden om zoveel mogelijk te schijnen in de duisternis om ons heen. Alle eer en glorie aan onze Bron van liefde, Jezus, onze Heer der heren!

eerst een meeting, dan richting oekraine
 7 Maart 2022

Deze morgen hadden we een meeting met nog twee andere mensen van nog een andere organisatie. Het was heel interessant, maar vooral heel vruchtbaar. Mede via hen konden we heel wat slaapplaats regelen rondom Oradea, plus vervoer voor de vluchtelingen van aan de grens. Via de contacten in Oekraïne zelf werd er dan vervoer geregeld tot aan de grens. Morgen komen er nu 55 mensen de grens over waarvoor we dus alles fijn geregeld kregen. Dit is pas de eerste groep. De bedoeling is dat dit, zolang het nodig is, een continuïteit zal zijn zodat nog veel meer mensen gered zullen worden. Er zal steeds gereden worden met zoveel mogelijk hulpgoederen om dan aan de grens de switch te maken, hulpgoederen en mensen switchen van convoy. Het is een eer hier een deel van te kunnen zijn. Jammer is wel dat ikzelf de grens niet werd overgelaten. Ik moest een paspoort hebben om Oekraïne binnen te mogen en doordat geheel Oekraïne nu beschreven staat als oorlogsgebied zijn ze mega streng. Gelukkig reed ik samen met Pete, ik overhandigde hem het stuur zodat hij toch de hulpgoederen kon brengen en morgen het convoy met vluchtelingen kan begeleiden tot in Oradea. Ikzelf zoek waar ik kan overnachten want hier in de buurt is er helemaal niks. En dan wacht ik morgen iedereen op aan de grens om me bij de convoy te voegen en verder mee te werken. Gelukkig bracht God me hier al in contact met een oudere vrouw, met een gebroken hart en zeer pijnlijke benen. Ik kon haar een luisterend oor bieden, deelde wat God op m’n hart legde voor haar en bad voor haar. God is goed!!

tijs vertrokken oekraine
 7 Maart 2022

Gisteren vertrok Tijs richting Oradea, waar hij Pete probeert te helpen met opvang, vervoer… van de vluchtelingen uit Oekraïne. Hopelijk na vandaag meer nieuws hoe concreter kan geholpen worden, want ik weet dat enkele mensen graag verder willen helpen. Blijf bidden voor leiding en bescherming voor hen. Dank u! Dit bericht kreeg ik zopas van Tijs: Plannen weer wat veranderd. Dinsdag was er een meeting gepland met andere mensen om te regelen hoe we 80 mensen hierheen in Oradea kunnen krijgen. Gisteren kregen we bericht dat er zodanig veel vluchtelingen staan te wachten, zonder voorzienigheden, om hierheen gebracht te worden. En er blijven er maar bij komen. Deze morgen houden we dus een spoedvergadering om te zien hoe we dit zo goed mogelijk geregeld krijgen. Het is de bedoeling om een continue stroom van mensen te creëren. Mensen worden Roemenië ingebracht voor een paar dagen en tegen dat ze allemaal doorgevoerd worden naar ‘vaste verblijfplaatsen’ zou alweer een volgende lichting moeten aankomen. Gisteren, terwijl ik onderweg was naar Oradea, kreeg ik bepaalde contacten op m’n hart. Ik nam meteen contact met hen op met als resultaat dat we plaats vonden voor maar liefst 100 vluchtelingen. Deze morgen samen bidden en brainstormen hoe de transporten geregeld krijgen. Als deze meeting vlot verloopt dan vertrekken we rond de middag naar Oekraïne naar een plaats waar heel veel mensen opgevangen worden. Heel veel mensen met beperkingen, wezen, mama’s met kindjes, … . We hebben heel wat voedsel mee en wat centen dat ze daar heel goed gaan kunnen gebruiken. Waarschijnlijk overnachten we dan in Oekraïne om dan dinsdag, hopelijk, met de eerste lichting van 80 vluchtelingen terug naar Roemenië te rijden. Hier blijven ze dan paar dagen vooraleer ze naar Vienna of Boedapest gaan (wat Pete al half geregeld kreeg).We bidden en vertrouwen op Gods leiding!Gods zegen.

korte update van Hannes couchez
 6 Maart 2022

Korte update over ons vrijwilligerswerk in Roemenië: Lieve vrienden/familie,Met veel dankbaarheid willen we jullie laten weten dat het geld voor het hout voor de schuur (die we zullen verbouwen) binnen is!! Dikke merci aan iedereen hiervoor!!! (een kleine 4000euro!)Natuurlijk hebben we niet enkel hout nodig, maar ook nog dakpannen, ramen en ander bouwmateriaal. Hiervoor hebben we nog een kleine 10000 euro nodig.Dus blijven we een warme oproep doen tot sponsoring voor dit bouwproject voor de organisatie PeLunca.Deze giften kunnen nog steeds gestort worden op rekening van:Op het veld /pelunca vzwBE58 1030 7716 4679met vermelding PGBVoor de mensen die nog niet weten wat we zullen doen in Roemenië:Wij zullen helpen het dak van een schuur te (ver)bouwen voor Tijs en Jessica, die de humanitaire hulporganisatie PeLunca trekken.Deze schuur moet al even dringend aangepakt worden, maar door het grote kostenplaatje en tijdsgebrek, werd dit project steeds op de lange baan geschoven.Nochtans is deze schuur heel belangrijk, omdat Tijs en Jessica deze willen gebruiken om de vele mensen/groepen vrijwilligers in op te vangen die komen helpen in hun organisatie. Ze vangen momenteel al jaren deze mensen op in hun eigen huis, maar dit is niet ideaal voor hun als gezin, ze hebben zelf immers ook 3 kinderen. Tijs en Jessica helpen met hun organisatie de allerarmsten in Roemenië ,waaronder ook vooral veel kinderen. Ze willen hun door middel van educatie, hulpverlening, spel en zorg uit deze vicieuze cirkel van armoede en ellende trekken. Momenteel zijn ze ook opgestart samen met vele anderen om eerste hulp te gaan bieden aan de vele oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Roemenië is immers een buurland van Oekraïne.Zij helpen dagelijks zoveel mensen, en dus willen wij hen nu op deze manier ook wat praktische hulp bieden met het dak van de schuur aan te pakken.Help jij ons mee om de nodige financiën hiervoor bijeen te rapen?Alvast een hele grote merci!! Hannes en Lynn

Hulp voor oekraine
 2 Maart 2022

Onze kerk ‘Punctul central’ en ‘Inima Inchinari’, (de kerk van Nicole) en ook een zeer lieve zus zamelden in een korte tijd wat hulpgoederen en een mooi bedrag in. Vandaag werden deze spullen en een deel van de centen gebracht naar een organisatie in Cluj. Alles helpen in -en overladen. Kort erna vertrokken zij al met twee volle wagens richting de grens. Super zalige en zeer ijverige mensen daar leren kennen. Tof om weer contacten bij te hebben. Nu zijn we bezig met het plannen om bij een dag of drie mensen uit Oekraïne te gaan halen. Onze vriend Pete, uit Engeland bracht al reeds een groep over vanuit Oekraïne tot in Stuttgart. Het gaat om voornamelijk mindervalide mensen. Deze overleven momenteel in geëvacueerde gebieden waar ze nu volledig aan hun lot overgelaten zijn. Een organisatie in Oekraïne zoekt deze mensen en maakt hen vervolgens klaar voor vertrek. Dan rijden wij naar de afgesproken plaats om hen daar weg te halen en brengen we hen tot in Oradea (Roemenië). Daar hebben we contact met een andere organisatie die heel wat plaats gecreëerd heeft om zoveel mogelijk van deze mensen op te vangen. Bid aub dat alles vlot en veilig mag verlopen. Dat er zich ook geen problemen zullen voordoen aan de grenscontroles en dat onze camionette zal standhouden.Wat een ellende, zo heftig e allemaal! Wat een pijn moet dit niet doen aan het Vaderhart van onze Here. Wij zien schrijnende beelden uit Oekraïne, maar Hij kent eenieder persoonlijk. Gelukkig gaan we een hoopvolle toekomst tegemoet. Gods zegen!!

bouwteam - de schuur wordt aangepakt
 23 Februari 2022

De tweede week, vorige week dus, kregen we bezoek van Hannes, Marc en Jona. Deze drie mannen zijn bereid om eind maart/begin april voor twee weken vrijwillig te komen werken aan de schuur. Eindelijk zal de schuur eens aangepakt kunnen worden. We brachten al alle mannen- en vrouwenkledij naar Geoagiu en een eerste lichting werd al uitgedeeld. Ook aan een ander Roma dorpje in Pricas werd een deel kledij afgeleverd. De schuur moet leeg, het moet vooruit gaan. Komende week delen we nogmaals uit en dan zijn de kinderen en babykleren aan de beurt. Spannend!! Tijdens de verhuis vonden we alvast de zwakke plekken van het dak. Op verschillende plaatsen regende het binnen. Jammer, maar dat kan ook niet anders met een dak in deze staat. Gelukkig toch niet veel kledij nat.Ook werkten de mannen mee met ons om ons winterhout opnieuw aan te vullen. Een hele klus, maar vele handen, maken licht werk. Hannes is zelfstandig timmerman en levert dan ook heel mooi vakwerk in België (timmerwerkenhannes.be). Hij wil graag de organisatie helpen door de aanpak van de schuur. We hebben steeds heel wat bezoekers en het is vaak puzzelen om ze een slaapplaats te geven als eveneens een plaats om even te zitten, eten, … Tot nu toe was dit steeds in en rondom ons huis. De schuur heeft een nieuw dak nodig en tegelijkertijd zullen we er dan een grote ontspanningsruimte van maken. Zodanig dat, wanneer groepen komen, we een ruimere plaats hebben om hen aan te bieden. Een ruimte om samen te kunnen eten, te kunnen relaxen en een boekje te lezen of een gezelschapsspel te spelen, een ruimte waar ze even kunnen terugtrekken en tot rust kunnen komen. Dus Hannes, Marc en Jona zijn mega enthousiast om aan de slag te gaan en dit project uit te werken. Na alles opgemeten en berekent te hebben komen we uit op een kostprijs van een 15.000€. Pfff daarvan zou een mens wel eens durven gaan zweten hé. Maar we hopen dat er heel wat zijn die hieraan willen meewerken. Voorlopig staat de teller op O€. We hopen dit bedrag dus bereikt te hebben tegen eind maart.

Belgian Mission team
 23 Februari 2022

Goed, hier zijn we weer! Wat een verassende twee weken hebben wij achter de rug zeg! De eerste week kregen we bezoek van Andre en Kristof uit België en hadden een heerlijke tijd samen. Twee nieuwe broers leren kennen, prachtige verhalen mogen horen en delen. Super!!! Weet je?! Soms vragen mensen zich af waar kan je God vinden? Hoe kan je God vinden?... Als je elkanders verhalen hoort, dan hoor je dat Hij al makkelijk te vinden is in onze levens. In onze levens als we ze maar willen en durven in Zijn handen te leggen. Worden ze dan niet saai?? Christen zijn lijkt voor velen saai. Maar stel je eens voor: je staat op met als doel je naaste lief te hebben, het avontuur van de dag aan te gaan of misschien die dag net een moeilijk obstakel te doorstaan. Interessant is: je bent nooit alleen. Hij is met je! Lijkt allemaal raar en te ver gegrepen, maar durf vertrouwen op Hem. Hij stelt niet teleur. Maar veeleer verwachten we eerst, nog voordat we zelfs durven vertrouwen. Wij hoorden prachtige verhalen uit het leven van Andre en Kristof, die op Hem vertrouwen. Hebben ze dan nu een leven vol rozengeur en maneschijn? Bijlange niet. Net als wij. Maar elke dag opnieuw vertrouwen we, volgen we, geloven we, delen we en stappen we uit!! Zo worden soms dagelijks menig levens aangeraakt, bemoedigd en zelfs compleet veranderd. We hopen dit in de toekomst alleen maar nog meer te kunnen doen.Dus het bezoek van Andre en Kristof ging natuurlijk niet enkel om verhalen delen. We bespraken hoe we een samenwerking kunnen hebben. Komen met een team uit België en dan… Wat gaan we doen? Hoe gaan we het doen? En wanneer? Dus het eerste team staat alvast gepland voor de eerste week van april. Komt u graag mee? (Meer info: "Roemenië: Paas actie :: Belgianmissionteam" https://www.belgianmissionteam.be/roemenie-paas-actie/).

Korte update
Februari 2022

Even een korte update van de afgelopen periode. Eindelijk nog eens even tijd om me hiermee bezig te houden. Zoals gewoonlijk hadden we weer een serieuze boekhouding rond te krijgen. Dit nam opnieuw een aantal weken volledig in beslag. De werking blijft maar groeien wat natuurlijk heel goed is, maar jammer genoeg groeit de boekhouding flink mee. We hebben dan ook niet één boekhouding, maar drie. Ene voor Roemenië, ene voor Engeland en ene voor België. En dan spreken we nog niet over de lijsten van de weggegeven kledij en hulpgoederen. Want ook hiervan wordt steeds een gedetailleerde lijst verwacht met de berekening in kilo’s van wat precies gegeven werd, wie kreeg wat en hoeveel. Alles mooi ondertekend door de ontvangers, en zo voort en zo voort… Een hele boterham dus. Tussen alle drukte van de boekhouding door lopen hier ook nog eens vier kinderen rond en werd nog steeds links en rechts wat geholpen met de Roma waar mogelijk. Zo hielpen we bijvoorbeeld een jonge mama zodat ze kon kijken voor haar kleine meisje die niet goed ziet, na wat onderzoeken heeft ze nu eindelijk een aangepast brilletje. Verschillende mensen werden verder geholpen met medicatie, babymelk, paar voedselpakketten, afspraken met projectontwikkelaar,… Maar gelukkig brengt het weekend even een pauze en wat rust hé. We hebben het voorrecht om al een tijdje te mogen genieten van de mooie sneeuw. Ook de winterperiode is steeds prachtig hier. Dus kan het niet anders dat we ons ook daar eens insmijten he. Dit zijn we onze kinderen verplicht, maar zeker ook nog steeds het kind in ons. Werk, werk, werk, maar vaak ook leuk, leuk, leuk! God is goed!!


heftige gezinsperiode
Februari 2022

Een heftige periode als gezin

 Als gezin gaan we door een nogal zware periode. Er blijkt maar geen verandering te komen in de situatie met Madalin. Dit maakt het voor iedereen heel lastig, elke dag nieuwe courage verzamelen, maar we geraken op het eind van ons latijn. Vooral Marie-Lou lijdt hier zwaar onder. We kregen twee weken geleden onverwachts telefoon van het adoptie bureau. Ze wilden het dossier, dat pas aan het eind van de maand verloopt, nu al beginnen afsluiten. Daarom gaven ze ons plots amper een week de tijd om een definitieve beslissing te nemen. Het idee om het proces te verlengen kon plots ook niet meer. Dit valt ons natuurlijk enorm zwaar. Marie-Lou omschreef uiteindelijk heel mooi hoe ze haar voelde de laatste zes maand. Het was de nagel op de kop voor ons allemaal. Ze maakte een hartje met haar handen en zei tegen Madalin: ‘Dit was ons gezin, één hart, allen perfect met elkaar verbonden, liefde, rust en vrede. We beslisten allen samen dit hart te openen om jou er bij te nemen.’ Ze opende het hartje dat ze vormde met haar handjes en zei: ‘Maar nu proberen we al zes maand dit hart weer te sluiten, maar het lukt niet, het geraakt niet meer dicht.’ De traantjes stonden in haar ogen toen ze zei: ‘En dit doet zo’n pijn, ik wil zo graag dat ons hart weer sluit’. Haar dit horen zeggen brak ons hart en we beslisten uiteindelijk, uit belang voor ons gezin, dat het misschien beter is Madalin weer los te laten. We blijven intens bidden dat we hier de juiste beslissing nemen. We bespraken al reeds met het adoptie bureau dat als Madalin opnieuw vertrekt naar een pleeggezin, dat we voor hem een open huis zullen houden. Hij zal hier steeds een plekje blijven hebben en we zullen er voor hem zijn hoe en waar we kunnen. Bid aub verder voor Madalin en voor ons gezin. 

De schuur wordt aangepakt!

Eind maart komt voor twee weken een groep vakmannen.  De schuur krijgt dan een volledig nieuw dak en aan één kant zullen ze de muur wat optrekken. Woehoew eindelijk!!Een hele karwei, dit zal ons de mogelijkheid geven in de toekomst om meer groepen te ontvangen.

Bid je mee dat dit mag gelukken, dat er financiën zullen binnenkomen. Momenteel hebben we geen enkele euro, bij deze een warme oproep!

Bidt je ook dat alles vlot en veilig zal verlopen, en  dat het een zegen zal zijn voor velen.       

Begin april komt een (eerste) ‘Belgian Mission Team’,  een mooie gebedsverhoring!!
Onverwachts kregen we een telefoontje uit België en komt dit team een weekje meehelpen. Bid dat ook voor hen dat Zijn liefde mag zichtbaar zijn en dat ook hun harten persoonlijk mogen aangevuurd worden door onze Heer en Koning, zowel voor het humanitair werk alsook hun diepere relatie met de Heer.

Deze groepen zijn volledig gericht op discipelschap. Waarin ze hun relatie met de Here  verdiepen, zodat het vuur bij één ieder zou aanwakkeren en ze dit op hun beurt kunnen doorgeven  in de plaats waar ze  naar terugkeren. 

Zoals Jezus zei:  de oogst is  groot, maar arbeiders weinig. Die weken van discipelschap  combineren we met humanitair werk, uitstappen in geloof,  en ook met bv. trektochten in de bergen. Gods natuur is zo prachtig en vooral ideaal om tot rust/tot Hem te komen.  

Bid dus verder met ons mee, dat we zo nog veel meer broers en zusters  mogen ontvangen en  aanvuren om te zien op onze Heer!

Een minibus in goede staat hebben we hard nodig,  bid je mee dat God ons ook hierin zal tegemoet komen.  Onze negen-plaatser nu,  is  verre van goed,  amper goed voor stukken. Eens deze helemaal wegvalt zijn we serieus onze  handen af.  Nu is het al knap lastig, omdat we hem niet veel meer kunnen gebruiken om extra kosten te vermijden. Deze bus is het transport voor de groepen die komen, en ook de vele verplaatsingen/ inkopen voor de werken in of aan het centrum / vervoer voor de hulpgoederen naar de dorpen enz. Momenteel riskeren we het niet  meer nog ver te rijden door de slechte staat van het voertuig.   

Goed nieuws! Meerdere programma’s kunnen weer stilletjes aan opgestart worden. Daar er sprake is dat de restricties meer en meer zullen wegvallen, kunnen we de Kinderwerking, mama’s en kleintjes, naschoolse huiswerkclub enz,…  terug opstarten! Bid je mee, uit deze programma’s komt steeds zoveel goeds voort. Doorheen deze programma’s kunnen we steeds dieper gaan werken in de levens van vele Roma, maar bovenal,  kunnen ze telkens opnieuw proeven van Gods liefde en waarheid. 

 Bid ook voor Dinah, onze lieve vrijwilligster uit Engeland. Zij is momenteel nog in Engeland, ze had gepland om al terug te zijn, maar sukkelt een beetje met haar gezondheid waardoor ze nog even moet blijven voor allerhande onderzoeken. Bid dat alles snel achter de rug mag zijn, en dat ze zo snel mogelijk, gezond en wel terug hier kan zijn. 

 Ook onze knappe Bavo is nog steeds van de partij. Hij zet zich nog steeds voor 200% in voor de organisatie, en in z’n vrije tijd is hij vooral bezig met verschillende bijbel studies! Bid dat Gods wil heel duidelijk mag zijn voor hem en dat het vuur in z’n hart nooit meer verdwijnt. 

 Blijf aub bidden dat in alles wat we doen, Zijn Naam zal verheerlijkt worden. Bid dat we nooit tekort schieten in geloof, maar dat we alles zullen grijpen wat onze Heer nog voor ons klaarliggen heeft.           Geprezen zij Zijn Heilige Naam!! 

In de startblokken
December 2021

We staan we in de startblokken om te beginnen aan de bouwwerken van het center!

We zijn zo ontzettend dankbaar, het koste ons al heel wat centen, tijd en energie, maar de stapels papierwerk zijn eindelijk achter de rug.  Alles is goedgekeurd, nu hebben we de autorisaties, al deze uitbreidingen zijn we verplicht uit te voeren om de werking van het centrum mogelijk te maken.  

• We hadden al een eerste contact met een aannemer. Het leek ons een oprechte mens. Nu bidden en hopen dat hij het hart op de juiste plaats heeft zodat alles goed mag verlopen. Ook naar de financiële kant zijn we zeer benieuwd.   Veel hebben we er nog niet voor,  maar bid je mee dat de financiën mogen binnenkomen zodat we in de lente van start  kunnen. 

• Bid je ook mee voor wijsheid, hoe we dingen  best aanpakken. Veel zaken mogen niet meer, of toch niet op dezelfde zorgeloze manier zoals we het tot voor kort gewoon waren.

.• Het zijn hele rare tijden met heel veel restricties. Bid je aub mee, zodat we nog steeds Zijn wil doen. Wie weet, andere tijden vereisen misschien een andere aanpak, of andere werken waar we misschien zelf niet opkomen. We willen gewoon alert blijven naar wat Hij van plan is!

Bid aub ook verder voor ons gezin. We zijn zo dankbaar voor ons gezin, voor onze fantastische kindjes en ons leven hier. Voor de goede gezondheid waarin we mogen verkeren. Voor elke dag eten op tafel. Voor ons brandhout dat ons opnieuw een volledige winter zal warm houden. Voor de vele groenten die we konden oogsten. Voor de gezonde dieren waarmee we af en toe menig maagjes kunnen vullen. Wat zijn we gezegend!

• Met Mădălin erbij blijft het nog steeds een hele boterham. Zoals ik al eens eerder vermelde is hij een jongen van negen, maar met een ontwikkeling  van een drie jarige kleuter. De afgelopen vier maanden is een behoorlijke rollercoaster geweest. Vooral Marie-Lou had het in momenten zo lastig dat ze er hartkloppingen door kreeg. Het is nu gelukkig opnieuw wat beter. Met elke dag wat nieuwe courage gaan we steeds verder. 

• Bid ook zeker voor de kinderen van Geoagiu. Door de restricties moesten we noodgedwongen verschillende programma’s stilleggen. Ook het wekelijks programma dat Jessica en Dinah onderhouden met de mama’s en hun kleinsten staat even on hold. Heel jammer allemaal!

• Heel dankbaar dat dokter Ariana  van start kan in ons center! Na twee jaar geen dokter meer gehad te hebben, hebben de Roma van Geoagiu nu dus eindelijk weer een dokter. Dokter Ariana is een goede vriendin van ons en doet dit dan ook met heel haar hart. Heel bijzonder voor de Roma om met respect behandelt te worden, door een dokter dan nog, en gratis dan nog! Prijs de Here!! Wat een getuigenis voor hen van Zijn liefde!

Ook Bavo blijft als vrijwilliger! Zijn vrijwilligerscontract liep ten einde halverwege oktober, maar hij vroeg ons of dat hij nog mocht blijven. Natuurlijk !Hij is  een enorme hulp en  gedreven, voor ons en de ganse werking een grote zegen. Bid dat ook hij Gods wil voor z’n leven mag verstaan. 

• Bidt je mee voor financiën voor hem. We vertrouwen dat als de Here hem hier wil, Hij hem ook daarin zal helpen. 

Onze camionette is ook een gebedspuntje. We zijn ontzettend dankbaar voor z’n  jaren dienst, maar hij raakt toch serieus versleten. Jaren werd deze kwassie dagelijks gebruikt voor personenvervoer en vervoer van materialen. Maar jammer genoeg valt onze trouwe 9-plaatser bijna uiteen. We investeerden laatst nog zo’n 500€ om hem nog staande te houden voor de tijd dat het nog zal duren. Maar het is redelijk rampzalig om er nog mee op baan te komen. Heel jammer, want het bemoeilijkt natuurlijk enorm het werk. Wil je dit mede voor Zijn troon brengen!

Ook onze huiskerk is een enorme zegen. Zo zalig om met een kleinere groep samen te komen met als enige focus ‘Jezus Christus’. Steeds een gezegende tijd van broederschap waarin we Zijn Woord ontleden om samen tot een dieper inzicht te komen. Draag dit aub mede in gebed zodat zoiets kostbaars ons niet geroofd mag worden.

 We zijn ook dankbaar voor  Alina, zij kwam nog niet zo lang geleden tot geloof en besliste na de laatste keer om haar te dopen.

• Ik denk dat, los van de zending, het heel belangrijk is om de Heer van de oogst te bidden om arbeiders. Er is zoveel gaande in de wereld en iedereen moet weten dat wij bedoeld zijn voor een tijd als deze, elk op zijn plaats! 

Bid je mee dat slapende broers en zussen van over heel de wereld zullen wakker worden en gaan opstaan om de wereld klaar te maken voor de komst van de Koning der koningen, en dat we in geen enkel opzicht ooit zullen tekort schieten aan geloof, ook dat Hij steeds in alles, de  eer en glorie zal ontvangen.

Greetings and God's blessing, den Tijs en Jessica


efkes Belgie nu terug in roemenie
september 2021

Na een relatief kort bezoek aan België konden we er hier meteen weer  invliegen . 

Van de ene drukte in de andere. 

Het bezoek aan familie en vrienden viel ons nogal zwaar, zwaarder dan anders. Na zo’n lange periode elkaar niet gezien te hebben was het toch knap confronterend hoe zwaar we elkaar gemist hebben. Vooral ook de kinderen hadden het héél moeilijk bij het vertrek en de daaropvolgende dagen. Knap pijnlijk om zoveel hartzeer te zien bij hen. 

Bid voor onze kinderen zodat ze dit steeds een plaats kunnen geven, zonder onze Here iets kwalijk te nemen. Vooral bij onze Marie-Lou ligt dit zeer gevoelig.  


 -bid aub voor ons als gezin, het is soms heel moeilijk om alles  op een rij te krijgen met onze adoptiezoon erbij. Hij is al negen jaar, en onderontwikkeld. Hij lijdt ook aan een ontremde hechtingsstoornis. Soms precies een negenjarige kleuter, wat zorgt voor serieus wat spanning en frustraties onder de kinderen. Dit heeft zo z’n uitwerking  op ons allemaal.

Bid voor geduld, wijsheid en liefde, voor ons en de kinderen. 


 -De kinderen startten het nieuwe schooljaar.  Rosalietje voor het eerst naar school. Marie-Lou voor het eerst met het busje naar school in Romos. 

Ook voor Mădălin, die een behoorlijke achterstand heeft , en geen mikpunt wordt want hij is  heel duidelijk een Roma, en onze Lowie die alles nu beter ziet met zijn aangepast brilletje (juist klaar voor vertrek)!


 -We komen steeds dichterbij het moment waarop de bouwwerken in Geoagiu mogen van start gaan.

De metalen constructie die er stond is eindelijk verdwenen, nu nog enkele documenten en we kunnen de bouw starten. 

Bidt voor: Gods leiding in de werken en goede, betrouwbare vakmannen en de verdere zegen van binnenstromende financieën!


 -Goed nieuws! Onze Belgische VZW is zo goed als klaar. Dwz dat we firma’s  kunnen aanspreken in België. 

Deze kunnen bijv een deel van hun belastingsgeld  doneren en zo meehelpen vanop afstand ipv het volle bedrag aan de belastingen te betalen.  Fantastisch toch!  

Laten  we danken en bidden!


 -Sowieso mag er keihard voor de werking in z’n geheel gebeden worden: Alles loopt goed, met de nodige aanpassingen natuurlijk.

 Bid dat we in alles Zijn wil blijven doen,  er komen misschien extra programma’s voorde mama’s en de jeugd. 


Er staan ook weer heel wat bezoekers gepland in de komende maanden waardoor:

 -Er ook bij ons thuis werken zijn gepland:

zoals aanpassingen aan de schuur en de zaal, zodat we meer slaapgelegenheid kunnen creëeren voor de helpende teams die komen!

Al enkele jaren wachten we op de aanpak van het lekkend dak van de schuur, wij vol ongeduld maar, alles op Zijn tijd en de Heer voorziet! 

Bidt voor: goede, enthoushiaste werkmannen, de kostprijs is geschat op £4000


Iets waar wij naar uitzien en dat op ons hart ligt:

Graag zouden we groepen ontvangen die komen met als specifieke doel ‘hun identiteit in Christus leren kennen’. Hiervoor hebben we al een compleet schema klaar. Samen de Heer zoeken, theorie en praktijk, hand in hand met het humanitaire werk. Ons hart brandt hiervoor meer dan een beetje.  


Bavo (onze EVS-vrijwilliger) mag ook zeker niet ontbreken van de gebedslijst: zijn contract loopt af in oktober, maar hij zou heel graag nog langer blijven. Bid aub ook voor hem en Gods leiding in zijn plannen!


Bid dat in alles wat we doen onze Heer mag verheerlijkt worden, en dat het ons nooit zal ontbreken aan geloof.     

To translate this site, go to the bottom left of the page and choose language.